Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 16:27, 08 sty 2026

Do góry

Akurat na teraz na zimowe wieczory i mróz.
Pozdrawiam
Zielony Chram 16:20, 08 sty 2026

Do góry
Patrycjo imponująca ilość odmian, chyba jesteś rekordzistką tu na O. Będzie z czego wybierać i w czym się rozsmakować.

W tamtym roku nie zebrałam żadnych nasion, bo krzaczki chorowały. Na ten sezon same nowości planuję, więc nie ma tego złego .

Odmian będzie 14, bo zawsze sieję po 2 sztuki z odmiany i na taką ilość mam przygotowane miejsce (prowadzę na kilka pędów, zwykle 2 lub 3, więc nie ściskam krzaczków tak bardzo ).

Dzisiaj dojechały pozostałe nasionka, więc lista zamknięta wyjątkowo szybko tym razem, juhuuuu :

Moja mama i młodsze siostry wczoraj wysiały już pora, bakłażana i kilka papryk, ja jeszcze się wstrzymam z tym szaleństwem .
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 15:20, 08 sty 2026

Do góry
Przymroziło…

Ogród z zegarem 13:38, 08 sty 2026

Do góry
Tak sobie siada i uważnie obserwuję otoczenie, „stróżuje” ,
przejął obowiązki po Brutusie …

Ogród z zegarem 13:36, 08 sty 2026

Do góry
Zima nie odpuszcza ❄️ , ale pięknie jest

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:26, 08 sty 2026

Do góry
Edit - sąsiad przyjechał pługiem (fajny sąsiad)

Pomidorowy Zawrót Głowy 11:14, 08 sty 2026

Do góry
Kiedy w paczce nasion pomidora ukrywano… opór

żródło
Myślimy dziś o paczkach nasion bardzo niewinnie. Kolorowy papier, zdjęcie pomidora, nazwa odmiany, termin siewu. A tymczasem historia zna momenty, kiedy paczka nasion pomidora była czymś znacznie więcej.

W latach 1933–1945, w III Rzeszy i krajach sąsiednich, działały podziemne grupy oporu, które walczyły z nazistowską propagandą nie bronią, ale słowem. Problem był oczywisty: jak przemycić zakazane treści do kraju, w którym cenzura i represje były wszechobecne?

Odpowiedź była genialna w swojej prostocie: Tarnschriften, czyli dosłownie „pisma maskowane”. Były to tajne, antynazistowskie publikacje, które udawały coś zupełnie innego: instrukcje obsługi aparatów fotograficznych, poradniki dla gospodyń domowych, reklamy środków czystości… a nawet paczki nasion pomidorów.

Jednym z najbardziej poruszających przykładów jest niepozorna koperta. Na pierwszy rzut oka: zwykła, przedwojenna paczka nasion. Po otwarciu - antynazistowska publikacja z 1939 roku, autorstwa Gustava Reglera, niemieckiego pisarza i komunisty przebywającego na emigracji, otwarcie potępiająca prześladowania intelektualistów przez reżim hitlerowski.

Takie „fałszywe” publikacje były drukowane głównie poza granicami Niemiec - m.in. we Francji czy Czechosłowacji - a następnie przemycane do Rzeszy, gdzie trafiały do rąk zwykłych ludzi. Dopiero po delikatnym rozchyleniu okładki i kilku pierwszych stron ujawniały swoją prawdziwą treść.

Dziś wiele z tych materiałów przechowywanych jest w Wiener Holocaust Library - jednej z najważniejszych instytucji dokumentujących opór wobec nazizmu. To największa kolekcja Tarnschriften poza Niemcami. Biblioteka digitalizuje je, by nie zginęły w archiwach i by świat mógł zobaczyć, jak wyglądała cicha, cywilna forma sprzeciwu.

Kiedyś taka koperta mogła nieść nie tylko obietnicę plonu, ale też odwagę, informacje i nadzieję. Że w czasach, gdy nie wolno było mówić głośno, prawda potrafiła ukryć się… między opisem odmiany a rysunkiem pomidora.

P.S.: Źródło podałam pod zdjęciem jako link. Tam można obejrzeć też inne sposoby przemycania treści w tamtych czasach.
Zieleń, drewno i antracyt 10:44, 08 sty 2026

Do góry
Margo2 napisał(a)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Jak miło było obejrzeć zdjęcia wspominkowe, kiedy za oknem biało.
Bardzo u Was sypnęło?

Śniegu nie mamy za wiele, ale chyba wystarczająco by przykryć co wrażliwsze, niższe rośliny.
Pomidorowy Zawrót Głowy 09:52, 08 sty 2026

Do góry
Sprawdziłam notatki i bazylie wysiewam na początku kwietnia. Drugi rzut 2 tygodnie później. Przenoszę je do szklarni (razem z innymi ciepłolubnymi) dostosowując się do warunków pogodowych. Na miejsca docelowe trafiają (mam je w dużych donicach przed szklarnią) jak minie obawa przymrozków nocnych. Jeżeli zapowiadany jest jakiś niewielki przymrozek to donice wkładam do szklarni, czasami dodatkowo przykrywam włókniną. Uprawiam wszelkie możliwe do zdobycia odmiany. W zeszłym roku 25 kwietnia miałam je jeszcze w domu na parapecie.
W szklarni czasami wysadzam nadprogramowe sadzonki, ale nigdy nie rosną zbyt dobrze. Wydaje mi się, że to przez tłok i niedostateczne doświetlenie. Nie usuwam zbyt wielu liści z pomidorowych krzaków(dopiero pod koniec sezonu mocniej je ogołacam), a mam same wysokie, mocno rosnące odmiany. Kiedy pomidory są jeszcze małe to jest ok, ale potem przy gruncie warunki przestają być odpowiednie dla światłolubnej bazylii.
Tak to wygląda w połowie lipca.

Bazylia w połowie sierpnia(pierwszy rzut) już cała w kwiatach. Dwa lata termu wysiewałam jeszcze 3 rzut i dłużej miałam zbiory.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:13, 08 sty 2026

Do góry
Niezmiernie mi miło dziewczyny. Warzywnik przebył długą drogę, żeby finalnie tak wyglądać.

Widziałam Klaudia Twój - ma fajny układ. U mnie kształt moich skrzyń był ograniczony tym, żeby jak najmniej cięć betonu zrobić, bo bałam się, że będzie się kruszył czy pękał.

Jedyne czego żałuję to, że nie założyliśmy siatki na nornice. Prawie całą skrzynie 5x1,25 m marchewek nam zjadła Nawet Puszysław nie pomógł mimo, że widziałam go siedzącego w skrzyni na czatach przy norce.

Glina i zielsko 20:03, 07 sty 2026

Do góry

Pierwsze tegoroczne zakupy ogrodowe, postanowiłam że sadzonki pomodorów i pora zakupie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:42, 07 sty 2026

Do góry
Metamorfoza warzywnika

2020

2025

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:10, 07 sty 2026

Do góry
Dzisiaj na obrzeżach cały świat pokryty jest małymi diamencikami

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:25, 07 sty 2026

Do góry

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:24, 07 sty 2026

Do góry
Ogólnie to mam miły czas.
Co prawda Małżon juz za morzami ale czuję jeszcze ducha świąt.
Spaceruj po mieście, chadzam na koncerty, umawiam się z przyjaciółkami na zimowe herbatki.
Wieczorami kanapuję z książką, plytą i zimowa herbatką/drineczkiem…
Miły czas czego i Wam wszystkim życzę

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:19, 07 sty 2026

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 23:50, 06 sty 2026

Do góry
U nas dziś taka aura:

Jest zimno, bardzo zimno Ale dajemy radę
Ogródek Gosi 22:19, 06 sty 2026

Do góry
Ogródek Gosi 22:18, 06 sty 2026

Do góry
Jak widać pod sosnami prawie śniegu nie ma

Ogródek Gosi 22:17, 06 sty 2026

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies