A nie u Madżenki? Właśnie widziałam, ze Ci moja skarpa tam do głowy przyszła przy zwycięskim projekcie A projekty trochę takie na tym Chelsea jakby się koncentrowali na architekturze i juz o ogrodzie zapomnieli
Witam w moich skromnych zabałaganionych progach Oczywiście zapraszam do zaglądania. Mam nadzieję że coś niedługo ruszy na froncie domu
Nieraz widziałam skarpy fajnie zagospodarowane, ale najfajniejszą minimalistyczną widziałam wczoraj na jakimś pinie, którego jakimś cudem nie zapisałam
Fajna skarpa! Będzie git!
U Asi Navigatorki dziś relacja z Chelsea Flower. Tam zwycięski projekt ma fajne klocki architektoniczne na Twoją skarpę by pasowały jako podtrzymanie roślin i ziemii
Witaj, przyszłam do Ciebie od Basi widzę,że kolejna osoba z Małopolski piękne tulipany masz/miałaś, skarpy nie zazdroszczę, sama kompletnie pomysłu pewnie bym nie miała. Obok kościoła u nas jest wielka skarpa rosną na niej czerwone,żółte berberysy, danice, świerki conica i powiem Ci,że jak to wszystko urosło na prawdę pięknie to wygląda, więc może pomysł coś w tym kierunku. Zaznaczam i będę zerkala co wykombinowalas
No widzisz.... Ja dziś sobie zafundowałam adiantum pedatum Nie mogłam przejść obok obojętnie.
Podziwiam za to poranne wstawanie Ja wiecznie niewyspana chodzę, ale wstaję w nocy cały czas co najmniej kilka razy
Wczoraj do zmroku trawę grabiłam... i jak już się ściemniać zaczęło, że nie widziałam wszystkich tych niedoskonałości i ubiegłorocznych zaszłości, to sobie pomyślałam, że ładnie jest.... że w dobrym kierunku idę.
Większość orlików mam z siewu z jednego krzaczka, który podarowała mi kilka lat temu teściowa. Ty dostałaś własnie te siewki. One mają kolor różowy, ciemnoróżowy z białym środkiem, bladoróżowy z białym.
Rok temu kupiłam sobie na targu 3 innego kolory: biały, fioletowy, i takie ciężki do określenia. Zrobię fotki w wolnym czasie. Niestety fioletowego wcięło.
Tak wiem, do rodka nic tam nie pasuje. Większość poleci na szczyt skarpy, ale nie wiem, czy szałwia nie mogła by zostac...
Generalnie tłoczno się zrobiło
Ależ ewoluujesz ogrodniczo! Brawo! Bardzo fajnie wyszła ta skarpa.
Rodkowi dokup towarzysza. Będzie im w grupie raźniej. Kocimiętka i trawy wg mnie tam nie pasują. Jeśli będzie tam sporo półcienia/cienia, to sprawdzą się funkie, paprocie, tawułki Arendsa, runianka.
Azalie się rozkręcają I chyba jeszcze jedną wielkokwiatową kupię, na tą nową rabatę.
Nie okrywam drzewiastej. Miałaby więcej pąków (wykształciła 6 w trzecim roku u mnie od maleńkiej sadzonki, 3 teraz w maju zmarzły), ale mój pies zimą wziął ją za sterczący patyk i delikatnie mówiąc...ogryzł...
Skarpa skończona, nie patrzę na nią przynajmniej miesiąc
Wiata też inaczej już wygląda, nawieźliśmy i wyrównaliśmy ziemię, z jej prawej strony zyskaliśmy fajny placyk ale też i małą skarpę(na zdjęciu nie widać - skarpa jest przy słupkach wiaty)
Ogólnie bardzo nam się podoba.
Tylko mam mały problem. Musiałam wykopać swoją magnolię z miejsca obok placu zabaw no i muszę znaleźć dla niej nowe miejsce. Na razie nie mam zaplanowanych rabat i tu jest problem. Nie chcę sadzić na chybił trafił ale szkoda mi rośliny. Jak myślicie czy na tym placyku obok wiaty było by ok? W sumie planuję tam taką przestrzeń "roboczą" więc myślałam raczej o trawniku ale tam nie miała by konkurencji...
Tutaj ma być murek tak jak na projekcie Asi
Skarpa przechodzi na tył domu
I skarpa z tyłu - wypłaszczona do granic możliwości
Początkowo sięgała do pierwszego komina od oczyszczalni ścieków, teraz do trzeciego. Nie sądziłam że jest tak wysoko
Ale fajnie wyszła skarpa jak obsadzisz lawendą i trawami będzie pięknie! spóźnione urodzinowe życzenia wszystkiego najlepszego Asia prezenty praktyczne uwielbiam i tylko się cieszyć z takich przyjaciół
Witam piekne foty szczegolnie te z sniegiem. Oj oszalala ta wiosna. Snieg jednak tulipanom jak widac krzywdy nie zrobil. U nas sniegu w maju nie bylo ale -5 i wyzej wszystkie krzaki pomarzly. Oplakany stan bzow.
Co zauwazylam ze masz na dzialce kiepska ziemię. Ale wrzosy, lawendy, trawy swietnie rosna.
Skarpa ladnie ppmyslana.