Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 08:51, 19 sty 2020

Helen napisał(a)

Potwierdzam, bardzo dobra kawa. Cały czas pijemy.
dobrych kaw jest sporo na rynku. Tak jak i przy ogrodach - dla każdego coś dobrego
inka74 08:55, 19 sty 2020

Kokesz napisał(a)

A ciemierniki mnie kuszą pełne białe.
Na Gardenii u Zymona była taka śliczna odmiana 'HGC Snow frills', miała kwiatki skierowane do góry, niestety nie do kupienia na stronie też jej nie mają szkoda

https://6ff13cd23c8eff536e92-8b8dd582bbec42bb21fadf522f8a558a.ssl.cf3.rackcdn.com/wp-content/uploads/2016/11/1514AO-hgc-snow-frills-f-original.jpg
przepiękny jest. Chciałam go kupić ale właśnie nigdzie nie było w sprzedaży. Nawet w tym roku się zastanawiałam, czy przypadkiem nie pojechać na Gardenę bo mam pociąg bezpośrednio do Poznania ale nie wiem czy się wyrobię z czasem.
inka74 09:00, 19 sty 2020

Zana napisał(a)
Normalnie zarażam się ciemiernikami. Muuuuszę kupić w tym roku.
Tylko, żeby nie zwieszały kwiatków do dołu.
Buziaczki Iwonka
u ciebie w wymienionej dobrej ziemi i w półcieniu powinny ładnie rosnąć.
inka74 10:11, 19 sty 2020

Chciałam wam pokazać jak fajnie wygląda zimą formowany żywopłot z derenia - zieleń miejska. Świeci z daleka, aż przeszłam na drugą stronę ulicy aby obejrzeć z bliska
Helen 10:25, 19 sty 2020

Ładne te derenie, faktycznie takie kolorowe gałązki bardzo zdobią. Mnie się też podobają gałązki flaviramea, taka świeżosoczysta zieleń.
Margerytka40 11:06, 19 sty 2020

inka74 napisał(a)
Chciałam wam pokazać jak fajnie wygląda zimą formowany żywopłot z derenia - zieleń miejska. Świeci z daleka, aż przeszłam na drugą stronę ulicy aby obejrzeć z bliska

Jak dobrze, że mam w planach derenie na wjazdowej
inka74 22:47, 20 sty 2020

Derenie są bardzo urokliwe i w ciągu lata i zimą. Trzeba tylko o cięciu pamiętać bo one ładniej młode gałązki wybarwiają.

Przyznam się wam do czegoś. Mam ostatnio ogrodowe ADHD - tam nie mam co robić bo za zimno to w domu szukam różnego rodzaju robót. Odnawiam pokoje i meble. No i robię wianki. Chyba muszę je jakoś na prezenty rozdawać bo w ciągu tygodnia zrobiłam 3 sztuki a materiału mam jeszcze na min. 2. Rozebrałam kupne wianki i przerabiam. Oto co mi z tego wychodzi.

Wersja na wiosnę

I już wielkanocny z jajeczkami. Do niego chcę dorobić stroik w formie jajka ze sznurka konopnego.
Poppy 12:42, 28 sty 2020

inka74 napisał(a)

Maczku - Ciemierników mam chyba z 15 sztuk ale to na razie 1-4 letnie sadzonki, które zmieniały swoje miejsce. W ubiegłym roku chyba z 10 sztuk dokupiłam Masz rację z projektantami i ich ogrodami. No niestety, łatwe to nie jest.

Plany planami a życie życiem. Zobaczymy. Ja bardzo ale to bardzo bym chciała w tym roku zrobić 4 rzeczy:
Pierwsza - taras tylko to duża i skomplikowana u mnie inwestycja i eM musi się zaangażować bo inaczej nici z tego będą. ten projekt jest najbardziej pod znakiem zapytania bo i koszt jest bardzo duży. Sam modrzew w 1 klasie wyszedł mi za 6 tys. bez legarów i robocizny a tam chcę kilka totalnie niestandardowych rozwiązań zrobić (czytaj kosztujących sporo dodatkowo). Być może trzeba zweryfikować jakość/plan.

Druga - zmiana za domem w części ze skrzyniami i zrobienie tam po prostu rabaty i miejsca na mini szklarnię. Cały czas kombinuję jak to ma wyglądać.

Trzecia - donice przy wejściu i przy furtce.

Czwarta - zmiany na rabacie pod wiatą i malowanie płotu po tej stronie bo jest już dramatycznie.

Drobnego przesadzania kilku roślin nie liczę bo to pikuś z tymi czterema tematami powyżej. Pewnie skończy się na punktach 2-4 a taras trzeba będzie odłożyć na czas niewiadomy.

Zacna ilosc ciemiernikow Ja dochodze powoli do wniosku, ze wole jednak te biale, zielone i b jasne Ale moze za rok mi sie znowu zmieni;,) odmian od cholery

Plany faktycznie ambitne, zwlaszcza tarasowe, ale wiesz, jak nie w tym roku, to w kolejnym. Szklarenke tez mam na liscie, ale pewnie swojej doczekasz predzej.
Juz nie pamietam, uprawiasz cos w tych skrzyniach? Jesli nie bardzo, to zamiana jak najbardziej warta rozwazenia. Mi sie marzy jedna skrzynia tylko i wylacznie na kwiat ciety
makadamia 12:51, 28 sty 2020

Bardzo ładne wianki!
inka74 06:50, 29 sty 2020

Poppy napisał(a)

Zacna ilosc ciemiernikow Ja dochodze powoli do wniosku, ze wole jednak te biale, zielone i b jasne Ale moze za rok mi sie znowu zmieni;,) odmian od cholery

Plany faktycznie ambitne, zwlaszcza tarasowe, ale wiesz, jak nie w tym roku, to w kolejnym. Szklarenke tez mam na liscie, ale pewnie swojej doczekasz predzej.
Juz nie pamietam, uprawiasz cos w tych skrzyniach? Jesli nie bardzo, to zamiana jak najbardziej warta rozwazenia. Mi sie marzy jedna skrzynia tylko i wylacznie na kwiat ciety
w skrzyni są zioła i formowana grusza. W drugiej zbiorowisko wszystkiego. Były tam pomidory ale pod gołym niebem niezbyt mi się udają. Sama jeszcze nie wiem co i jak będzie. Życie pokaże