Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:28, 07 lip 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Jakim cudem ona na glinie stoi prosto, podobnie jak gaura i czosnek główkowaty? U mnie bez podpierania ani rusz, chyba że w buszu jedne drugie podtrzymują. Pokładająca się stipa połamała mi moje najładniejsze jarzmianki, już ją wykopałam. Jeszcze troszkę lata zostało, niech za szybko nie ucieka

Perovskja najlepiej mi rośnie na rabacie dla kwaśnolubów.
Piony i ukosy zależą chyba od warunków świetlnych. One prawdopodobnie wyciągają się do słońca. Stipa po wyczesaniu stoi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 07 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakim cudem ona na glinie stoi prosto, podobnie jak gaura i czosnek główkowaty? U mnie bez podpierania ani rusz, chyba że w buszu jedne drugie podtrzymują. Pokładająca się stipa połamała mi moje najładniejsze jarzmianki, już ją wykopałam. Jeszcze troszkę lata zostało, niech za szybko nie ucieka
Dwa ogrody 18:35, 07 lip 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Moje kolorki róż zestawiłaś. Strasznie żałuję, że rosną mi jeszcze w donicach, coś nie po drodze mi z pracami i ciągle różanka nie gotowa.
Powojniki masz zjawiskowe, stipa wymiata. Ślicznie

Asiu, dla Ciebie penstemon

widać, jaki busz, za chwilę przytnę Bonicę i wszystko, co przekwitło, zostana jeżówki i marcinki

Dwa ogrody 21:52, 06 lip 2019

Do góry
Moje kolorki róż zestawiłaś. Strasznie żałuję, że rosną mi jeszcze w donicach, coś nie po drodze mi z pracami i ciągle różanka nie gotowa.
Powojniki masz zjawiskowe, stipa wymiata. Ślicznie
Tu narazie jest ściernisko... 12:20, 06 lip 2019

Do góry
Wchodzę do Ciebie a tu blacy strach pada na mnie stipa... u mnie też się tak rozdmuchuje. Będę chyba kosić kosiarką, bo mam ją blisko nieużytku.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:21, 06 lip 2019

Do góry
Ela, chyba ręcznie to wyczyszczę i jakoś odświeżę, a potem znowu po zimie się postarzeje i będzie ok.
To jak Maja zbiera szyszki, może i ona sobie coś powycina i będzie tworzyć, może jej się spodoba
Sosny sieją się u mnie na maksa same, wyrywam stale.
Fajnie, że upał odpuścił, może jutro coś porobię, dziś wybieram się do znajomych, co nie widziałam z 30 lat, mają nowy dom i tworzą ogród i prosili o pomoc w aranżacji, może coś im pomogę. Wezmę tez moje nadwyżki roślin.
Stipa fajna, ale mąż się wkurza, jak lezy i ciężko przejśćbuziole
W samym słońcu 08:00, 05 lip 2019

Do góry

Toszka napisał(a)
Stipa lubi sucho, a żurawki wolą wilgoć. Stipę najlepiej jest łączyć z szałwią, perovskią, ew. z jezówkami. Żurawki stipa może pochłonąć, czyli nakryć.... chociaż eksperymenty i łaczenia warto próbować

To pewnie dlatego słabo rosną żurawki w tym roku bo słabo ja podlewam... Nadrobię
W ogóle ta ilość słońca to chyba za dużo dla żurawek, słabo dają radę,ale one tam pierwszy rok rosną, to może jak zacznę je lepiej podlewać to wzmocnią się

UrsaMaior napisał(a)
Ze stipą to naprawdę nie razbieriosz, zobacz jak u Kwarteta rośnie, a u niej mokro.

Nie kojarzę jej ogrodu :/ pewnie dlatego, że nie ma swojego wątku.

Dominika11 napisał(a)
to turzyca chyba bronze albo buchanani, rosnie u mnie na "patelni" przy innych trawach, iglakach, trzmielinie, myslę, że każde towarzystwo bedzie jej odpowiadało, a ziemia u mnie, hmmm ciężka - glina albo piasek, ale zawsze dokładam takiej z worka i podlewam humusem

ciężko mi powiedzieć - jeżeli ma byc snieg to raczej coś co zanika na zimę, no i do tego coś szczepione

Chętnie zobaczę rabatę z nasadzeniami tej trawy
W samym słońcu 00:52, 05 lip 2019

Do góry
Megi, dziękuję za odwiedziny u mnie.
Jeśli chodzi o trawy to chciałabym moje niewielkie doświadczenie Ci przekazać.
U mnie stipa rosła na południowym zboczu, na wrzosowisku, chyba podobało się jej tam bo rozrosła się baaardzo i rozsiała niesamowicie. Wrzosów i niczego innego nie było widać. Kilka dni ją usuwałam a i w tym roku jeszcze ją spotykam, taka uparta. Więc jeśli chcesz ją mieć w ogrodzie to chyba obok wyższych roślin. Tak jak Toszka radziła. Ja stipy już nigdy do mojego ogrodu nie zaproszę.
Natomiast bardzo jestem zadowolona z zimozielonej seslerii jesiennej. Na wiosnę była zieloniutka, jakby nie po zimie. Szczerze ją polecam. Nie zauważyłam aby się rozsiewała.
Jestem też zadowolona z trawy o nazwie sporobolus różnołuskowy, nie jest zimozielona ale po zimie została przycięta i jest OK. Również nie rozsiała mi się.
I jeszcze trzcinnik ostrokwiatowy Overdam też ładny, niekłopotliwy, dobrze przezimował, liście w paski.
Natomiast proso rózgowate Squw rozsiało mi się niesamowicie. I już go u mnie nie ma. Nie polecam go.
pozdrawiam.
Ogród do odnowy 12:06, 04 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Takie widoczki ze stipa uwielbiam To chyba nie tegoroczna?
A jakie jezowki kupywalas?Moze rozgryze co to za odmiane pomaranczowa masz, bo mnie to gryzie
U ciebie wszystko minimum 2 tygodnie dalej niz u mnie Moje liatry jeszcze w pakach.

stipa ubiegłoroczna i tegoroczna przesadzana do szeregu. Odkąd zrobiły się suche i łagodne zimy stipa sieje się u mnie na potęgę

Z pomarańczowych jeżówek mam Supreme Cantaloupe, Marmalade, Orange Passion, Aloha, Flame Thower, Big Kahuna i inne których w tej chwili nie pamiętam

to piekna jeżówka być może to właśnie Supreme Cantaloupe

zaczynają Green Jewel

a to najstarszy misz masz

W samym słońcu 09:51, 04 lip 2019

Do góry
Stipa lubi sucho, a żurawki wolą wilgoć. Stipę najlepiej jest łączyć z szałwią, perovskią, ew. z jezówkami. Żurawki stipa może pochłonąć, czyli nakryć.... chociaż eksperymenty i łaczenia warto próbować
W samym słońcu 08:08, 04 lip 2019

Do góry
Czy to dobry pomysł posadzić za żurawkami stipe? A jesienią gdzie posadzić wtedy tulipany- za czy przed stipa?
Droga do spełnienia 08:00, 04 lip 2019

Do góry
Malgoś - dzięki stipa rzeczywiście w tym roku ladnie wyglądała z szałwią , robalek nie wiem jaki przez 3 dni u mnie siedział

Gosia - no i tu cię rozczaruję nie pamiętam kiedy u mnie padało niestety
ale dziś rano na termomatrze 10 stopni po ostatnich 50 to spory szok
Ogród do odnowy 07:23, 04 lip 2019

Do góry
Takie widoczki ze stipa uwielbiam To chyba nie tegoroczna?
A jakie jezowki kupywalas?Moze rozgryze co to za odmiane pomaranczowa masz, bo mnie to gryzie
U ciebie wszystko minimum 2 tygodnie dalej niz u mnie Moje liatry jeszcze w pakach.
Przerabianie ogródka pod swój gust 05:49, 04 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Gosiek, Poznajesz?

jasne

KasiaBawaria napisał(a)
Stipa pozarla ostrogowce

znakomite ujęcie, czy to biała lawenda udaje białego czyśćcia?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:50, 03 lip 2019

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Stipa mi się panoszy

Cudnie, widać teraz efekty Twoich działań to najlepsza nagroda za włożony trud
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:24, 03 lip 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Już wiadomo jaki był powód Twojej nieobecności. Ogród odpicowany na maksa ale naturalny. To lubię. Ten kącik ogrodnika to świetna wizytówka. Od razu wiadomo że siejesz. U mnie z siewu zeszłorocznego kwitnie ożanka, dziewanna i stipa. Z wszystkiego jestem mega zadowolona.

Ula powodów było więcej - upał, nie bardzo mi służą dni z temp. pow 35 a tak było w czerwcu i te komary - nic mi się nie chciało jak wracałam wieczorem - no bo kiedy siedzieć do nocy w ogrodzie jak nie w czerwcu

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:35, 03 lip 2019

Do góry
Stipa pozarla ostrogowce

Droga do spełnienia 15:23, 03 lip 2019

Do góry
Potwierdzam szławia+stipa=efekt wow!
Prześlij mi troszkę deszczu - wiem z dobrego źródła, że deszczyk nie omija N.S.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:28, 03 lip 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Jej.. nie nadrobię stipa ma się u mnie tak samo dobrze chyba jak u Ciebie Tyle, że rośnie a jej nie za bardzo chcę Róże też mam ugotowane.. trudno. Teraz dopiero wiem ile mam rzeczy do przesadzenia.. widać każde niedociągnięcie..Doczytałam ,że Tomek był.. fajnie idę zobaczyć odcinek

Nie nadrabiaj, nie da się, ja tez tylko po kilka stron czytam, jak mam nieobecność.
Ja też mam do przesadzenia i nie bardzo mi się chce już.
Był, fajnie było
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:24, 03 lip 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Jest czym u Ciebie oko pocieszyć Stipy to chyba nikt takiej nie ma. Hakonka
olbrzymia .U mnie nie chce rosnąć .Pozdrawiam

Jeszcze coś tam jest do popatrzenia, a najwięcej teraz bałaganu
Hakonki u mnie od lat w kondycji, a stipa była jedna i teraz mam wszędzie a ile wywaliłam, pozdrawiam Halinko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies