Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:56, 26 lis 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
Madżenko z tego co pamietam to masz chyba 30 m tego grabowego żywopłotu tak? Powiedz mi ile trwa takie cięcię tzn i poziome i pionowe

Pozdrawiam

Boczne po obu stronach ekspresowo, zajmuje mi ok 1 godz, gorne też 1 godz a nawet dłuzej. Zawsze dzielimy to na dwa dni
Lawendowy zawrót głowy 07:05, 26 lis 2014

Do góry
Jolu szafirkom nic absolutnie nie będzie. Czosnki jednak mogą wymarznąć. Gdy zapowiedzą spore ochlodzenie (u Was na razie tak samo ciepło jak we Wrocławiu) to wtedy nasyp na nie grubo kory. Tak samo zrób z tulipanami jesli z powodu ciepłej pogody zaczną wychodzić w grudniu z ziemi. Dlatgeo najlepiej cebulowe sadzić pod koniec pazdziernika. Ale szafirki mają taka urodę, ze zawsze wypuszczają jesienia dlugie liście a potem i tak kwitną jak goopie

Notes mam tylko w ipadzie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 07:00, 26 lis 2014

Do góry
Już wszystko okopczykowałaś? Czy u Ciebie duże przymrozki w nocy? U mnie ciągle rano porządnie na plusie
Rododendronowy ogród II. 06:57, 26 lis 2014

Do góry
Ależ sie zagapiłam i 3 tysiąc mnie omninął. Gratuluję Bogdziu
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:56, 26 lis 2014

Do góry
Aniu dzięki za psiząb, chyba się z nim zaprzyjażnię
Uhahałam się z celberytki bez 3 C
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:47, 26 lis 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
A ja waham się pomiędzy Umbrami a platanami właśnie. Gorzej z ich dostępnością. To odległe plany, będę obserwować Twoje zmiany. Pewnie kolejny raz zainspirujesz

Też nie mogłabym sie zdecydować
Umbry jednak są mniejsze i mozesz je bardziej w formie topiarów utrzymać jako idealne kulki, mój sąsiad taką piekną kulke sobie od lat formuje, zachywca taka umbra. Platany to jednak drzewa, mimo źe alpens globe mniejsze od tradycyjnych, to jednak bedzie duże drzewo po 5-10 latach. Troche cienia jednak mój ogrod potrzebuje. Nie wiem jednak czy moje środki finansowe wytrzymuja taki zakup, zatem juz teraz musze je zabudżetowac plany, plany, plany

Milego dnia wszystkim życzę
Kondziowy ogrod cz II 06:41, 26 lis 2014

Do góry
Kondzio pokaż jakie Niemki przyszły
Pszczelarnia 06:37, 26 lis 2014

Do góry
Świetny rok ogrodowy miałaś!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:22, 25 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Już sama nie wiem, czy to odwaga, czy głupota czy niecierpliwość
Ale w zasadzie mamy jesień, Danusia piszę, że jesienią można turzyce dzielić, zrobiłam to w miarę profesjonalnie, aura mi sprzyja, bo ciepło i lał deszcz, to podlało, bo ja nie zdążyłam
Będę jeszcze dzielić inne, podleję i zasypię gałązkami, myślę, ze będzie dobrze
A tak przy okazji, spisałam część traw, tzn carexów i mam;
Carex Bronzita, Carex elata Aurea, Carex Evergold, Carex Frosted Curls, Carex Buchanani, Carex Variegata, Carex Silver Sceptre, Carex Ice Dance, Carex Muskingumensis czyli turzyca palmowa, resztę odszukuję, ku pamięci już te mam
Marzenko, a tatarak tylko na wilgoć?

Irenko tatarak to roslina wodna, wiec wg mnie tylko na bardzo wilgotne miejsca. Na inne jest tyle pieknych traw
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:10, 25 lis 2014

Do góry
Gdybyś miala krótszy pas do strzyżenia i długie nożyce dalabyś radę. Musisz jednak przyjąc załozenie, że będziesz musiała wleżć pomiędzy zyoploty aby je ciąc. Musisz mieć min 50-60 cm , tyle ile wąskie przejście w ktorym mozesz poruszać rękoma (z nozycami) aby ciąć rowno żwyopłot. Nie wiem jakie mas gabaryty jesli jestes szczupła wystarczy 50 cm, wieksza 60-70 cm
Ja ma od siatki posadzony żywopłot w odleglości 1 m, żywoplot ma 50 cm zatem mam 50 cm gdy sie mocno rozrosnie swobodnego przejscia. Jednka po przycięciu mam 75 cm i wtedy dopiero jest wygodnie się tam poruszac.
Wydaje mi się że przy dlugich 50 cm nożycach do ciecia zywoplotu odstęp 50 cm wystraczy... Musze chyba zmierzyc. Ide wykonać probę.

50 cm git, dasz rade, przy 35 musisz byc bardzo szczupla i miec dlugie nozyce . Ponieważ zywoplot będzie miał dlugiść ok 2 m to te 35 cm jest mozliwe ale bedzie ciezko
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:02, 25 lis 2014

Do góry
Witajcie
Platany to moje marzenie , mam nadzieje, że uda się wiosną zakupić i że moja kieszeń nie bedzie pusta. Dzieki forumowaiczom mam namiary, wiosną będę działac. Platany alpen's globe maja raczej miniaturowy (jak na platany) pokrój, więć będą idealne do mojego formowanego ogrodu i będą współgrać z wisniami przed tarasem. Ponadto duża ilosc wody nie będzie dla nich tak szkodliwa jak dla brzóz i tulipanowców. Dodatkowym atutem jest to, że od lat marzyłam o platanach. Dzieki Badan i Zielonej odkryłam że jest taka mala odmiana

Co do pisnowania zapraszam na pinterset, poszukajcie Madżenka i tablicę Christmas

Myśle o swietach w kolorze bieli. Już kiedyś taka choinkę mialam i mi sie nie podobala, teraz się waham, mam jeszcze dwa tygodnie do namyslu. Najbliższy weekend znow trochę w podrozy i dobrze niech ogrod odpocznie od mojej szalonej glowy pełnej pomysłów. Jeszcze musze tylko zwirek wybrac z bukszpanów i okopczykować roze. Sezon w ogrodzie ju zamkniety, reszta dzialan w miare potrzeb.
Ogród pod trzema dębami 20:50, 24 lis 2014

Do góry
Super choineczki a'la czapeczki Mikołaja w kolorze green , jak na ogrodniczkę przystalo
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:48, 24 lis 2014

Do góry
Świetne koczki zrobiłaś trawom
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:44, 24 lis 2014

Do góry
Niesamowite te Twoje rodki!
Ogród z łezką II 20:38, 24 lis 2014

Do góry
I zapomniałam wątek zaznaczyć
Ogród z łezką II 20:38, 24 lis 2014

Do góry
Pięknie zaczęłaś trzeci wątek Metamorfozy ogrodowe takie, że aż strach się bać co zobaczymy w czwartym wątku

I jakos sobie ciebie na emeryturze wyobrazić nie mogę albo musiałabyś ze trzy działki dokupić abyś miała co robic
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 20:29, 24 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)
ewsyg - Williama mam dopiero od sierpnia, ten kwiat jest z ostatniego jesiennego kwitnienia, latem ma nieco jaśniejsze kwiaty.Tak mi się wydaje przynajmniej

William2000 kwitnie nieprzerwanie caly sezon i jeśli nie jest na palącym slońcu przez cały dzien to ma tak intensywny kolor cały czas. Jednak plamistosć atakowala go najmocniej ze wszystkich róż. Zamierzam wiosną dokupic drugi egzemplarz

Piekna ta żólta róża a'la filiżanka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:24, 24 lis 2014

Do góry
I ja sie piszę na wydanie z ręcznie napiszaną dedykacją, już się ustawiam w kolejce
Lawendowy zawrót głowy 20:22, 24 lis 2014

Do góry
I ja potwierdzam, że czerwone koraliki to golteria. Wiosną wsadzam je do kwaśnej ziemi i pieknie sie rozrasta w ogrodzie.
Jolu cudowne dekroacje a w kolo tak cudnie wszystko dopracowane.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:16, 24 lis 2014

Do góry
Bociuś conica zżarta przez przędziorka, bukszpan też ma roztocza (To wersja przedziorka, ktora kocha bukszpany) , jesli nie interweniujesz szybko to ich też się pozbedziesz,potem osłabione bukszpany zaatakuje grzyb... Conica wlaściwie jest najwiekszym przysmakiem przędziorków i trzeba pryskać wewnątrz krzewu kilkukrotnie w sezonie. Uratowalam moja kule conicową ale trwało to ze dwa lata systematycznej walki. Ty spec od chemi jesteś to doczytaj czy Ortus+nissorun na przędziorka w bukszpanach zastosować jeszcze można, to wlasciwie jedyne antidotum na te roztocza/przedziorki w bukszpanch. W ubieglym roku miałam inwazje , ta mieszanka pomogla.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies