Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

popcorn 22:20, 04 paź 2012

Moja werbena tez ma podobne kwiatki, tylko mniejsze. Tez watpie zeby wydala nasiona jeszcze przed zima... wezme ja do domu jak zaczna sie przymrozki, moze uda sie przezimowac?
pozdrawiam!
anna_studio 22:25, 04 paź 2012

....modny fiolecik.....mnie zachwycił
Pozdrawiam...
ewalm 01:59, 05 paź 2012

A u mnie sąsiadka, ale bliżej mi niestety nieznana, ma piękna werbenę i jak wrócę, to mam cichutki zamiar obejrzeć czy by się jej nie dało troszkę nasion zaszabrować. Tak, na przyszłość. Może w Polsce gdzieś wysieję?

Aga, a czego Ty uczysz?

pozdrawiam
motylla 07:14, 05 paź 2012

Zajrzałam kawkowo, melduję się zatem. Jestem pod wrażeniem piękna jesieni w Twoim ogródku. Miło zaczęłam dzień!
A co do pigwy to już mam konfiturę miodową do herbatki zrobioną - ponoć bomba witaminowa
magnolia 09:02, 05 paź 2012

Aga- zaraz odpowiem, wczoraj biegałam. Tylko pomyślę moment

Z werbeną patagońską- obejrzyjcie je od dołu- na dole koszyczka powinny być nasionka, takie brązowe sa już dojrzałe. Pogniećcie troszkę, wysypią się na rękę. A najlepiej zostawcie w spokoju, a wiosną wykiełkują same- takie siewki podobne do pokrzywy.

magnolia 09:07, 05 paź 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jesteś, proszę o poradę. Wklejam Twój projekt z moim dodatkiem, który wydaje mi się sensowny. Namazałam na żółto miejsce, które chciałabym obsadzić bluszczem, bo tam nam się trudno kosi. Często to miejsce zostaje niedokończone i psuje cały wygląd. Tam jest pagórek i studzienki do okien w piwnicy. Czy jeśli to obsadzę bluszczem, to bedzie duże przestępstwo? Wyciągam stamtąd kostrzewy owcze i sadzę w docelowe miejsce przy szambie (w końcu!) i myślę, że jak skończę to uda nam się jeszcze to miejsce zarównać, bo zwoziliśmy tam ziemię z wszelkich prac ogordowych. Wtedy łatwo byłoby posadzić na świeżym. Pisz szczerze, bo wiem, że mówiłaś, żeby nic tam nie sadzić. Może jakiś inny kształt temu nadać?

jak jest taka sytuacja to trzeba obsadzić.
Można bluszczem ( a nie jest tam mocno słonecznie?), czy runianką- jednorodny dywan będzie fajny. Albo powtórzyć jak przed domem- bluszcz i w nim hosty 'rzucone'

magnolia 09:16, 05 paź 2012

Co do kształtu- na projekcie wydaje sie że może ten kształt troszkę zgrzytać z układem innych okręgów. A tamte sa juz wyznaczone ( oba chyba) i wycinek koła przy tarasie też.
Może wyrysuj sobie ten kształt i zerknij czy to sie zgrywa optycznie . Ale powinno być dobrze
agniecha973 09:44, 05 paź 2012

To jest strona zachodnia, więc słońca trochę jest. Zaczyna zaglądać od 13.00 za róg domu i około 14-15.00 już jest wszystko oświetlone. Tam rośnie jedna sadzonka bluszczu od ubiegłej jesieni i bardzo dobrze sobie radzi, dlatego zobaczyłam tam więcej tego bluszczu. Po kilku latach byłoby znacznie mniej roboty przy koszeniu i na pewno schludniej. Z hostami dobry pomysł. Ja myślałam o kępkach zawilców w tym bluszczu, tak dla ożywienia przez chwilę kwitnienia, ale hosty w sumie też fajnie.

Na chwilę obecną zrobiony jest ten największy półokrąg (bukszp.+graby+c.montana) i ten przylegający do tarasu. Nie ma tego osłaniającego dodatkowo taras, tam miała być magnolia, ale jeszcze tego nie ruszyłam, nie dalibyśmy rady. No właśnie, co z tym kształtem? Tam chyba nic lepszego nie wyjdzie. Ale może jak będzie tylko zielone, to nie będzie się tak rzucać w oczy jakby tam była jakaś kolorowa rabata, co?
agniecha973 09:46, 05 paź 2012

A może tą rabatę przy tarasie trochę odciągnąć od rogu domu, żeby przechodziłą w tą nową "żółtą". Nie było by wtedy tego łączenia na rogu domu, bo ono mi się chyba najmniej podoba.
magnolia 09:54, 05 paź 2012

myślałam nad tym, gdyby się dało, byłoby świetnie. Ale z rysunku wydaje sie że żeby tak sie dało trzebaby zrobić duże powiększenie tej rabaty przy tarasie. Wtedy przesunąć chyba trzeba rabatę z magnolia, tą której nie ma jeszcze. Być może ciut inaczej ją ustawić. Narysuję to po niedzieli, dziś jestem w domu, potem u klienta.