Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 22:41, 14 sie 2012

Do góry
dzięki Gabiku.
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 21:55, 14 sie 2012

Do góry
Gabiku ja mam do Ciebie blisko.
Mam obawy że mimo że dostałam wychodne, samochód będzie mi trudno dostać, bo dzieci zwykle w soboty mają sporo pomysłów, więc mój M będzie potrzebował nasz wóz. Czy mogę zabrać się z Tobą samochodem?
M mnie odtransportuje do Ciebie, albo w umówione miejsce.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 16:08, 14 sie 2012

Do góry
Tomato Soup trochę już wymęczona słońcem

Nowa rudbekia w złym miejscu nie miałam pojęcia że tak urośnie

magnolia parasolowata, kiedyś da ażurowy cień, przyda się hostom

i z bliska
Pszczelarnia 15:10, 14 sie 2012

Do góry
ślicznie.
Ławka tez bardzo ładna- taka prosta bez udziwnień.
I tam gdzie sielsko, jarmarcznie też pięknie.
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 14:37, 14 sie 2012

Do góry
Mi wszystko pasuje.
Bardzo się cieszę na spotkanie.
Ale będzie fajnie!
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 10:55, 14 sie 2012

Do góry
Zgłosiły się:

GabiK
Kraania
Greglis
Ania
Danusia
gospodynie spotkania

Anieszka - gość
Goniak (może z Kuklikiem?) - gość
Magnolia - gość
EwaG - gość albo i gospodyni
Weronika Przetacznik - gość
Kaisog - gość
Tess - gość
Myszorek - gość a może i gospodyni?
Nigdy nie mów nigdy 14:00, 13 sie 2012

Do góry
Historii ciąg dalszy. Teraz to już będzie w skrócie
Z końcem lata posadziłam 4 rh, 3 azalie japońskie, żółciutko kwitnącą magnolię, 50 wrzosów i 4 hortensje ogrodowe. Wzorowo wszystko pookrywałam gałązkami jodłowymi na zimę, przywieźliśmy tego pół auta, nawet w odpowiednim czasie mi się udało. I co? Na wiosnę nie ruszyły 2 rh i jedna ogrodowa. Z tych trzech, co się obudziły tylko jedna teraz zaczyna kwitnąć, ma 1 (słownie : jednego) kwiatka. Ale dobre i to
Ale kwitła siedmioma kwiatami magnolia!!! A jak pachniała! Byłam zachwycona I jeszcze jedno. Żaden wrzos nie zmarzł, a na nie nie starczyło okrycia (dziwne, sąsiadka miała pięć wrzosów, zmarzły wszystkie). To pewnie na zachętę i otarcie łez
I zabawa zaczyna się od nowa. Dokupiłam rh, dwie hortensje, w inne miejsce wsadziłam dalie (w poprzednim miejscu miały za mokro i zdychały) i walczę dalej.
Tak bardzo bałam się kancików. Tym bardziej, że u nas zamiast trawnika jest łąka. I tak musi być do przyszłego roku, w którym to, mam nadzieję, starczy nam funduszy na kostkę.
Już się nimi chwaliłam, ale nie tu

I tak powolutku dochodzę do sedna sprawy, czyli będę prosić o pomoc. Muszę doprowadzić do porządku róg i drugą stronę ogródka. Żadnych konkretnych pomysłów nie mam. To trudne miejsce, ale o tym napiszę następnym razem.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:47, 13 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

ślicznie jest u Ciebie. Ślicznie!
Ale to zdjęcie mnie powaliło. Ta rabata świetna, w nietypowej tonacji z jakby z odwróconymi kolorami- szara baza, jasna zieleń jako akcent, nad tym bordo. Super!
A na wrzosowisku jakie mega 'jeże'- to kostrzewy zielone? Tak wyglądaja, ale aż takie wysokie, krągłe poduchy?

Magnolio, dziękuję za tyle pochwał A te mega jeże kupowałam jako niedźwiedzie futro - malusie kępki jesienią 2010r. - teraz są ogromnymi poduchami, a największe poprzedniej zimy zbrązowiały na środku. Potem częściowo to zbrązowienie zarosło, ale duża plama na środku została...
Dzięki za info ws.buka - po kilku szkółkach jeździłam, wybierałam, grymasiłam - a ten za mało gęsty, a ten krzywy itp. A jak już posadzony ten prawie idealny, to taki mi numer wyciął I tak czeka do wiosny, bo nie mam kasy na zastępstwo. Tylko smutno taki łysy patyk wygląda, kiedy wszystko wokół szaleje bujnością...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:39, 13 sie 2012

Do góry
jeszcze Ci miałam napisać o buku- kiedyś nasz juz pewnie 20 letni buk tez zrzucił wszystkie liście w lipcu. To chyba był efekt gwałtownego doświtelenia, bo wycieliśmy gąszcz wokół niego. Wiosną normalnie się obudził. Zostaw go do wiosny,jest szansa że puści.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:36, 13 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

ślicznie jest u Ciebie. Ślicznie!
Ale to zdjęcie mnie powaliło. Ta rabata świetna, w nietypowej tonacji z jakby z odwróconymi kolorami- szara baza, jasna zieleń jako akcent, nad tym bordo. Super!
A na wrzosowisku jakie mega 'jeże'- to kostrzewy zielone? Tak wyglądaja, ale aż takie wysokie, krągłe poduchy?

Praha - zahrady / Ogrody Pragi 22:24, 12 sie 2012

Do góry
olbrzymia magnolia ...

i następna...

tu jej dokładna nazwa...

i pewnie równie wiekowy platan...
Praha - zahrady / Ogrody Pragi 01:18, 12 sie 2012

Do góry
U nas to by temu ptakowi zaraz chcieli pióra wyrywać a ciekawa jestem czy oni te magnolie popodcinali i czy im kwitną, bo magnolia nie znosi cięcia przecież
Mój kawałek raju II 21:47, 09 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Jak to można nazwać praca to popracowałam godzinkę, bo potem znowu lało zrobiłam także kilka zdjęć, kwitnie powtórnie magnolia Messel, pierwszy raz od kilku lat, bardzo w tym roku urosła widać,że deszczowa pogoda jej służy Ann też
tak kwitła w kwietniu a oprócz tego ma teraz pełno takich garbusków jakby owocniki, czy ktoś wie co to jest? kwitnie śniedek Chopin pod brzoskwinią ma chyba z 2 m, po lewej werbena równa z nim werbena rozsiała się na cały różany kącik, to ta od Danusi
a na tym zdjęciu, rośnie werbena i też będzie kwitła, której nasiona dostałam z Anglii, nie mogłam doczekać się kiedy wykiełkuje, więc po jakiś 2 m-cach wywaliłam ziemię z pojemnika za tuje, za jakiś czas patrzę a tam poletko werbeny w takim cieniu, ale się ucieszyłam

No to Ci werbenka niespodziankę zrobiła
A podoba mi się jeszcze śniedek Saudersa u Ciebie.. Ja mam śniedka baldaszkowatego, ale poodbno bardzo się rozrasta, kupiłam żeby pozarastało puste miejsca jak bylinka, ciekawe czy tak będzie.. bo podoba mi się - z powodu koloru

Ewa nie tyle się rozrasta co tworzy ładne kępki, nie jest zbyt ekspansywny przynajmniej u mnie
Mój kawałek raju II 21:22, 09 sie 2012

Do góry
http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10/20/magnolia-%E2%80%93-ogolne-informacje/ Ewa tu masz dostateczną ilość podstawowych informacji na temat magnolii, wejdź i poczytaj
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:48, 09 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dla Selizy magnolia Magical moonlight. Na razie ma same kwiaty, prawie nie widać łodyg..

W głębi za perowskią. Na razie widac same kwiaty

Miniaturowy ogródek 12:44, 09 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Agata wielkokwiatowe są niskie, a japońskie kwitną teraz, ale zdobią liśćmi i pąki maja wcześnie- bardzo ładne. Ja je lubię najbardziej przed kwitnieniem.

ALe z tego, co rozumiem, to Gabikowi właśnie o coś kolorowego chodzi, a nie o liście, bo liście (hostowe) to już ma
Miniaturowy ogródek 12:26, 09 sie 2012

Do góry
Agata wielkokwiatowe są niskie, a japońskie kwitną teraz, ale zdobią liśćmi i pąki maja wcześnie- bardzo ładne. Ja je lubię najbardziej przed kwitnieniem.
Miniaturowy ogródek 12:17, 09 sie 2012

Do góry
o, zawilec japoński- fajny bardzo.
Choć mi też by się podobał zawilec wielkokwiatowy- śliczne kwity wiosna, potem latem troszkę powtarza pojedynczo. No i liście ładne.
Miniaturowy ogródek 12:15, 09 sie 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Magnolio - rozważam wymianę tych host na coś kwitnącego. Bodziszki tu chyba będą za niskie i za bardzo naturalistyczne. Potrzebuje czegoś, co będzie wystawać z bukszpanów.
I czy w ogóle tu się coś zmieści? Tam jest około metra miejsca.
Wzdłuż wszystkich tuj są jeżówki. Myślałam o takiej mini bylinowej rabacie.

No tak z bukszpanem jako obwódka bodziszki odpadają. Ale i kocimiętki i szałwi też nie za bardzo tam widzę.
Róże znacznie bardziej, ale też tak całkiem tego nie czuję.
Ja bym szukała raczej wśród niskich miniaturowych, o wzniesionym pokroju, takich 30-40 cm, żeby tylko lekko wystawały. metrowe to strasznie wysokie- przy powierzchni 1 m2 z obwódka wys 25 cm nie będzie chyba najlepiej. No i moim zdaniem zawsze warto dopatrzeć się zamysłu projektowego autora projektu- czasem jak się zmieni gdzieś proporcje kompozycji to bardzo się psuje efekt.
W Rosarium są róże Biedermeier, o takim pokroju jak pisałam. Choć kolory mają bardzo delikatne, nie wiem czy takich szukasz.

A rozchodnik okazały? Różowy albo biały?Tylko wiosną będzie mały, za niski do kompozycji, to wtedy trzebaby mu dodać cebulowych

Miniaturowy ogródek 10:22, 09 sie 2012

Do góry
wg mnie kocimiętka jest bardziej uniwersalna- po wiosennym kwitnieniu warto ją ściąć, wtedy bardzo szybko zrobi się znów ładna, bez pokładania się, wyrosnie z niej równiutka krągła kępka która zakwitnie latem i będzie kwitła długo. Ale ona jest szarawa- ma szarawe listki, jak nie ma dobrego tła to sprawia wrażenie mało wybarwionej, jakby przezroczystej. ja swoja przesadziłam przed świerk serbski i dopiero teraz wygląda.
A szałwia omszona ma mocną, wyraźną barwę, jest bardziej strzelista, kwitnie długo- kilka tygodni. Jednak właśnie miewa rdzawe liście, szczególnie w mokrych latach. Po kwitnieniu trzeba ja ściąć , bo się 'rozwala'. Teraz, po kilku tygodniach od ścięcia znów kwitnie i jest piękna, ale pod koniec kwitnienia miała kiepski czas.
Także każda ma swoje za i przeciw.

Gabik, a bodziszki? - np bodziszek czerwony?- kwitnie długo, liście ma ładne cały sezon. W tym roku u Melona też były piękne bodziszki 'Biokovo'. Oczywiście nie wiem co jest wokół, do czego to ma pasować. Zerknij sobie :
http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_npol_860.html

i Biokovo-

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20x%20contabrigiense%20%22Biokovo%22_-_bodziszek%20kantabryjski_npol_819.html
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies