Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 00:34, 14 lip 2019

Toszka napisał(a)

Naparstnice lubią żyzną, próchniczną ziemię i do wschodów nasion niezbędny jest cień, czyli stabilna wilgotność.

u mnie większość naparstnic rożnie na różance, więc tam, gdzie dostają wody nieco więcej - glebę mam tam raczej wymienianą tylko w obrębie róż, wokół czerpni niestety nie poprawiłam gleby po całości. Więc warunki nieco słabsze niż to optimum, o którym napisała Toszka. Ale dają radę kiełkować i te, które się wysiały w zeszłym roku nawet zakwitły w tym. Fakt faktem niewysokie, ale zawsze coś
Kasia_CS 00:38, 14 lip 2019

kaz742011 napisał(a)
Kasia Ty masz u siebie carex montana. Zadowolona jesteś z tej odmiany? Jak to po zimnie wygląda?

Kasiu - mam u siebie zwykła montanę i montanę raureif - obie trawki bardzo lubię, ale zwykła jeszcze jest u mnie na etapie aklimatyzacji Dostałam od Anuli z ogrodu z rzeźbą, podzieliłam na dwie kępki i się powolutku rozrastają

Za to raureif u mnie któryś sezon i wygląda w tym roku na mój gust świetnie - do tego stopnia, że zaprosiłam do ogródka kolejnych 6 sadzonek na nową rabatę. Są zwiewne, szybko startują wiosną (tnie się je na jeża) - no ideał - niczym sesleria
Kasia_CS 00:43, 14 lip 2019

Helen napisał(a)
Kasia, jaki Ty masz fajny, już bujny ogród. Mój jest podobnej wielkości (zerknęłam na początek wątku), ale jeszcze długa droga przede mną.
Widzę, że masz kilka carexów. Może mogłabyś jakiś poleciłć na słoneczną rabatę?
Będę zaglądać

Poleciłabym na słoneczną rabatę chociażby wymienioną wyżej montanę raureif - u mnie większość dnia w słońcu i bardzo fajnie sobie radzi.

Mam silver sceptre, ale ona woli półcień/cień. U mnie kilka kęp rosło w słońcu i niestety nie radzi sobie tak dobrze jak w półcieniu, gdzie wygląda bardzo ładnie, bez zasuszonych koncówek.

Posiadam też Ice dance, ale dopiero w mniej nasłonecznionym miejscu pokazała klasę i mocno wybujała. Ale u Johanki jest całe poletko i to chyba w słońcu i wygląda obłędnie.

a musi być carex? A sesleria jesienna? boska jest do słońca, bez wymagań. albo stipa
Helen 11:04, 14 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)

Poleciłabym na słoneczną rabatę chociażby wymienioną wyżej montanę raureif - u mnie większość dnia w słońcu i bardzo fajnie sobie radzi.

Mam silver sceptre, ale ona woli półcień/cień. U mnie kilka kęp rosło w słońcu i niestety nie radzi sobie tak dobrze jak w półcieniu, gdzie wygląda bardzo ładnie, bez zasuszonych koncówek.

Posiadam też Ice dance, ale dopiero w mniej nasłonecznionym miejscu pokazała klasę i mocno wybujała. Ale u Johanki jest całe poletko i to chyba w słońcu i wygląda obłędnie.

a musi być carex? A sesleria jesienna? boska jest do słońca, bez wymagań. albo stipa

Kasia, i to mi się podoba, że podpowiadasz inne rozwiązania. Bardzo Ci dziękuję. Chociaż jak patrzę na godzinę, o której odpowiadasz na maile, to nie mam sumienia, żeby pytać o inne rzeczy.
Muszę się skusić na seslerię jesienną. Już tyle razy ją widziałam i o niej czytałam, że taka bezproblemowa, że aż dziwne, że jej nie posiadam Ale montana raureif też mnie bardzo kusi. No i hakonka aureola.
Stipę mam i uwielbiam.
kaz742011 07:54, 15 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)

Kasiu - mam u siebie zwykła montanę i montanę raureif - obie trawki bardzo lubię, ale zwykła jeszcze jest u mnie na etapie aklimatyzacji Dostałam od Anuli z ogrodu z rzeźbą, podzieliłam na dwie kępki i się powolutku rozrastają

Za to raureif u mnie któryś sezon i wygląda w tym roku na mój gust świetnie - do tego stopnia, że zaprosiłam do ogródka kolejnych 6 sadzonek na nową rabatę. Są zwiewne, szybko startują wiosną (tnie się je na jeża) - no ideał - niczym sesleria

Super, dziękuję . Kupiłam ponad 20 sadzonek raureif .
Kasia_CS 09:07, 15 lip 2019

kaz742011 napisał(a)

Super, dziękuję . Kupiłam ponad 20 sadzonek raureif .

O kurcze, Kasia, teraz czuję mega odpowiedzialność! mam nadzieję, że będziesz zadowolona
Zakrecona 14:42, 15 lip 2019

Kasiu, nadgoniłam Widoczki piękne, trawa, to chyba tego lata wszędzie prezentuje się podobnie, z małymi wyjątkami pewnie

Masz jakiś pomysł dlaczego jedne z moich ostróżek mają ładne zieloniutkie i bujne liście, a inne zżółknięte i brązowe? Jedne kwitły na biało, a drugie biało-niebiesko. Dodam jeszcze, że te ładne zamawiane on-line, a drugie (te brzydkie) kupione stacjonarnie jako bardzo okazałe roślinki.

Podlałam je kilka dni temu florovitem, powtórzę za parę dni.

mirkaka 20:05, 16 lip 2019

Bardzo, bardzo ładnie, pięknie

Nieszczęsna Tiara to floks?
Magnolia choruje? Na co? Myślałam że to rośliny zdrowe
Kasia_CS 20:17, 16 lip 2019

Zakrecona napisał(a)
Kasiu, nadgoniłam Widoczki piękne, trawa, to chyba tego lata wszędzie prezentuje się podobnie, z małymi wyjątkami pewnie

Masz jakiś pomysł dlaczego jedne z moich ostróżek mają ładne zieloniutkie i bujne liście, a inne zżółknięte i brązowe? Jedne kwitły na biało, a drugie biało-niebiesko. Dodam jeszcze, że te ładne zamawiane on-line, a drugie (te brzydkie) kupione stacjonarnie jako bardzo okazałe roślinki.

Podlałam je kilka dni temu florovitem, powtórzę za parę dni.

Madziu, z pytaniem o ostróżki totalnie nie trafiłaś Jestem totalnym ostróżkowym ignorantem - w ogóle nie chcą u mnie kwitnąć, zamierają mi.. tylko jak wsadzam kwitnące to coś z tego jest - sama się chętnie dowiem co z nimi robię nie tak

Daj znać jak po florovicie
Kasia_CS 20:22, 16 lip 2019

mirkaka napisał(a)
Bardzo, bardzo ładnie, pięknie

Dziękuję Mirko!!

Nieszczęsna Tiara to floks?
Magnolia choruje? Na co? Myślałam że to rośliny zdrowe

Tak Mirko, Tiara to floks pełny biały - niestety te moje doświadczenia z przypalaniem się kwiatów powtarzają się i u Łucji i Marysi, więc chyba to taka jego przypadłość..

U magnolii na liściach pojawiły się żółte plamy, a same liście zaczęły opadać - Mazan zdiagnozował to jako antraknozę.. na razie działam ekologią (RT i PW, a jak się uda to jeszcze pójdzie roztwór jodynowy), a co będzie dalej to się okaże.