Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród pod lasem 11:46, 01 paź 2019

Do góry

Dziewczyny , opinii Waszej na gwałt potrzebuję
Czy miskant Rosi na początku kwitnienia wygląda tak?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:38, 01 paź 2019

Do góry
Kochani coś mi oblazło trzmielina na pniu- są calutkie w robalach i chyba ich odchodach. Od wiosny z tym walczę i jest tylko coraz gorzej. Co to dokładnie jest i czym to paskudztwo zabić. Oblepiły i gałązki a teraz widać je na liściach. Wcześniej widziałam tylko te białe oblepiające wszystko odchody a teraz na liściach widać jakiegoś robala.

Daleki od ideału..... 11:04, 01 paź 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Aga, jeszcze raz buziaki za sobotnią wyprawę!
W Daglezji:

U Danusi:

Aga tą pierwszą fotkę daj do Avataru, ślicznie wyszłaś na niej
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:51, 01 paź 2019

Do góry
Iwonka - wszystko się zgadza, on zupełnie nie dba o ten las i chyba wychodzi z założenia, że jeśli drzewa się walą po jego stronie to wszystko ok. My mamy dom ubezpieczony więc jesteśmy spokojni, nawet chętnie wymienilibyśmy dach na koszt tego pana , gorzej że takie konary są zagrożeniem dla nas. I to nawet nie w czasie takiej wichury bo nikt się nie przechadza po ogrodzie w taka pogodę ale te złamane konary zawieszają się na drzewach obok i tak sobie beztrosko dyndają aż spadną.

Lucy - nie wytrzymałam i już wczoraj na szybko zrobiłam pomiary, mniej więcej z dokładnością do 0,5 - 1,0m... a wieczorem porysowałam . Chyba zrezygnujemy z tej mini rabatki przy tarasie i dorobimy schodek - zostało nam trochę płyt, zobaczymy czy wystarczy a jak nie to będziemy coś kombinować.
Dziś po południu będziemy wytyczać a jak się da to i sadzić .
Wyszło takie coś (widzę, że fota beznadziejna ale coś tam widać chyba):

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:35, 01 paź 2019

Do góry
Przeglądając zdjęcia znalazłam coś takiego

To z przed kilku lat planik, jak myślałam nad rozplanowaniem drzewek na działce. Nie wszystko jest aktualne ale pokazuje ogólny zamysł i rozplanowanie na działce.
Kształty rabat zdecydowanie inne będą, drzewek też mniej. Na razie mam brzózki, grujecznika i wiąza camperdowni. Zapomniałabym o szpalerze serbów.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:34, 01 paź 2019

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu te Twoje dalie to po prostu cudo. Ja niestety jakoś nie umiem ich przechowywać. Astrów też Ci zazdroszczę. Nie wiem jak wy to robicie, że macie na to wszystko miejsce.

Dziękuję Iwonko
Ja bulwy dalii przechowuję w piwnicy.Ważne aby były w pomieszczenie o kilku stopniach nawet do kilkunastu dadzą radę.
Wiadomo najlepiej niskie temperatury ale aby nie było tam przymrozku.
Z czasem i ty więcej zaczniesz upychać.I też znajdziesz miejsce na nowe chciejstwa.A roślinki kusza. oj kuszą.

Za drzwiami do ogrodu... 10:23, 01 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Piękna ta Daglezja w Twoim obiektywie!

Dziekuję Aniu ...a na żywo jeszcze piękniejsza.
Wizyta w Daglezji była jeszcze o tyle ciekawsza, że byłyśmy świadkami łapania turkuciów
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:12, 01 paź 2019

Do góry
Daleki od ideału..... 10:12, 01 paź 2019

Do góry
Aga, jeszcze raz buziaki za sobotnią wyprawę!
W Daglezji:

U Danusi:
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:08, 01 paź 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Idź na całość! Idź na całość! Idź na całość!

Ehehe!!! A jak, będę szła
Nawet myślę, czy by nie "zahaczyć o rabatę lukasową", choć wtedy to już sporo wycięte by było...

Zielony zakątek z Antonówką 10:01, 01 paź 2019

Do góry
Z Daglezji:
Zielony zakątek z Antonówką 09:55, 01 paź 2019

Do góry
Aniu na pamiątkę wspólnej super wyprawy zostawiam kilka fotek!
A ...za mało doceniasz piękno swojego ogrodu...ma klimat!!!Masz rękę do kompozycji!Już nie mogę doczekać się lata by zobaczyć go w soczystej zieleni,ale w jesień dodaje mu naturalności i jest ślicznie! Mój po tych wiatrach jest totalnie zasypany igłami sosnowymi,swierkowymi i liśćmi nie tylko brzozowymi.Taki urok starych drzew

U Danusi:
Moja działka na Dębowym Lesie 09:53, 01 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Ania - cudowne dalie ,
magiczne barwy ,
cudo

masz więcej zdjęć - pochwal się

Aniu, dalie są cudne.kwinta od lata do przymrozków.
I oby były jak najpózniej.Bo on ścina nie tylko dalie. Szkoda zawsze roślin..i mijających kolorów.
Oczywiście ,że mam więcej kwitnących dalii i zdjęć

Dalia Gloriosa

Moja działka na Dębowym Lesie 09:42, 01 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu witam

Ale urodzaje u ciebie. U mnie nic nie ma zrezygnowałam z ogórków, pomidorów mam tylko pietruszkę która mam zamiar zebrać posiekać i wrzucić do zamrażalnika.
Mam wszystkiego dużo na głowie i chce już odpocząć. Jak wspomnę sobie, że mam jeszcze tyle tulipanów do posadzenia mdłości mnie biorą. Zawsze sobie coś na głowę sciagne a potem żałuję.

Cieszę się kolorami jesiennymi są piękne, ale też rozmyślam, że do następnego sezonu ponad pół roku, jak żyć w tym czasie. Nie znoszę tego czasu tym bardziej że u nas zima taka byle jaka.

U nas straszna wichura przez cały dzień liście fruwają w każdą stronę taka typowa pogoda listopadowa.

Pozdrawiam

Witaj Elu .
w tym roku dużo lepiej i warzywa obrodziły .Po prostu nowe miejsce już nie pod drzewami.słońce i przestrzeń im służy.
Ja w większości mam swoje warzywka od lata do jesieni i ciut dłużnej zależy jakie.
Ogórki, swoje i na przetwory też.Pomidorki jeszcze zielone mam na krzaczkach.Przynoszę zarumienione i dojrzewają w domku.

Pory, selery, pietruszka, buraczki, fasolka szparagowa, ( nawet teraz ja mam po raz 3 siana chyba sierpniu),koperek, szczaw, papryka normalna i ostra, groszek zielony,biała rzepa ,rzodkiewka po raz kolejny.Cebula i siedmiolatka na szczypiorek.I nawet ziemniaczki które mamy od czerwca i jeszcze..troszkę nam wystarczy.Potem już trzeba kupować.Trochę ziółek.No cukinie i dyńki.

W Miejscu po ogórkach wreszcie wschodzi poplon

Bakłażany

Karczoch

W wawrzynku jeszcze mam sporo warzyw.Ale nich jeszcze parę dni rosną. póki nie ma przymrozków.
U mnie też trochę więcej wieje.Ale strasznie nie jest.
Dasz radę z tymi tulipanami.Pomalutku, powolutku i do przodu.
Zaraz odpoczniemy na dłużej,,Zima przed nami.
Jeszcze bardzo zatęsknimy za pracami ogrodowymi i grzebaniem w ziemi
a jak znam nasze życie ogrodnika...przez ziem ile to w w naszej głowie pojawi się chciejstw.Ech

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:38, 01 paź 2019

Do góry
A na lepszy humorek
i
Sezon 2017 u Hanusi 09:38, 01 paź 2019

Do góry
Irenko, dziękuję za uwagę. Dziś deszczowo, siedzę w domciu. Czas upitrasić coś jesiennego : papryka faszerowana może być?
Pomidory moje, papryka kupna.

Brzoza - Betula 09:27, 01 paź 2019

Do góry
Już pierwszy lepszy artykuł mówi o 3 metodach. Dwie z nich to cięcie. W przemysłowym wykorzystuje się cięcie w literę v lub y jako najszybsze i najskuteczniejsze. W drzewo wbija się specjalny lejek i łączy rurkami w sieć zbierającą do baniaka zbiorczego. Był ciekawy film kiedyś na Discovery.

Co do cięcia brzozy - bardziej przystępnie. Z książki Szkoła cięcia - Alicja i Lucyna Grabowskie. Bardzo ciekawa pozycja książkowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:20, 01 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Danusiu, co to za miskanty z puszystymi białymi wiechami?
Ania z Zielonego Wzgórza 09:17, 01 paź 2019

Do góry
Takie ważki odwiedziły ogród
W tym sezonie nie zdążyły się zadomowić, ale w przyszłym zagoszczą na stałe, a przez zimę może powstaną kolejne

Ania z Zielonego Wzgórza 09:10, 01 paź 2019

Do góry
Jesień na działce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies