Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:21, 17 gru 2019

Do góry
lubie zasuszone tawułki

i owoce jedyne wnosza ciut koloru

a wyka rosnie, muszę powyrywać...
psica ugania się za ptakami i węszy zająca
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:16, 17 gru 2019

Do góry
Wrzesień w pogodzie kończy sie huraganem który przyspiesza opadanie liści i dodaje mi sporo pracy.
Początek października jest chłodny, jadę z moją ekipą na zakończenie sezonu do Holandii - taki spontan .
Przyznam że trochę mi się nie chciało ale czułam że będzie mega bo tak zawsze mam jak tylko się ociągam to potem okazuje się że jest niesamowicie i tak było.

Tym czasem 5 października przychodzi przymrozek który zabiera mi radość z kwitnienia aksamitek, nasturcji, lantany, no i oczywiście dalii, a huragan kolejny dokłada jakiś okropny stan ogrodu.

Pogoda się zmienia i potem do końca jest wręcz upanie, bardo ciepło po 25 stopni.

Nie chce mi się sadzić tulipanów jest za ciepło.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:15, 17 gru 2019

Do góry

leszczyna w kotkach już

budleje nadal zielone

wiaz w liściach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:12, 17 gru 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:09, 17 gru 2019

Do góry

gracki też ładne

giganteus pierwszy raz bez kwiatu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:06, 17 gru 2019

Do góry
zdziwiło mnie bo bażanty tokują

a koty zaczęły koncerty trzy miesiące wcześniej...

memory nadal ładne

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 17 gru 2019

Do góry
końcem września usuwam po kolei krzaki pomidorów i zbieram - dojrzały i smakowały

sadzę narcyzy

agapant chce nową doniczkę

brzoza zrzuca jakieś chore liście, fatalne było to przebarwianie u mnie

wrzesień był przyjemny - dzieliłam, musiałam na rabatach porobić trochę brzydko rozkopać- choć nie chciało mi się , posadzić co tam naprodukowałam,

podczas nieobecności mojej wakacyjnej było zimno i brzydko więc ogród sobie poradził i trochę się napił bo padało

z sadzeniem tulipanów czekałam na październik

końcem września pojechałam na przemiłe spotkanie do Kondziowego - jak to cudownie że można się spotkać w tak pięknych ogrodach i tak sobie pogadać

ja miałam w tym sezonie ogromne szczęście, był jakiś wyjątkowy, nie zwycajny, jeszcze takiego sezonu nie było - może dlatego to podsumowanie ? nie wiem

szykowałam się do kolejnej ogrodowej wyprawy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:01, 17 gru 2019

Do góry
druga

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:59, 17 gru 2019

Do góry
Warzywnik tylko raz przemielony, zwapnowałam, ucze sie od rolników wszyscy po tej powodzi wapnowali ostro pola, ja tylko troszkę...

nie wiem co to za ptak lata koło ogrodu kracze nieustannie , ale tak inaczej niż gawrony i troche większy od nich i lata samotnie nie stadami.

łączki powschodziły, obsiane taką samą mieszanką nasion, a zupełnie inaczej wyglądają, odległość jednej od drugiej 1,5 -2metrów, ciekawe dlaczego tak...
pierwsza

Sezon 2017 u Hanusi 22:55, 17 gru 2019

Do góry
Aniu, czytanie na ten tydzień odłożone. Teraz kuchenne sprawy na topie. Coś upiec, coś ugotować. Dobrze, że u mnie 4 kucharzy, każdy swoją działkę ogarnia. Zięć bigos, ja pierogi, córka ryby i porządek, a wnuk ciasteczka i pomoc przy wszystkim., I jakoś ogarniamy bez stresu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:51, 17 gru 2019

Do góry

kret mi postanowił roże zakopcować

sowa znalazła nowe miejsce
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:49, 17 gru 2019

Do góry
heliotrop piernikiem się rozrasta w spory bukiet i pachnie że hej

jak się zmruży oczy to nie widać otoczenia chciałoby się mieć przestrzeń tylko dla siebie

a to kolejny aster Maria Ballard - kwitnie też dość wcześnie i jest taki puchaty - śliczny - źle posadziłam jest za niski i cos mi go dusi

kończy się wrzesień a mój klon już zrzuca przypalone liści

świdośliwa też się ładnie nie przebarwiła bo coś ją dopadło

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:46, 17 gru 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:41, 17 gru 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:36, 17 gru 2019

Do góry
Kilka pstryczków grudniowych

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 17 gru 2019

Do góry
Czas się przestawić na tory świąteczne
ale jeszcze dzisiaj

połowa września

przed wyjazdem zobaczyłam motylka na oknie, pomyślałam a mam Cię gdzieś

po powrocie wykopałam 4 bukszpany i kropka.

zbieram

kompościk i sadzę irysy które kilka dni przeleżały

dokupiłam nowe

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 17 gru 2019

Do góry
wyglądała tak

nazywa się tak

nigdzie jej nie spotkałam.

A teraz wracając do bratka - nie namieszałam ????

Jestem sobie w domku, jesienią grzebię po necie już nie wiem za czym i co widzę???? bylinowego bratka w kolorze tak ciemnym że prawie czarnym
nie wiem czy to ten sam ale nazywa się tak
Fiołek rogaty 'Molly Sanderson' Viola cornuta i jest to bylina.
Ja myślę że przetrwa zimę i będą bukieciki choć nie mam pewności czy to ten co mnie tak poraził urodą.
Ale czy on taki cudny? nie oryginalny

Jola ta opowieść dla Ciebie - z radości że czytasz i lubisz /napisz na pw/
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 17 gru 2019

Do góry
Joku napisał(a)

Ten mi się podoba. Przetrwa dłużej niż sezon? Zdobycz z podróży czy u nas trafiony? Możesz napisać na PW.

Ha! Jola no to trafiłaś w moje ogrodnicze poszukiwania i przygody.

To opowiem historyjkę tego diabełka i nie tylko tego.

W trakcie mojej ogrodowej wyprawy w maju wypatrzyłam w pewnym urokliwym ogródeczku

takie cuda i zapamiętałam bo jak coś mnie trafi strzałą w serce to się zapamiętuje

no i tyle.

Potem w trakcie sierpniowej wyprawy do Anglii byłam wraz z Pszczółką i Pszczółkiem i Aldoną w ogrodzie Beth Chatto. Oni już tam byli a ja nie.
Pojechali tam specjalnie dla mnie bo strasznie chciałam ten kultowy ogród zobaczyć zwłaszcza suchy ogród i jeszcze z innych powodów

no i zobaczyłam, a tam jest spora szkółka z masą wszelkiego dobra jak np. bodziszki /chyba kilkadziesiąt odmian/

chciałam sobie kupić jakąś roślinną pamiątkę w końcu to ważne miejsce dla mnie, był upał a ja nie mogłam się zdecydować, wszyscy już coś tam sobie upatrzyli czas jechać dalej a ja latam i nic

w końcu Pan Pszczółek widząc moją rozterkę /a może się bał że nigdy stąd nie wyjdziemy / wyłonił się ze szklarni gdzie były rośliny cienia z doniczką takiego czarnego brateczka z nadzieją że to mnie uraduje. Sierpień ,upał, a sadzonka taka sobie i...odpuściłam.

W głowie miałam wtedy pelargonie które zauważyłam przy wejściu
stały cudownie wystawione w donicach i w środku u góry taka była jedna

no więc szukałam pelargonii - ostatecznie - wybór marny, ale kupiłam co najlepiej wyglądało

i to nie koniec bratkowo pelargoniowej opowieści

no to teraz wracamy do pelargonii
znów przygoda ogrodowa czyli wyprawa - pierwsza do Anglii w 2013 r i wystawa
ogrodnicza gdzie wypatrzyłam tą właśnie pelargonię którą ponownie zobaczyłam u Beth i jej szukałam - wtedy czyli w 2013 była nagrodzoną

Sezon 2017 u Hanusi 21:40, 17 gru 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
To dla ducha i dla bliskich.
Nie zrobiłam ładnego zdjęcia więc nic nie haftuję i mnie trochę nosiło

A moja kanwa leży zwinięta i czeka chyba....na mole.
Ale najpierw muszę zakończyć zaczęte prace. Tez z tym dłubaniny sporo. Pokażę jak skończę, na razie wszystko w rozsypce,

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:01, 17 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

z pomidorami stale się uczę i szukam odmiany dla siebie najlepszej - miałam tym razem sporo odmian - w tym roku chyba najbardziej mi pasowała Mata Hari i malachitowa szkatułka,cytrynek groniasty tez był ok

co to się takie robi - co źle zrobiłam?

Takie pęknięcia na owocach pomidora robią się wtedy, kiedy występują wysokie wahania wilgotności gleby.

Doczytaj sobie tutajJak pomóc pomidorom
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies