A jakby dodatkowo te tawuły ciąć w takie różnej wielkości kule tylko trzymać moco je w ryzach (np. tak jak Danusia robi z bukszpanami) i wtedy dać tylko niższe piętro plus gdzie niegdzie stożki??
Hmm na to bym nie wpadła ale tak regularnie jedna większ kulka jedna mniejsza czy każda inna ....jak to widzisz ??? I niższe piętro z czego ?? A stozki trzy obok siebie.??? Ale pytań
Każda inna coś na kształ tego jak Danusia prowadzi u siebie bukszpany przy garażu i wtedy gdzieś pomiędzy te tawułki dać stożki
A niższe piętro jeszcze teraz mi wpadło do głowy moze wszystko wyłożyć berberysami bordowymi na malutkie kuleczki a pomiędzy nimi dać carex"evergold" on jest taki jaśniutki i znowu by fajnie kontrastowało...?
Rozumiesz mnie czy nie zabardzo..haha
Tylko czy z tymi berberysami to nie za dużo już tych kulek hahaha
KULEK NIGDY NIE ZA DUŻO...HAHA
niby tak, ja zaś uważam że we wszystkim należy zachować umiar, bo wyjdzie komicznie
A jakby dodatkowo te tawuły ciąć w takie różnej wielkości kule tylko trzymać moco je w ryzach (np. tak jak Danusia robi z bukszpanami) i wtedy dać tylko niższe piętro plus gdzie niegdzie stożki??
Hmm na to bym nie wpadła ale tak regularnie jedna większ kulka jedna mniejsza czy każda inna ....jak to widzisz ??? I niższe piętro z czego ?? A stozki trzy obok siebie.??? Ale pytań
Każda inna coś na kształ tego jak Danusia prowadzi u siebie bukszpany przy garażu i wtedy gdzieś pomiędzy te tawułki dać stożki
A niższe piętro jeszcze teraz mi wpadło do głowy moze wszystko wyłożyć berberysami bordowymi na malutkie kuleczki a pomiędzy nimi dać carex"evergold" on jest taki jaśniutki i znowu by fajnie kontrastowało...?
Te brzozy to tu chyba tak jak mówisz za dużo
Może zamiast tych żurawek trawki jakieś niskie okrywowe np. carexy typu "evergold"?
Za tawułkami może troche wyższe trawy np. miskant "morning light"
Możesz też dosadzić troche więcej tych berberysów bordowych będą fajnie kontrastowć.
No i te stożki tak jak mówisz
Za tawulkami nie ma miejsca już bo tam jest obniżenie .... berberysy bordowe dosadzić ...dobry pomysł żeby większą plamę koloru zrobić . A stożki to tam gdzie żurawki teraz ?? I pod spodem niskie trawki jakieś??
Te brzozy to tu chyba tak jak mówisz za dużo
Może zamiast tych żurawek trawki jakieś niskie okrywowe np. carexy typu "evergold"?
Za tawułkami może troche wyższe trawy np. miskant "morning light"
Możesz też dosadzić troche więcej tych berberysów bordowych będą fajnie kontrastowć.
No i te stożki tak jak mówisz
Ta zieleń nieźle wygląda, rabata potrzebuje jasnego ucięcia krawędzi trawnika i zrobienia kancika. kołki drewniane trzeba powyciągać, to już się teraz tak nie robi w ładnych ogrodach.
Przed jodłami też można nasadzić żurawek, host, turzyc Evergold, jak lubisz to wrzośców.
Przed Brabantami to samo, usun kamienie, rabatki wykrój jasno i przejrzyście i sadź, ale nie za dużo gatunków, to co podałąś w liście wystarczy, potem tylko dodasz jakąś plamę ale z czegoś niskiego (pachysandra, trzmielina Emereld'n Gold, żurawki, trawki, niskie hosty - coś do wyboru.)
Danusiu czytasz w moich myślach. Będzie to co na liście i tez myslałam o plamach czegoś niskiego. Tylko nie wiedziałam jak to w projekcie narysowac, bo mi sie nieczytelny robił.
Jak bym teraz miała sadzic i wybiera jodły czy świerki serbskie to na pewno bym posadziła świerki. Tylko te jodły już rosną. Między nimi jest trochę misz masz.
Za jodłami jest żywopłot z tuj Barbarant. Tutaj bedzie rabata z brzozą i klonem.
Ta zieleń nieźle wygląda, rabata potrzebuje jasnego ucięcia krawędzi trawnika i zrobienia kancika. kołki drewniane trzeba powyciągać, to już się teraz tak nie robi w ładnych ogrodach.
Przed jodłami też można nasadzić żurawek, host, turzyc Evergold, jak lubisz to wrzośców.
Przed Brabantami to samo, usun kamienie, rabatki wykrój jasno i przejrzyście i sadź, ale nie za dużo gatunków, to co podałąś w liście wystarczy, potem tylko dodasz jakąś plamę ale z czegoś niskiego (pachysandra, trzmielina Emereld'n Gold, żurawki, trawki, niskie hosty - coś do wyboru.)
no widzisz ... A ja nie wiedziałam , że one w cieniu też wytrzymają... Znam tę szkółkę , nawet kiedyś tam byłam osobiście ... Fajny materiał mają dzięki wielkie
I mają bardzo duży wybór hortensji również do małych ogrodów,
no widzisz ... A ja nie wiedziałam , że one w cieniu też wytrzymają... Znam tę szkółkę , nawet kiedyś tam byłam osobiście ... Fajny materiał mają dzięki wielkie
Witam!
Dołączam się do tęskniących za wiosną, a to dopiero styczeń.
Evergold i hakone rośnie u mnie od lata, jeśli miałabym wybierać to zdecydowanie stawiam na evergold, nawet teraz wygląda ślicznie.
Pozdrawiam
Ewelinko dzięki za namiar za żurawki w miejscu które mi pokazałaś znalazłam namiary na innego sprzedawcę żurawek zamówiłam 50 sztuk
Evergolda kupię i posadzę, ale w innym miejscu, bo tu są trochę za niskie, potrzebuję trawy tak około 50 cm
Witam!
Dołączam się do tęskniących za wiosną, a to dopiero styczeń.
Evergold i hakone rośnie u mnie od lata, jeśli miałabym wybierać to zdecydowanie stawiam na evergold, nawet teraz wygląda ślicznie.
Pozdrawiam
Gosiu chciałam pokombinować z tą pierwszą rabatą. Rozplenice, Mariken, rozchodniki + runianka. No i może coś z tą 4. Wymyśliłam sobie to tak:
Zwijasek z bukszpanów, z przodu trzy kulki bukszpanowe podsadzone carexem evergold, dalej żurawka. Pomiędzy Limką a sosną żurawka citronella?
Co o tym sądzisz?
To mówisz że decyzja zapadła.....fajnie będzie kolorowo......
carexy evergold są cudowne bo zimozielone
tu na fotkach masz przykład (tylko ja mam odwrotnie białe obrzeże a zielony środek, nie pamiętam nazwy)
Czy te carexy które napisałaś też są zimozielone?
Hakone o której wcześniej myślałaś usycha na zimę i nie jest tak urokliwa jak carexy, za to latem piękna i tak fajnie się przewiesza.....a Ty masz tam chyba betonowy próg o ile dobrze pamiętam.
Albo obrzeżem wzdłuż progu obsadź carexami evergold, a za nimi kolory pomieszaj.....nawet jak żurawki i inne wypadną na zimę to obrzeże zimozielone stworzy stałą granicę......taki mi pomysł teraz wpadł jak piszę o carexach
Ulu witaj
Myślałam nad Carexem evergold, tylko, że boję się, że będzie za niski do tych wielkich kul, tu musi być coś bardzo widocznego, ciężka decyzja, bo jest tyle pięknych odmian, chciałabym wszystkie ale tak się nie da, poza tym walczę z manią zbieractwa wszelakiego
To mówisz że decyzja zapadła.....fajnie będzie kolorowo......
carexy evergold są cudowne bo zimozielone
tu na fotkach masz przykład (tylko ja mam odwrotnie białe obrzeże a zielony środek, nie pamiętam nazwy)
Czy te carexy które napisałaś też są zimozielone?
Hakone o której wcześniej myślałaś usycha na zimę i nie jest tak urokliwa jak carexy, za to latem piękna i tak fajnie się przewiesza.....a Ty masz tam chyba betonowy próg o ile dobrze pamiętam.
Albo obrzeżem wzdłuż progu obsadź carexami evergold, a za nimi kolory pomieszaj.....nawet jak żurawki i inne wypadną na zimę to obrzeże zimozielone stworzy stałą granicę......taki mi pomysł teraz wpadł jak piszę o carexach
1. Buxus - żywopłocik formowany z bukszpanu 5 szt/mb
2. Heuchera 'Berry Smoothie 12 szt
3. Carex 'Evergold' 15 szt
4. Bonsai przesadzony w kamyczkach 1 szt
5. Carex testacea 'Prairie Fire' - 9 szt
6. Taxus - ekran z cisa szczelny i cięty poziomo i pionowo 24 - 30 szt razem na 3 ekrany
7. Hydrangea paniculata 'Limelight" lub 'Vanille Fraise' - 13 szt
8. Prunus 'Umbraculifera' 2 sz na pniu wys, co najmniej 2 m
9. Carex 'Creme Brule' - 6 szt
10. Hakonechola macra 'All Gold' - 9 szt
11. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' 50 szt
12. Buxus kula w innym żwirku niż bonsai 10 szt
13. Miscanthus 'Morning Light' 10 szt
P.DANUSIU przestudiowałam te łacińskie nazwy roślin i plan b. mi się podoba,ale mam wątpliwości co do zywopłotu z tui od strony ulicy. Wielkość ogrodu od opaski żwirowej do ogrodzenia ma 4,5mx9m taki mały kawałeczek.Co mogłabym innego zamiast tui,mam od tej strony okna,niechciałabym zasłonić światła,które wpada tylko rano.Z góry dziękuję za odpowiedz.