Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

MagdaLenka 22:32, 07 mar 2026

Ja na mszyce stosuję ocet rozcieńczony wodą w proporcjach 1:9.
An_na 19:22, 08 mar 2026

Dziś na ciemiernikach byl ruch jak w ulu

Marcin89 19:25, 08 mar 2026

Ale ładne kwiatki
Margo2 22:56, 31 mar 2026

A ja czasem usuwam mszyce ręcznie.
Też nigdy niczym nie opryskuję.
I też tak jak u Tarci, jednego dnia sa, a potem znikają.

An_na 19:05, 19 kwi 2026

Trochę popracowałam, czuję tę robotę w kościach i dobrze mi z tym
Rabaty przycięte, wstępnie opielone, trawnik po wertykulacji i nawożeniu. Teraz sie podlewa

An_na 19:16, 19 kwi 2026

Ścięte trawy pocięłam rębakiem do gałęzi, nie zrobil sieczki tylko troche pociął, troche zmielił. Żal mi bylo tyle materiału oddać na bio. Wysypałam to na rabaty. Na to trochę kompostu, trochę kory i powinno byc dobrze. Muszę trochę rozluźnić tę moją glinę. Znów stała woda na rabatach ale wszystko żyje, moje rośliny juz sie chyba przyzwyczaiły do trudnych warunków. Jedyna strata to zmarznięte laurowiśnie. Obcięlismy i czekamy aż odrosną. Żal mi ich bardzo bo zasłaniały cześć roboczą ogrodu i wejście do blaszaka. A że zeszła z niego ciemna farba i znów straszy srebrem to żal podwójny
LIDKA 19:41, 19 kwi 2026

Ania ja sypie korę kolejny rok. Tam gdZie leży ok 3-4 lat już się fajna ziemia robi. Ciągle tetrisy powodują że ziemia się miesza i jest coraz lepiej.

Myślę że dobrze zrobiłaś z miskantami. Nie mam rębaka bo też bym tak zrobiła. Glina wciągnie wszystko co organiczne.

Masz ładne widoczki z tarasów. I trawniczej całkiem przyjemny.
An_na 20:04, 19 kwi 2026

O tak glina wciągnie wszystko korę też sypię i kompost i mączkę bazaltową i widzę jak pięknie się ziemia rozluźnia, jak roślinom jest coraz lepiej tetrisy też uskuteczniam regularnie Widzę, że jest coraz więcej dżdżownic i bardzo mnie to cieszy
W ubiegłym tygodniu byliśmy na ognisku u zaprzyjaźnionej koniary. Wróciłam z dużym pojemnikiem końskiej kupy teraz leży i się kompostuje. Niektórzy dziwnie na mnie patrzyli, że do auta pakuję obornik. Ale oni nie mają ogrodu. Ci co mają rozumieli
LIDKA 20:46, 19 kwi 2026

Fajnie że tak masz. Ja mogłabym jeździć po obornik do wujaszka na wieś ale przy trybie pracy do z dojazdem do 19 zwyczajnie nie mam kiedy. Jak mam wolne to zawsze coś pilniejsze. Glównie sprawy lekarzowe. Raz w roku wyjazd. A ja bym chciała tydzień obyć w domu i mieć spokój od wszystkich. Się raz nie spieszyć i nic nie musieć.
An_na 21:32, 19 kwi 2026

Bardzo dobrze Cię rozumiem
Czasami zdarzy mi się taki weekend kiedy nic nie muszę. Uwielbiam takie nieśpieszne poranki z kubkiem kawy w ogrodzie i dzień kiedy mogę robić to na co mam ochotę lub nie robić nic