Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:56, 13 sty 2020

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:50, 13 sty 2020

Do góry
Jeszcze małe podsumowanie ...i zamknę wątek

Maj

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:37, 13 sty 2020

Do góry
Serdecznie dziekuję za dobre słowo

Co było to było ,widocznie tak musiało być...a co dalej ? zobaczymy co los przyniesie...koniec ogrodu ale to nie koniec życia.
i to tyle bo oczy mi sie jakos pocą

teraz rachunek sumienia.
popełniłam grzech zaniedbania.
cebulki lilii gobasiowej wykopałam miałam wysłać i zasuszyłam .Leżały od sierpnia,znalazłam po swietach(w jakim stanie widac na zdjeciach) ,posadziłam (może coś z nich jeszcze bedzie)

Bardzo przepraszam.Mam nadzieję ,że mi wybaczycie...Zmarnowałam cebulki dla 15 osób.Strasznie mi wstyd

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:05, 13 sty 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

tak bardzo kreatywna jesteś!
I duch niespokojny z Ciebie

Niespokojny, fakt, dlatego powstała myśl o orientalnym, wyciszającym zakątku
2012

2013

2015

2019
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:03, 13 sty 2020

Do góry
cd.
20012-2013 szał bylinowy

2014 - gąszcz roślin i pierwsze poważne choroby grzybowe

2017 - przerzedzanie i ratowanie

2019
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:02, 13 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

W 2015 się wtedy zakochałam od 2018 podoba mi się ponownie

Na przestrzeni 18 lat ogród zmienia się wiele razy, wraz z nasłonecznieniem, zasobami finansowymi i zmianą gustu.
To zmiany dot. oczka
2004 na początku była tu piaskwnica

2006

2009

2011 powstaje maleńkie oczko

cdn.
Ogródek Ewy 09:55, 13 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma problemu. Leć do spożywczego, kup folię do pakowania żywności, taką co się klei do siebie, a instrukcję masz tutaj. Od lat przewozimy w podręcznym nawet wielkie róże i kwiatek nie spadnie.

Na ziemię wsadź papier toaletowy, żeby się nie wysypało.

Dziękuje Danusiu,
super instrukcja pewnie tak spakuje, bardziej stresuje się pierwszym lotem niż możliwością spakowania roślin do bagażu. Będzie dobrze.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:54, 13 sty 2020

Do góry
cd
2009 Płot ze względu na psa

2013

2018
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:54, 13 sty 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wiem że masz cudne spa i zaszklony pokoik i wiele fantastycznych rzeczy ale lasek jest moim ulubionym miejscem metamorfozy genialne pokazują jak wytyczyłaś plan ścieżek i jak szła kolejna realizacja to bardzo zachęca do robienia zmian. Gapię się i gapię

Sie cieszę, specjalnie na Twoje życzenie opracowuje focie
To front domu
2000

2003

2006

2007

cdn

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:35, 13 sty 2020

Do góry
Grazynko dziekuje za dobre slowo

Sikorka: Puk, puk!
Chłopiec: Kto tam?
Sikorka: Otwórz, to ja sikorka!
Chłopiec: A, dzień dobry, co słychać?
Sikorka: Bardzo źle! Rano mąż mój był w lesie. Myślałam, że coś przyniesie. Potem synowie byli w ogródku. Także bez skutku.
Chłopiec: A ty szukałaś pożywienia?
Sikorka: O sobie już nie mówię. Byłam i za górką, i za tymi topolami dwiema. Nigdzie nic nie ma. Myślałam już, że zginę. Wszystko śnieg zaściela. Ale przypomniałam sobie, że mam jeszcze ciebie, przyjaciela.
Chłopiec: O, masz tu słoninkę, przyjaciel cię nie zawiedzie.
Sikorka: Tak! Najlepszych przyjaciół poznajemy w biedzie.
Cz. Janczarski „Przyjaciel zza okna”
Ogrodowo zakręcona. 09:15, 13 sty 2020

Do góry
Klon strzępiastokory zostaje na pewno.

Tylko przed placykiem nie wejdzie, bo tam jest 2 m, a jeszcze przy płocie ma być cis. Placyk z założenia miał być kiedyś cienistym zakątkiem

Mąż wymyślił, że skoro derenia można dać przed placykiem, to może i klona by można? Tylko wtedy, to on na pewno zakryje derenia

A derenia bym chciała

Chyba, że nad placykiem będzie powiedzmy takie coś lub parasol a wtedy klon z tyłu, dereń z przodu.

Zastanawiam się tylko jak to drzewo wkomponować w trawnik? Czy ono po prostu będzie rosło w trawie, czy jakoś to miejsce pod nim wysypać korą?

Co do jabłonek, to poszukam jeszcze u Ewy Pszczelarni jakie ona ma i jak wyglądają.

Przy wykuszu może jednak graby, chociaż wróciłam z pomysłem do jarzębów mącznych. Może warto by tych poszukać?

Ogródek Ewy 08:13, 13 sty 2020

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

Ok, dzięki tylko muszę wykombinować jak ja to spakuje do bagażu podręcznego.

Nie ma problemu. Leć do spożywczego, kup folię do pakowania żywności, taką co się klei do siebie, a instrukcję masz tutaj. Od lat przewozimy w podręcznym nawet wielkie róże i kwiatek nie spadnie.

Na ziemię wsadź papier toaletowy, żeby się nie wysypało.

Skarpa przed domem 07:53, 13 sty 2020

Do góry
Tektura i skoszona trawa, alternatywa dla szmaty, która niszczy strukturę gleby.
Na razie, albo tektura i kora - bardziej estetyczne. Potem, przed sadzeniem roślin wszystko przekopujesz i wzbogaca się gleba w korzystne składniki.

Działaj zgodnie z naturą, a nie wbrew niej

Skarpa nie jest taka stroma, jest ładnie ukształtowana, są krawężniki, więc nic nie wysypie się na chodniki.

Na tle ściany coś na pniu (piękna odmiana berberysu, sosna 'Brepo Bregon', albo śliwa dziecięca. Może jabłonka ozdobna parasol?

Obwódka z bukszpanu przy schodach, kilka małych drzewek na pniu (może trzmielina 'Emerald'n Gold'? 4 szt, jedna po drugiej stronie? kulki bordowe, może berberys 'Bagatelle'? zielone kulki mogą być z tych wsadzonych tuj 'Danica', po prawej zimozielona trzmielina, ta sama co jest na pniu.

I bez szmaty, na skarpie korzenie roślin powinny wiązać glebę, wtedy woda z opadów wsiąknie, ze szmatą woda spłynie i bezpowrotnie nie dotrze do roślin. Poza tym po klepisku to nie ma szans dać dobre warunki dla korzeni.

Zanim nie zrozumiesz jak działa natura i jak jej nie szkodzić, nie bierz się za sadzenie

Będzie bajka... 23:18, 12 sty 2020

Do góry
Danusiu, na pewno będzie ogrodowa bajka. Z doświadczenia widzę, żeby ta bajka mogła się zacząć musimy przygotować pod rośliny dobry grunt.

Ja robię tak:
1. przekopuje rabatę w celu pozbycia się perzu i chwastów
2. wykładam całą powierzchnię kartonami (muszą być ekologiczne, czyli bez farby)
3. na kartony idzie obornik koński ok 20 cm
4. na obornik idzie ziemia czarna uniwersalna i piasek żwir 1:1
5. ostatnia warstwa to kora
6. tak przygotowana rabata "przejada się" ok pół roku i na wiosnę bądź jesień (w zależności w jakim okresie ją przygotowuję) sadzę docelowo rośliny
7. przez kilka lat nie trzeba zasilać już roślin a tylko uzupełniać korą bądź zrębkami

Tak przygotowane podłoże jest gwarancją tego, że rośliny będą super rosły. Na dowód tego przesyłam zdjęcia rocznej rabaty. Przygotowałam rabatę wg pkt 1-6 wiosną 2018 a obsadziłam jesienią 2018. zdjęcia rocznej rabaty w 2019:

W cieniu - zacieniona 22:17, 12 sty 2020

Do góry
listopad...był wyjątkowo kolorowy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:55, 12 sty 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

2016

tak bardzo kreatywna jesteś!
I duch niespokojny z Ciebie
Ogród w Klein Kottorz 19:50, 12 sty 2020

Do góry
Ewa proszę o pomoc w doborze róż

Chodzi o fragment rabaty znajdująca się przy betonowym płocie sąsiada wys.1,3 m wzdłuż garażu.
Najpierw na płot rzuciłam bluszcz, a na rabacie, która wtedy była węższa rosło 7 hortensji ogrodowych. Nie było to dobre rozwiązanie, ponieważ latem przez 5 godz. jest tam bardzo ostre słońce i hortensje mdlały mimo podlewania, a bluszcz marniał, bo miał za mokro.
W ubiegłym roku poszerzyłam rabatę, przed bluszczem posadziłam szmaragdy, a przed szmaragdami rosło 7 róż Ballerina. Wydawało mi się, że będzie to rozwiązanie idealne, ale róże okazały się bardzo kolczaste i przeszkadzały w chodzeniu.
Teraz Balleriny poszły w inne miejsce a zamiast nich posadziłam hortensje Limelight.

Zastanawiam się nad tym, czy nie zabrać stamtąd szmaragdów i w ich miejsce wsadzić jakieś róże pnące . Oczywiście musiałabym im dać jakieś podpory, ale zależy mi żeby zakryć płot i garaż.
Czy to dobry pomysł? Jeśli róże, to jakie odmiany?

Edit:
A może nie dawać żadnych podpór tylko wśród tych bluszczy dać róże wys. do 1,5 m np.rosarium uetersen.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:26, 12 sty 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Wypoczywam w domu, mam sporo sprzątania bo w sezonie nie ma kiedy A teraz w końcu bez nerwów mogę odpocząć - wyrobiona jestem z pracą i wyjazdami

Nie wszystkie metamorfozy dot. powstawania ogrodu, czasem chodzi o zmianę istniejących miejsc które sie po prostu znudziły - jak np. mój lasek:
2014

2015

2016

2018

W 2015 się wtedy zakochałam od 2018 podoba mi się ponownie
Pszczelarnia 19:24, 12 sty 2020

Do góry
Świecił księżyc chyba w pełni, zostawiam miłym gościom.

Pszczelarnia 19:23, 12 sty 2020

Do góry
Bukiet na zewnątrz

I wewnątrz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies