Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Krys 11:20, 17 lis 2015

ren133 napisał(a)

Czyli wszystkie resztki nieprzetworzonej zielonej masy z warzyw ,owoców i roślin z ogrodu? Obierki, ogryzki, fusy, chwasty, gałązki, liście, skorupki jaj, wytłoczki, obornik ... Wszystko to należy co jakiś czas przesypywać ziemią, można dodać wapna ... i przerzucamy - tylko jak często?

Zbieraj (ja tak robie) krązki od papieru toaletowego ,pociete wrzucam do kompostownika
Dominika11 11:24, 17 lis 2015

tak z papieru, recznika paierowego, ponoć można gazety, ale tylko te co nie sa kolorwe, mozna też sypac popiołem z kominka.
Chwasty mozna dawać ale bez nasionek i nie powinno sie dawać nic co rośnie przez kłącza
jankosia 11:48, 17 lis 2015

No dobra dziewczyny, ale tektura to raczej w ciągu sezonu. Po co teraz? Teraz za dużo suchego zbieramy z rabat żeby jeszcze tekturę dorzucać. To się umieszcza w sezonie kiedy jest dużo odpadów czystozielonych tj. trawy, pędów bylin itd a deficyt gałęzi czy trocin. Teraz jest na odwrót, raczej za dużo suchego mamy w kompostownikach Przynajmniej u mnie tak sytuacja wygląda. Też dorzucam tekturę ale trzeba najpierw wiedzieć po co się to robi
Renia ma teraz jak czytam głównie suche liście to raczej obornik albo chociaż mocznik by jej się przydał. Renia, poczytaj trochę w sieci o stosunku węgla do azotu i już wszystko będziesz wiedziała- co i w jakich proporcjach kompostować żeby było najlepiej i najszybciej

Buziaki
Dominika11 12:48, 17 lis 2015

tu jest dobry artykuł o kompostowaniu liści

http://katarzynabellingham.blogspot.com/2015/11/co-zrobic-z-liscmi-jesienia.html
rozark 13:22, 17 lis 2015

kompost przerzuca/napowietrza się 2 razy w roku
Ewa777 14:39, 17 lis 2015

ren133 napisał(a)

Wiosną założyłaś kompostownik i już masz kompost? Chyba dodałaś przyspieszacza? To musi być fajna sprawa produkować sobie samemu ekologiczny nawóz do swojego ogrodu

Dodałam przyspieszacza na wiosnę, żeby już ruszyło
frezja 17:05, 17 lis 2015

rozark napisał(a)
kompost przerzuca/napowietrza się 2 razy w roku

właśnie,jakoś nigdy o tym nie pamiętam przerzucam częściej..już zapamiętam Reniu
ren133 21:51, 17 lis 2015

lindsay80 napisał(a)

U mnie najgorzej z tym przerzucaniem, nikt nie chce się za to zabrać zazwyczaj.
A udało Ci się tą melasę zakupić?

Ale jednak ktoś to robi? A pokazywałaś u siebie swój kompostownik? ... i od kiedy go masz? Edytko melasę kupię jak będę robić waldkową herbatkę - dostępna w sklepach eko ale podobno i w dobrze zaopatrzonych sieciówkach, w necie
ren133 21:52, 17 lis 2015

Krys napisał(a)

Zbieraj (ja tak robie) krązki od papieru toaletowego ,pociete wrzucam do kompostownika

Tak jest
ren133 21:59, 17 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
tak z papieru, recznika paierowego, ponoć można gazety, ale tylko te co nie sa kolorwe, mozna też sypac popiołem z kominka.
Chwasty mozna dawać ale bez nasionek i nie powinno sie dawać nic co rośnie przez kłącza

Ooo popiołu z kominka u mnie nie brakuje zimą ... a z chwastami to juz widzę wyższa szkoła jazdy ... a miało być tak prosto