Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród z koniczynką 12:16, 12 sty 2017

Do góry
Zapytajcie Dzidki z wątku To właśnie tu, ona rozmnaża dużo róż z sadzonek, bez ziemniaka. To niepotrzebne.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=335
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:14, 12 sty 2017

Do góry
każdy post to oddzielna kompozycja, nie wszystko naraz.

Pokaż jak będą posadzone, w nogi właśnie to wsadzić, pomiędzy róże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:11, 12 sty 2017

Do góry
Raczej walczę z przeciwnościami losu Coraz ich więcej. Ogarnianie ogrodnictwa to ja mam we krwi, ale generalnie idzie się załamać. Prywatnie mówię, nie ogrodniczo.

Kto ma wejście w Bydgoszczy X szpital kliniczny. do neurochirurga prof. Marek Harat, dla rodziny potrzebuję. Podobno pan prof. pasjonuje się różami. Pilnie muszę zapisać kogoś bliskiego na wizytę. Prywatnie, bo zapisy są na 2018 rok.

To wyjątkowa prośba, może ktoś przeczyta.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:09, 12 sty 2017

Do góry
BaRa napisał(a)
Danusiu dodałam post z chorą jukką do mojego wątku. Gdybyś zechciała zerknąć...
Pozdrawiam zimowo, ale gorąco

Byłam...w kordylinie - bo to kordylina domowa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:36, 11 sty 2017

Do góry
Zaryzykowałabym też na późne lato ciemne rozchodniki 'Red Cauli', ostnicę, lub inne trawy nawet czarną rozplenicę 'Black Beauty'.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 11 sty 2017

Do góry
Jeszcze do tej róży znakomicie wyglądają kwiatostany Pennisetum orientale, takie jasne i rzadkie, jasnoróżowa gaura, ciemnoróżowy ostrogowiec.

Naparstnice. Białe i różowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 11 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do tej róży pięknej i staromodnej, co bardzo lubię- pasuje kompozycja granatowej mocnej szałwii 'Caradonna' i miedziane turzyce. Mocno miedziane.

Albo jasnoróżowe kwiaty - czyli orliki delikatne, jasnoróżowe jarzmianki, kocimiętka.

Mogą też być bodziszki.

albo ciemne niskie berberysy lub żurawki w typie "Coco', jasnoróżowe krwawniki 'Summerwine' lub 'Pink Grapefruit'.

Danusiu, pięknie Ci dziękuję Już sobie wyobrażam tą rabatę, nie będę spała
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:30, 11 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Skoro mowa o kompozycji różanej... Danusiu, a co byś posadziła z różami ascot na pełnym słoneczku? Bo planuję zakupić 3 albo 5 sztuk róż i nie wiem, co do nich?

Do tej róży pięknej i staromodnej, co bardzo lubię- pasuje kompozycja granatowej mocnej szałwii 'Caradonna' i miedziane turzyce. Mocno miedziane.

Albo jasnoróżowe kwiaty - czyli orliki delikatne, jasnoróżowe jarzmianki, kocimiętka.

Mogą też być bodziszki.

albo ciemne niskie berberysy lub żurawki w typie "Coco', jasnoróżowe krwawniki 'Summerwine' lub 'Pink Grapefruit'.
Kamienny ogród 20:16, 11 sty 2017

Do góry
Tu wkleiłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1403-chorujaca-kordylina?page=3#post_8
Chorująca kordylina 20:15, 11 sty 2017

Do góry
To nie jukka, to dracena - roślina domowa oczywiście. Ona lubi mało podlewania. Być może jest zalana albo zasuszona.
Chorująca kordylina 20:15, 11 sty 2017

Do góry
BaRa napisał(a)

Mam pytanie jeśli ktoś zabłądzi do mojego na wpół obumarłego wątku.
Co dolega tej juce?

Kamienny ogród 20:14, 11 sty 2017

Do góry
To wrzuć do Mazana, pewnie za mokro, albo za sucho. Zima źle wpływa na rośliny.
Moim zdaniem to nie jukka a kordylina. Ona lubi bardzo mało podlewania. Sprawdź czy w osłonce nie stoi woda.
Witam serdecznie w Nowym Roku 20:10, 11 sty 2017

Do góry
Wszystko fajnie i ładnie, ale kochana, nie rób reklamy kurtek, które można kupować
Problem ze skalniakiem 17:13, 11 sty 2017

Do góry
Dodam jeszcze, że rojnik jest posadzony za głęboko. Nowy poziom sadzenia wyznacza dolna zielona linia.

Problem ze skalniakiem 17:09, 11 sty 2017

Do góry
Problem ze skalniakiem 16:45, 11 sty 2017

Do góry
Już wiem, co jest najbardziej źle, agrowłóknina i glina. Gdy wykopiesz w glinie dołek, po każdym deszczu dołek napełnia się wodą jak garnek i rojniki się w nim topią. Szmata dopełnia dzieła.

Nie mówimy to u jednym rojniku tylko o grupie wielu, wielu rojników.
Ziemię trzeba przekopać z piaskiem. Pod rojniki drenaż po całości, nie tylko w dołek.

Wywalić szmatę i sadzić w przepuszczalną glebę. Co to za pomysł żeby szmatę w rojnikach rozkładać, a jak mają się ukorzeniać, skoro szmata jest, na szmacie mają rosnąć?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:01, 11 sty 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Dziękuję Danusiu Liczyłam, że w końcu uda mi się znaleźć miejsce na molinię albo seslierę bo wszyscy je zachwalają ,ale skoro uważasz inaczej to zrobie jak proponujesz
Trudno, molinia i sesliera widać mi nie jest pisana
Danusiu, a z brązowych turzyc to która wytrzyma takie warunki świetlne?

Seslerię trzeba skubać, wśród róż nie będzie to dobrze wyglądało, bardziej jak śmietnisko a nie jak kompozycja. Mam tę seslerię. Leży, chociaż jest na słońcu. Polecam to, co bym sama wsadziła w te róże.

Z brązowych każda, bo one lubią cień, kolor nie znaczy że lubią grzać się w słońcu. Kolor będzie i w półcieniu.

Nie pisz trudno, że nie jest Ci pisana. Przymusu nie ma. To że wszyscy chwalą, to nic, ale tu się nie nadaje. Ale jak pisałam, przymusu nie ma. Na oslep nie leć w owczym pędzie i podejdź do swojej sprawy indywidualnie.

Mnie się podoba moja propozycja z czerwienią, cudna jest.

A jak jeszcze wydasz dużo kasy na konwalnik czarny na brzegu, to już będzie czad, ale kosztowny. Dobrze radzę. Nie sadź seslerii tylko dlatego, że ma ją Marzenka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies