Danusiu, chodzi mi o takie topiary cisowe.
Dalo by sie z takiego topiaru cisowego jeszcze jedno pietro zrobic tzn. o jedscze jendna, szosta kule podwyzyc?
aaaa szukajcie a znajdziecie.. początek maja..jeszcze liście małe i taki chudziutki przez to
Teraz wiesz dlaczego go nie fotografuję.. bo to foto płotu ha, ha ,ha.. z innej strony nie da siego sfotografować. Może od jednej, ale tam rabata rozwalona od 3 lat
Edit.. cięcie nieprofesjonalne.. ze 3 lata temu go obciachalismy z grubsza.. i tak został..
Jakiż człowiek jest głupi, patrzę na ostatnie zdjęcia i serce szybciej bije . A niby to zwykłe "kwiatki". Zawsze się zatracę w tym ogrodzie...
Jednak spośród wiosennych roślin hitem dla mnie chyba są cyklameny. Pierwszy raz widzę takie sprężyny.
Tak przyglądam się przenosinom gruszy, ile pracy w nie włożyliście. W miniony weekend wycięta została grusza z mojego ogrodu... Rosła przez 85 lat. Mam ogromne poczucie krzywdy, jakie wyrządziliśmy drzewu. Przy tak sędziwym wieku czuć respekt wobec upływającego czasu. Spróchniałe, łuszczące się krzywe gałęzie pokryte mchem. Nie zagłębiając się w szczegóły, nie było niestety innego wyjścia.
Teraz planuję posadzić 3 rajskie jabłonie. Czy możesz powiedzieć coś o którejś z nich? Kojarzę, że masz w swoim ogrodzie kolekcję.
Aniu pokażę pnącą
Troszkę słabe ujęcie i zdjęcie chyba z 2 roku po posadzeniu ,ja tej róży nie tnę teraz będzie 3 rok od posadzenia, tylko poziomo staram się młode odrosty układać kwitnie obficie
Natomiast ta Twoja Pastelle to chyba taka sama zasada jak przy innych ,wycinanie zdrewnialych gałęzi po rozgarnieciu kopczyka i cięcie powyżej 3 oczka ukośnie hm jak coś nie tak to może ktoś mnie poprawi
A tak wygląda relaks w ogrodzie: naszykowali, wypili, zjedli i uciekli, sądząc po kuble- pewnie do pielenia.
Na zdjęciu widać młodziutką Munstead, gotową do drugiego tłoczenia: