Dziś chwyciłam taki oto sprzęt.
Poszło szybciej, aczkolwiek sprzęt mnie troszku rozczarował.
Niestety trzeba cały czas dociskać guzik, żeby działał... to upierdliwe.
Wczoraj tak już mnie rączki swierzbiły, że zabrałam się za śmiałki
Posadziłam też kolejne tulipany, zostały mi już tylko emperorki. Ale chyba poczekam do cięcia ID i posadzę je dopiero w marcu. No chyba, że przekopię brzozową i powrzucam je tam, bo pojedynczo to już nie mam siły... mam ze 200...
Tak sobie jeszcze mysle o wybranych przez Ciebie drzewach.
1. Dąb Green Pillar - dorasta do ok. 15-20m, piękne przebarwienie jesienne, ale chyba bedzie za duzy jednak, bardzo wolno rośnie ale rośnie
2. Grab Frans Fountain - dorasta do ok. 10 m, wiosną ładne jasnozielone listki, lubię graby więc nie jestem obiektywna
3. Jabłoń rajska - kwitnie wiosną, dorasta przeważnie do 6m (zależy od odmiany), ładnie się przebarwia jesienią, same plusy
Sś chyba już wyleciała z listy
4. Dereń kwiecisty - kwitnie latem, czyli po jabłonkach i wiśni, ładne liście i przebarwienie jesienne śliczne i czerwone, śliczny pokrój, dorasta do ok. 6 m, same plusy
5. Wiśnia Kanzan - kwitnie wiosną, poza tym zielona, pomarańczowa jesienią, dorasta do ok. 10 m
6. Klon strzępiastokory- dorasta do 8-10 m, piękna kora zdobiąca również zimą, liście, pokrój, same plusy
Kwitnienie wiosenne masz zatem przy jabłonkach i wiśni, kwitnienie letnie przy dereniu. Reszta drzew nie kwitnie bardziej widocznie.
Jesienne przebarwienia najładniejsze u klona, derenia i dębu. Jesienne owoce mają jabłonki i dereń.
Latem najładniej wyglądają dereń i klon ze względu na pokrój oraz kwitnienie derenia.
Owoce derenia kwiecistego również można przerabiać na marmelady i likiery. Jednak dereniówka to raczej z owoców Cornus mas.
już posadzone:
3x śliwa wiśniowa Nigra
pod nimi 6x hort. Vanilla Fraise
pomiędzy Nigrami 2x miskant Morning light
przy furtce rozplenica Hamlen bo z drugiej strony chodnika też są rozplenice
i teraz pytanie co dalej?
pomysł pierwszy i jedyny:
stożek i kulki - pytanie z czego? Najlepiej bukszpan, ale ćma mnie już odwiedziła więc czy warto?
może cis - ale przy tej ilości drogo wyjdzie, chyba, że zaproponujecie coś innego?
na pewno chcę tam carex evergold (byłoby nawiązanie do rabaty pod stodołą), żurawki tylko jakie kolory? żeby nie było za czerwono? chciałabym też coś kwitnącego - na pewno jeżówki, może pysznogłówki lub coś innego,