Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stary ogród zamkn. 16:20, 25 sty 2020

Do góry
Zdobią jeszcze hortensje bukietowe

Narecznica czerwonozawijkowa, bardzo mi się podoba

Żurawka śpi w liściach
Stary ogród zamkn. 16:17, 25 sty 2020

Do góry
Do smutnych w tej chwili liści ciemierników trochę koloru dodają turzyce. Te trochę podeschnięte, bo nie przyciąłem ich po zeszłej zimie

Sezon 2017 u Hanusi 16:14, 25 sty 2020

Do góry
Izabelko, moje-nie moje te ptaki, ale coś w sobie mają, bo je wszyscy, wjeżdżając do miasta podziwiają.

Stary ogród zamkn. 16:14, 25 sty 2020

Do góry
Ciemiernikowa arystokracja

Stary ogród zamkn. 16:11, 25 sty 2020

Do góry
Ciemierników w ogóle w ogrodzie całe mnóstwo

Stary ogród zamkn. 16:09, 25 sty 2020

Do góry
W tarasie, pomiędzy kostką brukową i klinkierem od Bożego Narodzenia kwitnie bratek . Dookoła jest raczej szaro i mało ciekawie, więc jego kwiaty z daleka rzucają się w oczy

Od miesiąca kwitną też ciemierniki czarne, tyle że białe . (nazwa podobno pochodzi od koloru korzeni, ale one też mi się nie wydawały być bardziej czarne od korzeni innych roślin)

Sezon 2017 u Hanusi 16:06, 25 sty 2020

Do góry
Ogrodowisko cudowna strona!
Kto tu zawita, to się przekona!
O kwiatkach tutaj znajdziesz szczegóły:
jak kwiatki sadzić nawozić i chronić,
jak je uprawiać,jak niektóre jeść,
jak naszym ogrodom oddawać cześć?
Ponieważ rośliny żyją w symbiozie
zobaczysz tu również jagody na mrozie,
kropelkę wody pięknie "sfoconą",
skrzydełko pasikonika, muchę uprzykrzoną,
i tysiąc innych cudów przyrody!
Forumowiczów cały klan serdecznie wita
każdego, kto tutaj zawita!
Więc Ogrodowisko-dalej trwaj!
Życzę tobie 100 lat -naj,naj..

A dzisiaj- zima nietypowa
Styczeń już woła do czynu!
Żółtym kwiatem jaśminu,
rannikiem i przebiśniegiem,
więc kiedy kto może,
lądujmy na dworze!
Nieśmiałe sikorki poczęstujmy,
ale na kawki się nie złujmy.
One wszak też mają tu swe zadanie,
sprzątają pod drzewami,
co z jesieni zostanie.
Wszystkim Wam życzę
kwitnień bez liku,
także dużo "złota".... w kompostowniku"

Stary ogród zamkn. 16:06, 25 sty 2020

Do góry
Rabata wilczomleczowa. One są wspaniałe zimą ładne są takie kolorwe

Stary ogród zamkn. 16:02, 25 sty 2020

Do góry
A to nie pamiętam jak się nazywa. Zawsze wychodzą liście w styczniu - lutym. Kwitnie na biało dopiero w maju. Ma spore cebule, nieco mniejsze od narcyzów. I na pewno nie ma nic wspólnego z czosnkiem, bo roztarte liście nie mają zapachu.

Krokusy w lebiodce

Swoją drogą kwiatostany lebiodki jakie ciekawe
Stary ogród zamkn. 15:56, 25 sty 2020

Do góry
Pieris ''Debutante'' za miesiąc albo półtora powinien rozkwitnąć ładnie na biało

Te narcyzy kwitną cały rok

Budzą się pomału ranniki
Stary ogród zamkn. 15:53, 25 sty 2020

Do góry
Aster amellus nie stracił na urodzie, mimo że wygląda zupełnie inaczej

Uncinia ma chyba szansę przeżyć zimę. Miałem ją wykopać i przezimować w chłodniejszym miejscu w domu ale zrezygnowałem.

Rojniki
Stary ogród zamkn. 15:50, 25 sty 2020

Do góry
Anula, dziękuję bardzo mi miło. Ławeczka ta pierwsza jest rzeczywiście stara, bo to jest dawna szkolna ławka. Nie wiem skąd się u nas wzięła, ale była od zawsze . I tak pewnie zostanie .

Dziś wyszedłem pozdejmować lampki z drzew i krzewów. Przy okazji zrobiłem dokładniejszy obchód ogrodu. Tak mi się zdaje, że mimo przedziwnej zimy to nie jest źle. Rośliny nie odstają za bardzo od zeszłych lat. Może jest tydzień lub dwa do przodu.

Kwiatostany sadźca się wykruszyły i została taka ładna konstrukcja

Irysy i werbena wcale nie wiedzą że jest środek zimy

Mój ogrodowy pamiętnik 15:17, 25 sty 2020

Do góry
Powinna być zima i śnieg. Koniec ferii. Śniegu nie było. Największy mróz tej pseudozimy to -6 stopni. Ale jeszcze mamy luty i marzec .

Sezon 2017 u Hanusi 15:12, 25 sty 2020

Do góry
Monisiu, miło, że zajrzałaś. U mnie też zastój. Nawet na parapetach. Wysadziłam na razie hipeastrum, ale nie wiem czy zakwitną. Pewniak, póki co, jest jeden, i będzie w przyszłym tygodniu. Też na słońce czekam, ale jeszcze za przesadzanie się nie biorę. Może bliżej Walentynek?

W ogrodzie byłam, ale mokro, chociaż już ruchy zielne są. Ranniki z kolorem, przebiśniegi mrugają na biało, na razie, te co od wiatru osłonę mają. Tulipany w szklarni beZ podlewania, żyją i już zielone na wierzchu, znakiem tego myszy mi je oszczędziły. Nie lubię takiej pogody, mżawka lub deszcz na zmianę. Ale teraz i tak mniej niż w listopadzie.

Życzę miłej niedzieli. U dziewcząt już żurawie pasą się na polach, a u mnie takie ptaszory na dyżurze, non stop, dzięki Hasiorowi.

Osiedlowy ogródek 15:07, 25 sty 2020

Do góry
a mi ta, to też był Twój pomysł
Niepotrzebnie wymyśliłam sobie wtedy te ścieżki w trawniku a to trochę namąciło w projektowaniu...i tak ich do dziś nie ma

Hmmm, eM by zawału dostał, jak bym Mu zabrała tyyyle trawnika

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:59, 25 sty 2020

Do góry
Wg mnie na dole powinnaś mieć gotowy kompost. Nie możesz sprawdzić od dołu?
Nie wiem jaki masz kompostownik, niektóre są otwierane od dołu.
Ja swój podlewam. Zeszłego roku mniej podlewałam i wolniej się kompostował.
I eM przerzuca bo ja też słabiutka
Mój pierwszy kompostownik był w wielkim worku, też tylko dorzucałam, bo nie dało się przerzucać. Ale podlewałam go regularnie i dolewałam gnojówki z pokrzyw i skrzypu. Na koniec nawet przesunąć tego wora się nie dało bo był za ciężki. Po roku, rozpruciu go od dołu, kompost był gotowy Nawet mój eM niedowiarek, że z odpadków da się wyczarować kompost, przekonał się i zrobił mi z desek dwukomorowy kompostownik.

Tu widać worek za drzewem w lewym górnym rogu

Do raju daleko - u Ewy 14:58, 25 sty 2020

Do góry

Witaj, ślicznie u Ciebie ! ten przycięty jałowic mnie zachwycił! wyjątkowy gratulacje dla męża.
pozdrawiam

Po prawej, tuż przy parkingu wokół lampy rośnie jałowiec fachowo cięty przez mojego męża.

Od razu tłumaczę - proszę nie zauważać chwastów. Od dwóch tygodni mamy remont w domu i nie ma czasu na pielenie
Osiedlowy ogródek 14:52, 25 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Bardzo mi się podobają te dwa ujęcia. Cudna ta soczysta zieleń.

O wiśni się już nie wypowiadam.
Ogród w remoncie 14:39, 25 sty 2020

Do góry
Plan na tę rabatę jeszcze muszę opracować od nowa bo przy tych wszystkich liniach trudno się teraz połapać. I oczywiście nieaktualna ścianka wodna tam wstawiona (ten niebieski prostokąt). Różowe kółka to były te kaliny, w trawach. Najprawdopodobniej w seslerii j. ale chyba mam ochotę pomieszać tam trochę. Teraz to mniej istotne. Ciurkadełko mniej więcej znalazło by się tam gdzie niebieski okrąg.

Osiedlowy ogródek 14:34, 25 sty 2020

Do góry
Jej, pamiętam to planowanie u Ciebie I chciałam Cię namówić do takiej wersji i dalej chcę Po wizji lokalnej jeszcze bardziej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies