No chyba, że cała rabata jest w wyblakłym stroiszu...
Gawrony odlatują dopiero w połowie marca, nawet nie mam zdjęć krokusów z zeszłego roku bo wszystkie kwiatki oskubały
Dziękuję Aniu
U mnie też mgła utrzymywała się z pół dnia.
A to owa Turzyca oszimska Evergold - Carex oshimensis.
Inne trawy są suche tej porze roku. Ta trzeba żywotność, kolory.
Kupiłam ja 2.I sama z własnych sadzonek trochę podzieliłam i posadziłam obok.
W nowym roku mam nowe niekonicznie pozytywne refleksje. To miala być moja reprezentacyjna rabata a wyszło jak zwykle. Gdyby ktoś miał jakieś propozycje zmian to chętnie przyjmę wszelkie doradztwo
Hortensje i buka chce zostawić. Przenieść w inne miejsce musze tylko te dwie duże hortensje. Kupiłam je w sklepie internetowym jako bobo. W rzeczywistości są o wiele wyższe masywniejsze. Te mniejsze to właśnie bobo i one mi się podobają. Ta trawa jakaś taka przytłaczająca na tej rabacie. To jest strona południowo zachodnia. W lecie słońce daje tu mocno popalić. Przede wszystkim chyba ona kwalifikuje się do wymiany.
Aż mnie w żołądku ścisnęło piękny widok struktury gruzełkowatej ..nic tylko sadzić..sadzić
A poza tym ogród zachwyca ,piękny o każdej porze roku
..mam poważny zamiar w tym roku Danusiu Cię odwiedzić ..tylko zastanawiam się kiedy najlepiej przyjechać hmmm a tak naprawdę to idealnie byłoby przyjeżdżać co miesiąc
Zgadza się, Halinko. U mnie też mrozu nie było. Zobaczę jutro co zielonego u mnie wyrasta.
Ostatnio widziałam tak zielone naparstnice, że się zadziwiłam. Alke zdjęcia nie zrobiłam, może jutro.
Wiesz co, pomyślałam o opcji z podsadzeniem tego żywopłociku np trawami. Coś podobnie jak tu. To oczywiście tylko przykład i szeroko to bardzo
Albo może niskie donice https://pin.it/opw73omrtgf4g7
Jednak mimo to ani ciemierników, ani sasanek nie nawoziłabym fusami z kawy. Fusy same w sobie mają jednak odczyn kwaśny. Zrobiłam na szybko mały eksperyment.
Moja kranówka ma pH 8. Po zalaniu fusów wodą pH zostało obniżone do 7,2. Jednak do zakwaszania gleby jako takiego się nie nadają.
Dokładnie. Dla porównania 2 ciemierniki kupione dokładnie w tym samym czasie. Wielkościowo były identyczne. Pierwszy jest double a drugi pojedynczy. Zobaczcie różnicę w ilości liści i ich ustawieniu. Pierwszy napakowany nowymi i pionowo w górę. Drugi praktycznie nowych liści nie dostał i rozkłada się na boki. Sadzone w identyczny miks. ziemi z kompostem i skorupkami. Odmian nie znam bo były jako miks. Ale widać między nimi sporą różnicę w pokroju. Rosną obok siebie w odległości 30 cm - już po roku widzę, że za gęsto ale one tak pięknie wyglądały razem ze sobą kolorystycznie, że chyba je tak zostawię. Mogą się rozkładać na ścieżce a jak przerosną to będzie z czego sadzonkować bo z nasion nie zawsze powtarzają cechy mateczne.