Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 18:40, 21 paź 2019

Do góry
A Pańcia dzisiaj ruszyła trochę do przodu z wykończeniem rabaty

Ogrodowe kreacje 18:38, 21 paź 2019

Do góry
"No i nie dała mi poleżeć i pospać, co ona tam robi, pójdę za nią" :

"To Ty pańcia rób, a ja się w trawach prześpię":

Ogrodowe kreacje 18:36, 21 paź 2019

Do góry
"Hmmmm jednak tak leżąc Cię nie widzę, pójdę pod orzech to wtedy będę miał lepszy widok" :

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:34, 21 paź 2019

Do góry
Okna są. Elektryk i hydraulik też ostro działają

Ogrodowe kreacje 18:34, 21 paź 2019

Do góry
Powiem wam: natyrałam się dzisiaj............. a powinnam wziąć przykład z kocurka i wylegiwać się na słońcu
Psotnik dzisiaj krok w krok za mną chodził
Po wykopaniu kilku dołków udałam się na chwilowy odpoczynek, białas za mną:

jak to u kotów bywa, po chwili stwierdził: "za blisko Ciebie leżę, lubię Cię mieć obok, ale dla mnie obok to odległość 2 metry"

Pamiętajcie o ogrodach 18:19, 21 paź 2019

Do góry
no i proszę palczatki walczą o palmę najładniejszych z miskantami
chyba jednak palczatki

trzęślica też ładna

miskant memory

i tajemnicze proso

Pamiętajcie o ogrodach 18:17, 21 paź 2019

Do góry
Elu pozdrawiam

Aniu obiecany tarasik

Ogród z wilkiem zamkn. 16:57, 21 paź 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Madziu ależ się cieszę, że w końcu ci ta rabata nie leży. Super, że do tego dojrzałaś. Brawo Pamiętasz jak ostatnio o tych bukach z tobą rozmawiałam. To są tego typu drzewa co powinny rosnąć pojedynczo, nie parami. Można je połączyć w większe grupy, ale wymaga to odpowiedniego miejsca.

Pojawił się domek. Co do koloru - brąz na 100 % nie. Dach grafitowy jak na domu. Ściany, okna i drzwi - jasne: możesz do domu dopasować, może być ciut inny odcień, bo to i tak od światła zależy jak kolor wygląda w danym miejscu. I wówczas drzwi i okna taki odcień jak tych mebli na placyku poniżej skarpy. Druga wersja bardzo jasna szarość, ale taki gołębi, a drzwi i okna z tej samej tonacji kolorystycznej tylko o kilka tonów ciemniejsze. O ile pamiętam na domku nasz poprowadzić róże w odcieniach różu, a one na jasnym tle będą wyglądać. Róże od tej strony co są skrzynie. Ta rabata obok na prawo chyba jest w tonacji bieli i różów.

Ale co z bukami Purple fontain ja bym na ten moment wykombinowała. Tam przy domku po prawej stronie w narożniku (patrząc z tarasu) jest jakieś drzewo. Tam bym dała jednego buka zamiast niego. Przy jasnym domku, na tle zielonego tła, które widać w oddali.

Inne miejsce do rozważenia to góra powyżej skalniaka tam gdzie rosną borówki, a powyżej były skrzynie. Tylko odsunąć go w kierunku nowej działki. Fajnie zamknął by oś widokowa biegnąca z boku domu i oś widokowa z tarasu. Ładnie kontrastowałby z jasną elewacją. Zatopić go w rozplenicach, bordowych rozchodnikach i itd.

Ewentualnie jednego można na tej rabacie co ci nie gra zostawić. Tego najbliżej tarasu.

Umbry na przedpłocie, bo przedogródek masz formalny i ich kuliste formy ponad ogrodzenie mogą być widoczne. Na tej rabacie nie pasują . Potrzebujesz tam coś wyższego jak brzozy w górę śmigną. Byłaby za duża dysproporcja. Wysokie brzozy a potem "dołek".
Wiem, że masz glediczje na przepłociu i łamiesz się czy do ogrodu z nią nie wrócić. I to pojawia się propozycja. Ja mam glediczje przy brzozach. Można pomiędzy nią a brzozy posadzić te świerki. Dla mnie i brzozy i glediczja do świerków pasują. Stań na tarasie i popatrz na ten biały dom w dali. Tam te świerki tylko rozrzucone, nie w linii prostej. Następnie glediczja.
Madziu tak sobie patrzę na twój coraz piękniejszy i przemyślany ogródek i jeszcze jedno mi się nasuwa. Rabaty masz od linijki, ale ja już bym drzew nie sadziła od linijki w rządkach. Brzozowy zagajnik w rogu to jest to co do ciebie pasuje.

Ale się spisałam. Wracam do pracy Koniec przerwy

Anitko wszystko Ci w smsku napisałam już ….Twoje rady są dla mnie bardzo cenne -masz świetny gust ….

i wiesz ,że mi trochę wstyd ...bo zanim mi napisałaś ,to ja całą rabatę przeorganizowałam …..ech taki ze mnie szybki bil ,a miałam porządkować nową stronę

ale widzisz -teraz tu mam dziurę drzewną ….co prawda judaszowca malutkiego tam wsadziłam ,który jeśli przeżyje ,to urośnie ….
1 brzózka pendula zdycha …i na pewno dosadzę tam 3 inversę ale nie od linijki

a tu na pewno w tych stipach nie chcę wielkich drzew ….wiesz ,widoki

tyle się napisałaś dla mnie ,a ja jak ten niepokorny typ.....

za to z domkiem na pewno posłucham -będzie jasno szary

buziaki

ps. mój syn przyjął moje wszystkie niechciane już drzewka -tylko musiałam mu je wkopać hihi

Edit

to żeby nie było tak pod linikę ,to może 1 jarząbka krok do przodu przesadzić ?

do jutra się nie ukorzeni

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:56, 21 paź 2019

Do góry
Jak poziom energii wiosną będzie wysoki to coś mi się wydaje że trochę odchudzę mojego klona. A takiego maluszka sadziłam parę lat temu, niby wolno rosną... niby .
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:55, 21 paź 2019

Do góry
Któryś ambrowiec mi się tutaj obija z kolorowaniem! Nie tego się po silquette spodziewałam....
Ogród z wilkiem zamkn. 16:48, 21 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Madzia a ile masz tych buków Purple fountain? One ładnie wyglądają jako solitery. Jeśli masz dwa to obok siebie troche juz za dużo. Ich forma jest mocna i nieregularna. Jeden fajnie wyglądałby na tle domku ogrodnika A drugi gdzieś indziej dla przeciwwagi. Przy brzozach glediczja mi nie gra. Ma za lekkie liście. W sumie te serby to fajny zestaw. Czerwone pissardi również. Mam teraz przy doorenbosach czerwony klon, świetnie razem zagrały. No ale klonów juz masz dużo i też nie zaslaniaja zbyt mocno. Dziewczyny zwróciły uwagę na kolor domku. W sumie szary lub jasny byłby fajny. Rzeczywiście ten mocny brąz juz nie wiem czy nie za bardzo się wybija.

Iwonko dziękuję Ci za pomoc wiesz ,że zima już minęła hihi -pozmieniałam ….ja to wariat jestem ....jednego buka oddałam synowi ,a drugi wylądował na razie przy domku ….jeszcze nie wiem ,czy go miejscami nie zamienić z dębem green darfem ,którego gdzieś muszę wkomponować ,bo go lubię i nie oddam

Ogród z wilkiem zamkn. 16:48, 21 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Madziu, myślę, że zostawienie brzóz i ewentualne jeszcze dosadzenie 1-2 sztuk to fajny pomysł, moim zdaniem najlepszy. A umbry i buki to cóż, wsadż do dużych donic i niech czekają. Czasem to tak nagle jakieś oświecenie przychodzi, nigdy nie wiadomo kiedy. I wtedy będą jak znalazł
Oglądanie realizacji Danusi to super pomysł. Ona też często sadzi drzewa więc może jakaś jej kompozycja Ci się spodoba.
A może w pobliżu domku ogrodnika uda się te buki posadzić?
Życzę dobrych wyborów.pa

Basiu wiesz ,że ja w gorącej wodzie kąpana

wysadziłam umbry i judaszowca małego ,buki też zabrałam i dałam 3 jarząbki

ot takie moje przemyślenia szybkie -cóż jak będzie zle to znowu pozmieniam hihi

jednego buka oddałam ,a drugiego posadzę przy domku

Basiu dziękuję za pomysły i za wypowiadanie się w moim tworzeniu jeszcze bardzo niedoskonałego ogrodu

szybkie fotki

buziaki
Przedziwny Ogród 16:32, 21 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ogród zachwycający. Piekne masz dodatki i dekoracje. Przyjemnie pooglądać takie zdjęcia.

Witaj My Agaty tak mamy... Lubimy ozdoby, dodatki. Za ogród ślicznie dziękuję
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 16:16, 21 paź 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Miluśka kocia rodzinka
Ogród jak zwykle zachwyca,piękne jesienne widoczki i dekoracje.U mnie z czasem a raczej z jego brakiem jest podobnie Tylko czasem myślę,że jakoś coraz trudniej mi go dobrze zagospodarować i dobrze go wykorzystać...

Witaj Aniu Bardzo dziękuję za pochwały, bardzo to miłe
Co do czasu, mój mąż tłumaczy mi, że tu nie chodzi o dobrze ( czy nie) zagospodarowany czas, tylko dążenie do perfekcji. Chcemy by był w każdym calu idealnie dopieszczony, dlatego czasami nie wyrabiamy.... Chyba zacznę się tego trzymać
Kociaki są przesłodkie... Żarłoki jedne... Czas na poszukiwanie dla nich rodziny
Pozdrawiam

Zielony zakątek z Antonówką 16:16, 21 paź 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Aniu, ależ smakowite te zakątki u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies