Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 14:58, 05 paź 2012

dobrze brzmią opinie o Twojej Queen ...- kup na próbę.' Wąska talia'- po takim opisie musisz.
magnolia 15:30, 05 paź 2012

pokaże parę zdjęć dzisiejszych

Hortensja Great Star- ona jest mocno asymetryczna.Niezbyt dobrze to widać chyba.
Ty masz jednak inną:

Nowa jeżówka- zwykle nie lubię pełnych, a tą wybrał mój M., nie mógł od niej odejść. Mi się spodobała, bo jest niska i przypomina mi szarotkę:

magnolia 15:35, 05 paź 2012

warzywnie-
papryka. Lubie ją za smak i za kolor jesienią. Trochę za małe sadzonki kupiłam, dlatego za póź no dojrzewają. Ale są i są smaczne:

Pomidory- wciąż są. To zasługa mojego M- zrobił im skrzynie i daszek:

magnolia 16:38, 05 paź 2012

i jesienne światło w moim lasku ( linii niektórych rabat nie widać bo wokół znów równaliśmy trawnik i dosiewaliśmy. Acha- wiadro zamiast 'grzybka' na wlocie rury z powietrzem do domu):

Mala_Mi 17:34, 05 paź 2012

Agnieszko ja też kupiłam w tym roku Queen.... też eksperymentuję.. ale w porówniau do innych kupionych róż ta jest najsmuklejsza.. tzn jedyna jest smukła

Manolii pomidorki podziwaim... i przy okazji przypomniałam sobie że prosiłaś mnie bym napisała, czy miedziane druciki się sprawdziły. Wiec w tym roku ani razu nie pryskałam pomidorów.... niczym..nawet mlekiem... do tej popry pomidory mam... aleniestety dopadła je jakaś zaraza.. ale to moja wina, bo posadziłam je za gęsto...... ze wskazaniem na super mega za gęsto...... nie przycinałam i nie obrywałąm tego co na boki....... zrobił sie gęsty busz... A to sprzyja chorobm grzybowym, zwłaszcza jak u sąsiadów wszystko choruje... wiec nie wiem czy pomogło czy nie... Za rok połowę pomidorów sadzę mniej.. to może jakos sie da to ujarzmić...
agniecha973 17:50, 05 paź 2012

magnolia napisał(a)

wróciłam.
Wygrałam.
Nawet spaliłam te krzaczory. Przy okazji machnełam mirabelkę , też wrośniętą w ogrodzenie. Tyły domu się przejaśniają. Tylko cebulek wciąż nie ma- to była przesyłka dla mojej córki.

To u siebie walczyłaś? Ja myślałam, że u klientki.

Na poczcie rozczarowanie przeżyłaś, co? A na co czekasz? Na te czosnki, o których pisałaś u Noemi?

Co do Great Star, to coś mi nie pasowało. Zapamiętałam te płatki jako bardziej rozstrzelone i trochę podwinięte. Ktoś opisywał, że podobne do kwiatka hiacynta. Ciekawe czy wszystkie pomylone. Ale te zakupy roślinne to porażka. A to nie kupowane byle gdzie.

A pełnych jeżówek też nie darzę sympatią, mogę przejść koło nich obojętnie. Ostatnio Aga z Grabiami u Kapiasów się dziwiła, jak jej to wyznałam.

agniecha973 17:56, 05 paź 2012

No właśnie, z tą Queen... Ja wolę zabudowane krzaczki róż, nie takie badylki. Ale jeśli sadzimy ją z rozplenicami, to powinno być dobrze. Na plus jest to, że kwiaty są na jednym poziomie, wszyscy to piszą.
agniecha973 18:00, 05 paź 2012

Paprykę masz sporą, nie ma co narzekać. U mnie pod folią też jeszcze nie wszystkie są czerwone. A w gruncie to duży sukces. A pomidory i daszek super! Brawa dla M za pomysł. Jaka to odmiana, wiesz? Wygląda bardzo ładnie.

Dużo masz terenu przy domu Magnolio? Sporo cienia u Ciebie. Fajne cienie jesienne.
magnolia 19:22, 05 paź 2012

mam 1390 m2- i dużo i mało. Z tego 400 m zakwalifikowane w gminie jako las, choć to taki pseudo-las. Cienia sporo, pełnego słońca niedużo. Stad nasze kłótnie z M, o warzywa i owoce- ma rację że nie udadzą się w półcieniu, a ja że nie mogą rosnąć pośrodku ogrodu. Ale doszliśmy do porozumienia.

Tak, u siebie walczyłam z różą. Jesienią mam więcej czasu dla swojego ogrodu zwykle.

Jak odmiana pomidorów?- nie wiem, dostajemy co roku od znajomych, ale tak bez widzenia się z nimi, ich dzieci nam podwożą. stąd nie wiemy co mamy- kształt jak malinowych, takie koślawe, duże,kolor jak zwykłych, konsystencja malinowych. Niezłe, nie wyśmienite, ale własne, nie pryskane.

Great Star- mogę Ci wysłać pędy jak chce Ci się robić sadzonki. Ale Ty powiedz kiedy najlepiej- wiosną, latem?

Z rozplenicą będzie ładnie Twojej królowej - róży.

Na co czekam ?- na czosnki ostrowskiego ( tak, pisałam u Noemi), jestem nimi urzeczona, na czosnki szuberta- mimo że mi zmarzły spróbuję jeszcze raz. I na niskie, czerwone tulipany- mam do nich słabośc. A- i dla mojej mamy narcyzy, takie białe, o małych kwaiatch z pomarańczową koronką- takie babcine. Obiecała mi że się podzieli,więc kolka dostanę. Staram się ograniczać, zostawiam sobie cebulowe zakupy na inne sezony, teraz tylko trochę sadzę.
agniecha973 19:46, 05 paź 2012

Magnolio, może rzeczywiście skorzystam z patyków hortensji, będzie przynajmniej pewne, że to ona. Nie wiem kiedy najlepiej ukorzeniać hortensje. Derenie, krzewuszki itp. krzaczki rozmnażałam pod koniec czerwca z młodych na pół zdrewniałych przyrostów tegorocznych i prawie wszystko się ukorzeniało. Jak myślisz, z hort. tak samo zrobić?

To co, zamawiać 3 szt. królowej? Wystarczy na ten kawałek?

Te białe babcine narcyzy mam u siebie, nawet sporo, mogę się podzielić. One są niezawodne.
Przeglądnęłam zdj. z wiosny i widzę, że mam posadzone razem w rządku dwa rodzaje tych babcinych i ciężko będzie zgadnąć które cebulki są które. Te z pomarańvczową koronką są późniejsze. To te, tak?

Najpierw kwitną te