Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 17 lis 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tu jest dobry artykuł o kompostowaniu liści

http://katarzynabellingham.blogspot.com/2015/11/co-zrobic-z-liscmi-jesienia.html

Właśnie przeczytałam ... i tu muszę się pochwalić, że temat nie był mi obcy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 17 lis 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
No dobra dziewczyny, ale tektura to raczej w ciągu sezonu. Po co teraz? Teraz za dużo suchego zbieramy z rabat żeby jeszcze tekturę dorzucać. To się umieszcza w sezonie kiedy jest dużo odpadów czystozielonych tj. trawy, pędów bylin itd a deficyt gałęzi czy trocin. Teraz jest na odwrót, raczej za dużo suchego mamy w kompostownikach Przynajmniej u mnie tak sytuacja wygląda. Też dorzucam tekturę ale trzeba najpierw wiedzieć po co się to robi
Renia ma teraz jak czytam głównie suche liście to raczej obornik albo chociaż mocznik by jej się przydał. Renia, poczytaj trochę w sieci o stosunku węgla do azotu i już wszystko będziesz wiedziała- co i w jakich proporcjach kompostować żeby było najlepiej i najszybciej

Buziaki

Błagam jaki mocznik? ... nie pomagasz
Idę czytać artykuł, który mi podesłałaś
Buźka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:59, 17 lis 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tak z papieru, recznika paierowego, ponoć można gazety, ale tylko te co nie sa kolorwe, mozna też sypac popiołem z kominka.
Chwasty mozna dawać ale bez nasionek i nie powinno sie dawać nic co rośnie przez kłącza

Ooo popiołu z kominka u mnie nie brakuje zimą ... a z chwastami to juz widzę wyższa szkoła jazdy ... a miało być tak prosto
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:52, 17 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Zbieraj (ja tak robie) krązki od papieru toaletowego ,pociete wrzucam do kompostownika

Tak jest
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:51, 17 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie najgorzej z tym przerzucaniem, nikt nie chce się za to zabrać zazwyczaj.
A udało Ci się tą melasę zakupić?

Ale jednak ktoś to robi? A pokazywałaś u siebie swój kompostownik? ... i od kiedy go masz? Edytko melasę kupię jak będę robić waldkową herbatkę - dostępna w sklepach eko ale podobno i w dobrze zaopatrzonych sieciówkach, w necie
Ogród na glinie 16:40, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Fajnie, że wróciłaś
Mój ambrowiec nie zdążył zrobić się czerwony ... i już jest łysy
Pozdrawiam

Reniu, to najprawdopodobiej wina tego, że był dopiero co posadzony.
Nie utrzymał liści, bo był osłabiony.
Jeszcze Ci się odwdzięczy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:39, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Wiosną założyłaś kompostownik i już masz kompost? Chyba dodałaś przyspieszacza? To musi być fajna sprawa produkować sobie samemu ekologiczny nawóz do swojego ogrodu

Dodałam przyspieszacza na wiosnę, żeby już ruszyło
Ogród na glinie 14:09, 17 lis 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
a teraz zdjęcia wczorajsze (16 listopada)
niestety niewiele
ambrowiec wreszcie wybarwiony, choć ostatnie mocne wiatry już mu trochę liści pourywały
jest jednak nr 1 w jesiennym ogrodzie
dziś już wszystkie dzrewa sa łyse, a on prawie wogóle

Fajnie, że wróciłaś
Mój ambrowiec nie zdążył zrobić się czerwony ... i już jest łysy
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:20, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli wszystkie resztki nieprzetworzonej zielonej masy z warzyw ,owoców i roślin z ogrodu? Obierki, ogryzki, fusy, chwasty, gałązki, liście, skorupki jaj, wytłoczki, obornik ... Wszystko to należy co jakiś czas przesypywać ziemią, można dodać wapna ... i przerzucamy - tylko jak często?

Zbieraj (ja tak robie) krązki od papieru toaletowego ,pociete wrzucam do kompostownika
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:51, 17 lis 2015

Do góry
admete napisał(a)
I minimalistyczna hahahahahaha

Ta jest cuuuuuuudna
Nieśmiało zapytam czy można sobie u Ciebie zamówić dokładnie taką bombkę? ... ewentualnie trochę większą?

PS Szacun za oczyszczenie trawnika
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:05, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli wszystkie resztki nieprzetworzonej zielonej masy z warzyw ,owoców i roślin z ogrodu? Obierki, ogryzki, fusy, chwasty, gałązki, liście, skorupki jaj, wytłoczki, obornik ... Wszystko to należy co jakiś czas przesypywać ziemią, można dodać wapna ... i przerzucamy - tylko jak często?

U mnie najgorzej z tym przerzucaniem, nikt nie chce się za to zabrać zazwyczaj.
A udało Ci się tą melasę zakupić?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:04, 17 lis 2015

Do góry
admete napisał(a)

Ten okres "przed" świętami jest najcudowniejszy, bo świeta zawsze szybko mijają, więc warto go rozpocząć wczesniej ............

Uważam dokładnie tak samo jak Ty
Tu ma być ogród :) 09:02, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Edytko
Muszę pokazać eMowi

Pewnie to nie jest pokazowe rozwiązanie, ale wszystko działa i zostało całkowicie zrobione własnymi siłami, to najbardziej cieszy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:01, 17 lis 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Renatko, widzę, że bierzesz się za kompostownik. W ubiegłym roku też na jesieni zgłębiałam temat, wczesną wiosną mąż zrobił dwukomorowy kompostownik. Teraz mam swój kompost do sadzenia roślin i do kopczyków dla róż na zimę. Fajna sprawa

Wiosną założyłaś kompostownik i już masz kompost? Chyba dodałaś przyspieszacza? To musi być fajna sprawa produkować sobie samemu ekologiczny nawóz do swojego ogrodu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:57, 17 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tylko te deski na dole powinny byc odczepiane by latwo lopata mozna bylo nabierac do przesiewania.

Mój eM jest "techniczny" ... myślę, że jak tylko znajdzie czas to wymyśli to tak żeby było funkcjonalne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:49, 17 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Kompostownik dobra rzecz Ja mam taki zwykły, zbity z desek.
Tylko pamiętaj Reniu aby nie wrzucać nic gotowanego bo możesz mieć nieproszonych gości. Ja w taki sposób zaprosiłam szczury

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:39, 17 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Albo tu u Alinki https://www.ogrodowisko.pl/watek/5725-ogrod-u-stop-klasztoru-cz-ii?page=23

Już przeczytałam Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 17 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Jutro usunę

Nie usuwaj! plisss Muszę to pokazać eMowi Gdyby jednak, mimo natłoku spraw, zechciał zbić mi coś takiego to byłoby super
Juz doczytałam o wytłoczkach, fusach po kawie i dolomicie ...
Buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:08, 17 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Stawiałabym na lenistwo

Dobrze, że to nie dotyczy naszych eMów bo u mnie byłoby "do widzenia"
Tu ma być ogród :) 22:42, 16 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Cała ta nasza machineria wygląda tak.

Dzięki Edytko
Muszę pokazać eMowi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies