Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:06, 10 lip 2021

Do góry
Jeziorko się znaturalizowało.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:02, 10 lip 2021

Do góry
Tutaj czasami jemy śniadanie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:01, 10 lip 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 10 lip 2021

Do góry
Natura wdziera się do ogrodu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 10 lip 2021

Do góry
Ulewy, burze i podtopienia miejscowe nas nie omijają, dwa razy już nam mostek zawaliło. Ciągle naprawiamy, ciągle zruszona gleba przy pieleniu spływa gdzieś na brzeg. Co jest pieknie - to ulewa przyklepie wszystko.

Anamalia pogodowe coraz częstsze, klimat się zmienia - to widać.

Budujemy staw z rzeźbą na wodzie, kto przyjedzie - zobaczy jeszcze fazę budowy,a za chwilę skończymy ten fragment ogrodu.

Także wysypaliśmy już ścieżki w ogrodzie wgłębionym.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:47, 09 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwadraty ładniejsze teraz

Tak, to prawda. Wiosną kwadraty były w kwiatach a teraz są delikatne, zwiewne i piękne. Fajne jest to, że są takie zmienne, o każdej porze roku zachwycają czym innym. I te rzeźby w nich zatopione, cudnie.
Plamy na trawniku 15:03, 08 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

Przesyłam zdjęcia jak to teraz wygląda, wczoraj skosiłem. Podlewać bo sucho czy może to delikatnie zwertykulować? czy gdybym częściej kosił i nie pozwolił jej tak urosnąć to czy nie doszłoby do takiego stanu?

Trawnik na suchym terenie przeniesiony 21:50, 07 lip 2021

Do góry
odp.tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7853-trawnik-na-piaszczystej-glebie?page=2#post_5
Trawnik na piaszczystej glebie 21:50, 07 lip 2021

Do góry
T0MEK__77 napisał(a)
Chce założyć trawnik 25ar na suchym piaszczystym terenie. Klasa gleby 5-6, 20 cm humusu, 60-70 cm piaski sypkie. Głębiej zaczyna się przeplot glinki z piaskiem aż do gliny. Woda gruntowa w okresie największych susz jak i opadów jest na poziomie 0.8 - 1 m. Chcę tam posiać trawę bez nawadniania. Domyślam się, że rewelacji tam nie będzie, ale jaka mieszankę traw polecacie na ten teren ? Nie zależy mi na soczystym zielonym trawniku jak z katalogu, ale teraz rosną różne chwasty.
Z góry dziękuję.

Na piachu trawnik zginie bez podlewania, pojawią się chwasty które zdominują trawnik i będzie po trawniku po roku Nawadnianie musi być, a inaczej będzie "chwastowisko" czyli taki "trawnik
jak w dużych miastach na poboczach, czyli koszone chwasty.
trawnik podstawa przeniesiony 21:45, 07 lip 2021

Do góry
Przeniesiona dyskusja tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1690-trawnik-na-glinie-podlozu-gliniastym-glebie-twardej-zbitej?page=31#post_9
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 21:44, 07 lip 2021

Do góry
kolejnynowy napisał(a)
Witam, jestem nowy i to mój pierwszy post. Zakładam ogródek (raptem 40m) Sęk w tym że to teren gliniasty w dodatku pełen gruzu pobudowlanego. Przekopałem go na głebokość ok 20 cm gruz i resztkę chwastów usunąłem i planuję na to nawieźć czarnoziemu w warstwie tak około 10-15cm. Pytanie dotyczy tego czy aby zabezpieczyć się przed odrastaniem chwastów nie pokryć tej mojej lichej ziemi agrowłókniną i na to dopiero położyć czarnoziem? Stosuje sie taki zabieg czy to tylko jako podkład pod żwirek korę itp? Czy sypać czarnosiem bezpośrednio na tą moją glinę?

Przeczytaj ten wątek od początku, łączysz te warstwy, a nie sypiesz jedną na drugą i koniec.
Kiepski trawnik w drugim roku po siewie 21:40, 07 lip 2021

Do góry
Za mało wody (za małe dawki jednorazowe) i za krótko skoszona. POdnawozić, wywalić ten target kupić saletrę wapniową na jeden raz, podlać po nawożeniu obficie.
Kłopoty z trawnikiem zamkn. 21:24, 05 lip 2021

Do góry
Proszę zamieścić ten post w wątku już istniejącym pod tym samym tytułem
Plamy na trawniku 09:09, 05 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Siewki za gęsto zgniją i same się wyeliminują, potem to wydrapiesz wertykulacją.
Teraz trzeba odczekać co będzie się działo dalej z trawnikiem. Doradzanie nawożenia jest ryzykowne.

dziękuję wiem już coraz więcej, ale co zrobić z tymi pojawiającymi się obrzeżami pleśni czy jakiegoś takiego nalotu? skosiłem trawę i następnego dnia rano coś takiego w tych miejscach zauważyłem, teraz niestety jest deszczowo więc to nie bardzo podeschnie.. coś z tym trzeba robić, czymś spryskać czy czekać?

Pompa głębinowa zamkn. 19:41, 04 lip 2021

Do góry
Odpowiedzi udzieliłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7727-pompa-do-nawadniania-ogrodu?page=1#post_5
Pompa do nawadniania ogrodu 19:40, 04 lip 2021

Do góry
rox1979 napisał(a)
Witam,
Proszę o poradę jaką zamontować pompę do studni wierconej.
Poziom wody na głębokości ~21m. Wielkość ogrodu ~1500mkw.
Na teraz chciałbym mieć możliwość podlewania całego ogrodu z węża natomiast w przyszłości chciałbym założyć system automatycznych zraszaczy i fajnie jakby ta pompa mi to wszystko uciągnęła.
Sprawdzałem u sąsiada, który ma podobną studnie. Zamontował pompę z wydajnością 90l/min - na papierze. Realnie ta jego pompa ma wydajność ~70l/min i podaje ciśnienie na górze 2,8bar.
Nadmienie tylko, że najdłuższa odległość od mojej studni do miejsca docelowego podlewania to ~50m.

Z góry dziękuję

Wejdż na pompy ESPA i znajdź sobie taką co ma wydajność ok. 90 l/min. Wysokość podnoszenia powyżej 70 m.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:48, 04 lip 2021

Do góry
MOżna nawozić po miesiącu, więcej sypnąć tu gdzie żółte, zakładam że tu nie jest spalona trawa z powodu nadmiaru nawozu?
Testowe dodawanie zdjęć 18:47, 04 lip 2021

Do góry
wybierz plik i kliknij na miniaturkę, gdy się już ukaże (wgra) po prawej stronie w okienku.
Problemy z tujami 18:46, 04 lip 2021

Do góry
Mogą mieć za mokro, mogą być za głęboko posadzone i system kozreniowy być może był przerośnięty, tzn. w szkólce stały w małych doniczkach, przez dno wypuściły korzenie które pobierają wodę i składniki pokarmowe, nie przesadzali ich bo szkoda było roboty i doniczek więc tak stały (to moje przypuszczenie - nie pewność że tak było i dalej gdy szły do sprzedazy, korzenie odcięto i to co zostało było brązowe nie białe (korzenie) i nie mogą nic pobierać bo nie ma korzeni włośnikowych.'
Czy masz tam szmatę? Jeśli jest to usuń bo one zgniją do końca.

Moim zdaniem przyczyna tkwi w warunkach glebowo-korzeniowych i być może w przenawożeniu i za mokro.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:57, 04 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest niewątpliwie nieco nierówno rozsypany nawóz i część trawnika żółtawa jest zagłodzona. Wyrównaj przy następnym nawożeniu. Podłoże gliniaste nie jest dobre dla trawnika.

Pani Danusiu,
Bardzo dziękuję za informację
Chciałam jeszcze dopytać- czy jeśli nawoziłam miesiąc temu, to już mogę nawieźć drugi raz? Czy wyrównując powinnam sypnąć więcej w tych żołtych miejscach czy po prostu rozsypać równomiernie?

Wiem, że ziemia jest kiepska, dlatego zmieszaliśmy wierzchnią warstwę (jakieś 2-3 cm) z czarną ziemią opisaną jako "do trawników" i na to rozsypaliśmy jeszcze z 5-6 cm tej lepszej ziemi. Możliwości były ograniczone, bo nie ma możliwości dojścia do ogródka z "zewnątrz", jedynie przez dom.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies