Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:36, 02 sie 2012

Do góry
hej
Zmierzyłam odległości moich kostrzew. Sadziłam je na oko, ale wiedzę że udało sie równo. Między nimi jest aż 50 cm! ale po skosie odległość to 40 cm ( po skosie czyli od 1 w 1 rządku, do drugiej w drugim rządku). Cała rabata ma 60 cm szerokości.
Nie wiem czy Ci to coś zobrazuje, ale może...
dzisiaj też w kamieniołomy?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:28, 02 sie 2012

Do góry
Magnolia, może i pracochłonne ale to już końcówka to z uśmiechem na twarzy

dziękuję za uznanie - czerwienię się...

Stożki tez już wczoraj posadziłam
A za chwile dalsze nasadzenia - może dziś skończę tę rabatę.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:03, 02 sie 2012

Do góry
To co skończone, przed żywopłotem jest bardzo, bardzo, bardzo ładnie zrobione.
Dobry pomysł z darnią, choć to pracochłonne, co?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:02, 02 sie 2012

Do góry
ale robota!
Super!

Bardzo mi się podoba. Co do rozstawy- runianke wystarczy sadzić co 30-35 cm, Może Ci wtedy wystarczy. hakone- docelowo co 50 może tak, ale trochę będziesz czekać na efekt. Jednak wg. mnie warto.

Co do rozstawienia, tj. mieszania runianki z hakone- chyba dobrze jest, o cos takiego mi chodziło. Ale zerknij na to jeszcze z dalszej perspektywy po posadzeniu, przed ściółkowaniem.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:00, 01 sie 2012

Do góry
Edytuję, bo zanim napisałam to Ty już drugą serię zdjęć wkleiłaś, a mój komentarz jest do pierwszych nasadzeń. Drugie ustawienia z poprzestawianiem roślin jedne w drugie to już Magnolia musi komentować, ja za ciemna jestem w tej materii. A to co napisałam za pierwszym razem:

No nieźle wyszło. Szczerze powiem, że jak zobaczyłam rośliny na zielonym tle, to trochę zgłupiałam o co chodzi i dopiero jak doszłam do napisów to zrozumiałam co się stało
Takie nasadzenia to już sam miód, prawda? Ja nie mogę wyjść z kamieniołomów.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:56, 01 sie 2012

Do góry
No dobrze, a teraz część za bukszpanem.

Poustawiałam w taki sposób hacone i pachysandrę jak podpowiedziała Magnolia.

Środek tego ćwierć-koła, które tworzy łuk bukszpanu i ta nieudolnie narysowana cienka czerwona linia maja ten sam środek.

Tylko że w takim wypadku braknie mi ok 19 runianek (musiałabym "skoczyc" do Rzeszowa).
Ustawiłam je w odległości ok 20-25 cm
Hacone mniej więcej co 50 cm

Czy to dobre odległości ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:17, 01 sie 2012

Do góry
jest węższa, część kostrzew kładzie się na gabionach, część już na gruz/podjazd spływa
Nie pamiętam ile ma.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:16, 01 sie 2012

Do góry
a jak młode im rosną to tworzą takie pętelki? Moim najpierw robią się pętelki, a potem jak się koniec listka uwolni to sterczy jak jeż. Może Twoje faktycznie gniecione są
tutaj to widać:
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:11, 01 sie 2012

Do góry
chyba co 40 cm. Zmierzę wieczorem.
Widoczek ładny by był gdyby wyciąć podjazd a na nim warstwę gruzu co czeka i czeka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:02, 01 sie 2012

Do góry
zobacz, tutaj widac coś takiego:
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:59, 01 sie 2012

Do góry
najlepiej przesadzić, 20 cm od brzegu. Kurcze, dodaję Ci roboty.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:56, 01 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wg tego rysunku powinnam dosadzić jeszcze kostrzewy, żeby był dywanik.

byłoby najlepiej żeby były podwójnie. Nie pamiętam jak liczyłam, czy podwójnie. A masz je jeszcze?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:43, 01 sie 2012

Do góry
ja na to odpowiedziałam.
Tez edytowałam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:41, 01 sie 2012

Do góry
śliczna ta rzeka wychodzi. jak złagodzisz meander będzie super.
Co do kostrzewy- dobrze że rzadko ja sadzisz, wtedy będzie widać jej kępkową strukturę.
Nie jestem tylko przekonana czy jednak nie powinny być bliżej brzegu rzeki, żeby była jak w prawdziwych strumieniach gdzie trawy siadają na samym brzegu. Co do metody zasypywania kostrzew- chyba nie ma innego wyjścia, cienko wokół nich. Pod nimi zaraz nic nie będzie chciało rosnąc, bo one tworzą gęste czapki z siebie. Czy wstaną?- albo wstaną, albo zaraz puszczą nowe listki i za 2-3 tyg będą sterczały ładnie, równo.
Może Tobie chodziło o to żeby kostrzewy mocnej wchodziły w rzekę?- chyba lepiej by było wtedy podzielić kilka i podosadzać kępki ich już niżej, wiesz tak po 2, po 3, gdzieś 1 szt.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:28, 01 sie 2012

Do góry
bodziszek czerwony to geranium sanguineum -różowy jest

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_nlat_860.html
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:26, 01 sie 2012

Do góry
dla mnie bukszapny w runiance mogą być choć rzeczywiście nie duży kontrast, ale za to pokrojem fajnie się różnią. Je tez musisz ustawić sobie i poprzesuwać w różne miejsca
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:24, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)

To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Wg mnie tak jest lepiej. To nic że róza wchodzi w różne 'strefy', ale teraz te bukszpany ładnie 'podbijają' rysunek z plam roslin.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:10, 01 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:01, 01 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Jestem, jestem.

jesteś, jesteś, jak dobrze, że jesteś Magnolio
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:10, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Posadziłam świerki i hortensje.

Porozstawiałam pachysandrę i haconechloa - nie wiem jak ją sadzić.
na czerwono zaznaczyłam mniej więcej tak jak ustawiłam - na niebiesko ustawiłam później, ale już zdjęcia nie zrobiłam bo robiło się ciemno...

Nie jestem pewna ani pierwszego ani drugiego....
Aha, i jeszcze muszę tu wkomponować 3 kule z bukszpanu...

Hmmmm....

Możesz szukać nawiązania do linii bukszpanu- wtedy wyznaczyć linię równolegle do żywopłotu- tak bedzie bardzo fajnie, mocno konsekwentnie, w dużym porządku.
Możesz zrobić jak narysowałaś którąś z tych linii- nie wiem sama która lepsza, raz jedna mi baqrdziej leży, raz druga.
Albo możesz zrobić wg. nowych trendów, choc to najtrudniejsze- wyznaczasz mniej więcej linie równoległa do żywopłotu, a potem trochę to zaburzasz przez wysuniecie plamy hako w bukszpany, przez wsuniecie plamy runianki w hako- wtedy robi się przejście bardziej naturalistyczne, swobodne. Ale to musisz opraowoać w szczególach w realu.
Bukszpany masz 3szt?-
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies