Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Zielony galimatias 19:29, 05 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Kindzia - dziękuję
Pszczółko - oby nie.. odczyniam czary, żeby jeszcze chociaż 2 tygodnie ciepło było...
Madżenko... wężu.... Chyba nie gwiaździsta, ale nie wiem - nie obdarzyła mnie jeszcze kwieciem...dorasta podobno do 5-6 metrów tak jest na etykiecie i w necie
http://www.iglaki24.pl/p9968,magnolia-loebneri-merrill-magnolia-loebnera-merrill-foto.html

Kwiatki nie wyglądają jak u gwieździstej
Zanim urośnie 5-6 m to potzrebuje kilka lat. Mimo, że nie lubi cięcia to mozna jej pojedyncze gałęzie uciąć...
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:30, 05 wrz 2012

Do góry
Witaj Gabi
Ja tez wrzucę swoje trzy grosze.

Nie planuj ogrodu fragmentami. Szczególnie Ty, z maleńkim ogródkiem. On ma być spójną całością, trzeba zaplanować w nim kształt, zanalizować gdzie optycznie poszerzyć, czy skrócić, wydłużyc, pomyśleć czy da się zrobić jakieś częściowe kulisowanie, żeby ogród być bardziej tajemniczy,itp

Więc najpierw kształt - tego szukamy, potem szkielet- to co wyższe, masywne, potem wypełnienia, wreszcie ozdobniki, smaczki, dekoracje.

Przy tym bardzo ważne są warunki glebowe i wilgotnościowe.
Zacznij od rysunku planu, nie planujmy na zdjęciu gdzie nie znamy wymiarów, gdzie może być zakłamana proporcja.
Na planie zaznacz co jest na stałe, nie do ruszenia- np placyk z kostki, i kierunki świata.
Zaznaczam sobie Ciebie, jak mnie nie przywali praca albo jakiś kataklizm postaram się pomóc. Zresztą tu jest trochę osób które dobrze radzą.

Zielony galimatias 10:20, 05 wrz 2012

Do góry
Kindzia - dziękuję
Pszczółko - oby nie.. odczyniam czary, żeby jeszcze chociaż 2 tygodnie ciepło było...
Madżenko... wężu.... Chyba nie gwiaździsta, ale nie wiem - nie obdarzyła mnie jeszcze kwieciem...dorasta podobno do 5-6 metrów tak jest na etykiecie i w necie
http://www.iglaki24.pl/p9968,magnolia-loebneri-merrill-magnolia-loebnera-merrill-foto.html
Ogród do kwadratu 08:05, 05 wrz 2012

Do góry
na zdrowie.
Serby można formować, na wysokość też, byle robić to regularnie a nie co 5 lat
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:07, 04 wrz 2012

Do góry
Magnolia Ty wiesz Dzieki za buziaki Dla Ciebie to zawsze posyłam
Ogród do kwadratu 19:23, 04 wrz 2012

Do góry
Gosia
Poniżej info o systemie korzeniowym grabu
http://slownik.ekologia.pl/116_Encyklopedia_lesna/4795_3_G_0_grab_pospolity.html
System korzeniowy grabu jest silnie rozwinięty. Wytwarza on typowy, równomiernie rozwinięty, sercowaty system korzeniowy, z promieniście rozchodzącymi się we wszystkich kierunkach korzeniami, przenikającymi w głąb gruntu. Na glebach gliniastych, iłach i glebach szkieletowych ukorzenia się płasko, jednak poszczególne korzenie pionowe mają dużą zdolność wnikania w głąb zbitego podłoża. Na glebach piaszczystych rozwija się długi i silny korzeń palowy.

Wynika z tego , ze przy lekkiej glebie pójdzie korzeń głeboko, więc nie powinien zagrozić murkowi.
Natomiast absolutnie nie polecam brzóż, gdyż mają bardzo płytkie korzenie, które wypiją wodę i zagłuszą inne rośliny...
magnolia dobrze radzi

Co do strzyżenia grabów - potrzebujesz nożyce do żywopłotu długie - mam 52 cm akumulatorowe.

W trakcie sezonu poradzisz sobie ze stzryźeniem a najłatwiej wczesną wiosną, gdy jeszcze śpią zimowym snem. Najłatwiej sie je wówczas reguluje, a potem już tylko poprawki w trakcie sezonu.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:47, 04 wrz 2012

Do góry
Hej Robercie, to zdecydowanie nie jest miskant, inny pokrój, rozłazi się przez podziemne rozłogi, inne ma kwiatostany - Magnolia mi ją nazwała, ale nie pamiętam... gdzieś w wątku nazwa jest
Co do wiąza - czytałam i o chorobach i o przypalaniu liści, ale to jedyne drzewo które tam widzę, więc zaryzykuję. Zresztą blisko teściów rośnie chyba ten sam wiąz taki 7-letni na oko i jest BOSKI!!! gość go przycina co roku, zero przypalenia i zero chorób, miodzio! W sobotę postaram się cyknąć fotkę! Wiec myślę na początku póki się nie zadomowi może być problematyczny, a potem rośnie aż miło

Irenko - ano nie mogę Ale cierpliwość trzeba ćwiczyć
Zielony galimatias 12:32, 04 wrz 2012

Do góry
Magda, piękne drzewa wynalazłaś...drzewa...ja lubię drzewa a jeszcze kwitnące...
Derenie są bardzo ładne. Podobają mi się.
Spodobało mi się jeszcze to drzewko.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/282-drzewa-kwitnace-wiosna/photos

Migdałek trójklapowy - poczciwina jest też ładny i niekłopotliwy, chyba, że nadgorliwy kosiarz go skosi, bo go nie zauważy (!!!),

Moje typy to jeszcze:

Exochorda "Serratifolia"

Malus "Ola"

Magnolia gwiaździsta

Paulownia

A tak "wogle" to nie pokazujcie mi takich śliczności, bo mnie skręca! A pokręcona ogrodu nie dam rady stworzyć!
Ogród do kwadratu 11:25, 04 wrz 2012

Do góry
Witaj,
podoba mi się lekkość i pomysł kwadratowości w Twoim ogrodzie (Ale faktycznie Twój ogród to trochę inna bajka ). A sprawa wyboru drzew - wszystkie mi się podobają. Buki odradzam - wybiją się korzeniami, podsypywanie żwirem nic nie da. O jarząbach mogę powiedzieć więcej, bo znam te drzewa. Ich system korzeniowy jest OK dla innych roślin. Ich zieleń jest taka zamszowa przytłumiona i bardzo mi pasują do miskantów. W innych kwestiach nie podpowiem, bo ja zupełnie nie czuję przestrzeni. Ale Magnolia słusznie rzuciła szersze tło na ogród. I ja sama skorzystałam.
Spotkanie u GabiK - wrzesień 2012 10:55, 04 wrz 2012

Do góry
bardzo było u Ciebie miło.
Ogród rzeczywiście jak pralinka- mały ale barwny, pełen ślicznych drobiazgów.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:41, 04 wrz 2012

Do góry
zostawiam Ci buziaka Kokoszko i pisklakiem.
Ogród do kwadratu 10:28, 04 wrz 2012

Do góry

Mam nadzieję, że sąsiedzi nie obrażą się, ale potrzebuję trochę prywatności, a w momencie projektu ogrodu, problemu balkonu sąsiada nie zauważyłam
Ten mój mur z miskantem to literka T - chodziło o zasłonięcie słupa. Tu druga strona muru - tuż za miskantem.

Mam pomysł taki, by z tej niezagospodarowanej strony, równolegle za słupem, posadzić w rzędzie jakieś wysokie drzewa (buk, grab) - coś smukłego, podsypanego może żwirem. Ale co zrobić wzdłuż murku po tej obsadzonej już stronie no nie wiem. POMOCY

Witaj Agnieszko

Ja bardzo lubię takie ściany- szpalery o jakich myślisz.
Jednak wydaje mi się że coś takiego musi pasować do reszty. Najlepiej by było żeby było jakieś nawiązanie w postaci takiej formy w innym miejscu w ogrodzie.

ze zdjeć fragmentów nie wiadomo na 100 % jaki jest zamysł projektu. Co będzie szkieletem w ogrodzie - drzewa, większe krzewy.

Ale patrząc na zdjęcie problematycznego fragmentu wydaje mi się że pierwsza propozycja Danusi jest najlepszym rozwiązaniem- w sądziedztwie murka, w niezagospodarowanym kawałku , posadzić kilka świerków serbskich żeby na stałe zasłoniły część sąsiada. Tak jakby równolegle do miskantów na rabacie, tylko za murkiem. Dadzą też ładne tło dla białego murka, przysłonią słup.
A w rabacie na podwyższeniu, już po lewej stronie od samego rogu warto posadzić coś liściastego, co wysłoni dalszą część budynku sąsiada. np 2 graby Frans F, czy Fastigiata, czy te kolumnowe jarząby o których pisałaś, lub miłorząb, czy śliwa Pissardii, . Nawet jeśli nie zasłonią sąsiada zimą szczelnie, to i tak korona z gałęzi już da jakąś przesłonę.

Tym sposobem kompozycja nie będzie ciężka, będzie dość naturalna, taka 'warstwowa', będą mogły zostać miskanty które bardzo mi się podobają na tle muru

Spotkanie u Danusi - wrzesień 2012 09:24, 04 wrz 2012

Do góry
Nie napiszę już nic nowego, bo wszyscy mamy podobne wrażenia.
Mimo że widziałam to miejsce już w wielu odsłonach, porach, z różnej perspektywy byłam nim zaskoczona.
Jest niezwykły, bardzo urodziwy, magiczny.... niekończący się, pełen zaułków na tak małej powierzchni, pełen zaskoczeń....
W domu u Danusi co chwila spoglądałam za okno i wciąż mnie coś dziwiło. A najbardziej że naprawdę dawałam się oszukać lustrom.
Pięknie....
I sama Danusia jest niezwykła osobą......
Spotkanie u Anuli WN - wrzesień 2012 09:11, 04 wrz 2012

Do góry
ja też zajrzałam do Ciebie.
Ogród śliczny, taki dojrzały. Ogród nie świeży ogródeczek.
Tylko Ciebie w nim brakowało.
Spotkanie u Myszorka - wrzesień 2012 09:07, 04 wrz 2012

Do góry
ten ogród jest śliczny.
EwaG. dobrze określiła go mianem czarowny.

Mnie oczarował.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:01, 04 wrz 2012

Do góry
Ja się nie spotkałam akurat z tą chorobą, ale te drobne plamki po prawej wskazują, że prawdopodobna jest bakteryjna plamistość liści. Plamki powinny być nieco wypukłe a u Ciebie chyba takie nie są chyba?.

Opryskaj na wszelki wypadek Miedzianem

Czy to nie jest coś przypadkiem związane z nawożeniem? Poza tym magnolia lubi lekko kwaśną glebę.
Nie lubi zbyt głębokiego posadzenia też.

Kiedy i czym była ostatnio nawożona?

Polecam art. o uprawie magnolii https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:01, 04 wrz 2012

Do góry
moim zdaniem ta magnolia nie jest chora lecz obgryziona
Spotkanie u Greglis - wrzesień 2012 08:57, 04 wrz 2012

Do góry
Tak, ten ogród robi wrażenie.
Najbardziej zaskakuje to że to malutki ogród, a jednak jest w nim tyle zakątków, wydzielonych wnętrz ogrodowych. Każdy z charakterem, z dominantą czy charakterystycznym szczegółem.
Świetne jest też to jak bardzo pasuje do domu i do właścicielki.
I te śliczne tonacje kolorystyczne....
Spotkanie u Ani z Zielonego Wzgórza - wrzesień 2012 08:52, 04 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
U Ani też bardzo mi się podobało. Cudny nastrój, śliczne szczegóły i ogród- widać że pielęgnowany z uwagą i troską.
W altanie Ani jest błogo.

Magnolio, fajnie było zobaczyć "w realu" Twojego buziala Pozdrawiam
Spotkanie u Ani z Zielonego Wzgórza - wrzesień 2012 08:45, 04 wrz 2012

Do góry
U Ani też bardzo mi się podobało. Cudny nastrój, śliczne szczegóły i ogród- widać że pielęgnowany z uwagą i troską.
W altanie Ani jest błogo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies