Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 13:31, 14 gru 2019

Do góry
No tak, a może pokrętła do ustawiania godziny też zapomnieli dołożyć
Normalnie się uwzięliście .
Asia, nie umiem robić zdjęć z zamkniętymi oczami...
Zamiast tego, pokażę Wam kichawca

Ogrodowe szaleństwo ... 08:37, 14 gru 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 08:35, 14 gru 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 08:33, 14 gru 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 08:31, 14 gru 2019

Do góry
I trochę października i listopada
Ogrodowe szaleństwo ... 08:28, 14 gru 2019

Do góry
Pod dach przyjęłam rojniki i rozchodniki
Ogrodowe szaleństwo ... 08:27, 14 gru 2019

Do góry
I poszerzyłam rabatę z borówkami, prowadziłam tam róże i lawendy
Ogrodowe szaleństwo ... 08:24, 14 gru 2019

Do góry
A w październiku udało mi się zmienic miejsce starej taczki w której slabo rosną rojnoki i rozchodniki. Wykopalam pień starej porzeczki krwistej, przesadzilam rododendrona, różę i zagospodarowalam tem kącik.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:22, 14 gru 2019

Do góry
/img] Moje faworytki chociaz wszystkie piekne tak te przypominaja mi swieta na wsi u babci i dziadka ♥️
Ogrodowe szaleństwo ... 08:18, 14 gru 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 08:15, 14 gru 2019

Do góry
Udało się wkleić zdjęcia
Dwa ogrody 08:06, 14 gru 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Z przyjemnością zajrzę do Ciebie na parapetowe dekoracje
tymczasem z ub. roku

Bardzo ładne dekoracje.
A grzybki to już wyższa półka. Cudeńka tworzysz.
Pozdrawiam
Jeżówkowe-Love 07:59, 14 gru 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Co to za piękne kwitnące roślinki na pierwszych 2 zdjęciach ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:51, 14 gru 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ja psiara, a moje dzieci mają koty.
Ostatnio u córy zamieszkała kicia, śliczna i malutka, rasy ragdoll.

Pianka, ma śliczne umaszczenie

Nadira, brytjczyk

Piękne kotki
Ja jestem na razie kobieta. Ale przymierzam się do pieska.
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:39, 14 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)
to już jest sierpień, wkradł się,
nadrabiamy cięcie

załatwiam wszelkie domowe sprawy, zbieram zbiory, napawam się daliami - przez kilka dni ich nie zobaczę
muszę się nacieszyć

Piękne dalie.
I inne letnie, kolorowe wspomnienia bardzo przyjemne ;ładne na te szare dni.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:24, 14 gru 2019

Do góry

świetne kolumny sałatowe
Co to za odmiana?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 07:15, 14 gru 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
W ubiegłą sobotę skończyłam sadzenie cebulowych. Wszystkie cebulowe poza kilkoma czosnkami poszły do donic. Sporo z tym pracy. Tym bardziej, że na bieżąco robiłam "mieszankę" ziemi do donic. No i znalezienie miejsca do ich zadołowania to nie takie hop-siup
W sumie obsadziłam 49 dużych donic oraz 2 spore balie ocynkowane cebulami tulipanów oraz 10 mniejszych donic cebulami m.in. irysów żyłkowanych, śnieżnika lśniącego i białymi krokusami).
Sporą część sadzonych cebul stanowiły tulipany z poprzedniego roku wyciągnięte w lipcu z donic. Wyglądały całkiem dobrze. Zobaczymy co z tego wyjdzie na wiosnę.
Za każdym razem jesienią przy sadzeniu obiecuję sobie że koniec z sadzeniem kolejnych cebulowych... że to już ostatni rok... a wiosną o tym się zapomina na widok kolejnych zakwitających kfiotków

Jakieś fotki ku pamięci.... lub przestrodze

część cebul wykopana latem z ubiegłego roku i niewielka część nowozakupiona - w tym roku było ich stosunkowo niewiele

po raz pierwszy zasadziłam śnieżnika - czytałam wiele pozytywnych uwag na temat tego jegomościa
Natomiast niestety jakoś nie mam szczęścia do zawilców - w ubiegłym roku zasadziłam ale nie zamoczyłam bulw i nic z tego nie wyszło. W tym roku zamoczyłam... ale zapomniałam o nich na śmierć i po kilku dniach kąpieli wodnej lekko już zapleśniały

a to tylko część donic z cebulowymi

No to poszalas z tymi cebulowym na maxa.
Oj będzie piękne wiosnę.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:47, 13 gru 2019

Do góry
W ostatni dzień listopada (w sobotę) skrupulatnie wyplewiłam gwiazdnicę ze skarpy. Zaczynał prószyć śnieg a ja łopatką centymetr po centymetrze wykopywałam ten chwaścior. Zapewne jak ktoś mnie zauważył plewiącą to pomyslał co pomyślł Mam jednak nadzieję, że dzięki temu plewieniu będzie lepiej w nastepnym roku. Oby!
Niestety nie mogłam zostawić tej pracy do wiosny, bo chcąc wyplewić musiałam wejść między posadzone tam rośliny, m.in. byliny i sporo cebulowych. A niektóre cebulowe juz teraz zaczęły wychodzi z ziemi. Mam nadzieję, że ich nie zadeptałam

Udało mi się też okryć hortensje ogrodowe - jedna warstwa to kaptur z agrowłókniny i na to troche stroiszu. Mam nadzieję, że październikowe spore przymrozki (-7) nie załatwiły ogrodówek. Niestety po tak bardzo ciepłym wrześniu takie przymrozki mogły narobić sporo złego. Wszak roślinki nie zdążyły przygotować się na takie chłody Latem wszystko się okaże

Przy okazji focenia perukowca dla Ewy, kilka fotek "lodowych"

Tak było 1 XII

A tak 2 dni później
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:23, 13 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gosiu, masz zdjęcie jak ciąć tego judaszowca. Nie umiem sobie tego wyobrazić a może warto.
Ewa, u Miry (bo pewie od niej przybiegłaś) pisałam o cięciu perukowca. Niestety nie mam judaszowca. Kiedyś do niego się z lekka przymierzałam ale potem stwierdziłam, że to zbyt stresujące oczekiwać czy uda mu się zakwitnąć czy załatwią go wiosenne przymrozki. To podobnie jak z niektórymi magnoliami. Już któryś kolejny rok obserwuję jak cudownie zapączkowane i rozpoczynające kwitnienie magnolie w jedną noc załatwia wiosenny przymrozek. Widok zbrązowiałych i smutno opadniętych kwiatów skutecznie zniechęca mnie do ich sadzenia.
Podobnie zresztą jest z drzewami, które głównie zdobią pięknym jesiennym przebarwieniem liści. Od kilku lat regularnie początkiem pażdziernika przychodzą u nas pierwsze spore przymrozki. I co z tego że później jest piękna pogoda skoro wszystko już zdązy ugotować mróz
Rozmyślam ostatnio nad jakimś drzewem do małego ogrodu, ale takiego, które by zdobiło ogród przez cały rok, raczej o naturalnym pokroju i nie płytkim systemie korzeniowym. Zatem "ktokolwiek widział... ktokolwiek wie..." to proszę o pomysły Chyba jednak mam za dużo wymagań

Jeżeli chodziło Ci o perukowca to wrzucam kilka na szybko zrobionych fotek, które pokazują to moje cięcie (oczywiście wymuszone ciasnotą (kiedyś sadząc nie pomyślałam, że one jednak rosną )

Jak widać zostawiłam gołe nóżki a tylko góra cięta na czuprynki (oczywiście wiosną znów przytnę je na kilka centymetrów i prawdpodobnie drugi raz w czerwcu/lipcu

I kilka na szybko wyszukanych fotek z lata gdzie perukowiec załapał się na kadr
Za drzwiami do ogrodu... 22:46, 13 gru 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Oj Aniu, Aniu, tą donicą to już mnie całkowicie dobiłaś. Jest cudna. Zrobiłaś ją na 100% beton. A przy tych Twoich drzwiach wygląda to bajkowo. Dziewczyno, Ty albo już masz albo możesz śmiało takie szkoleniowe filmiki nagrywać jak tamten. Cuda tworzysz, cuda. U Ciebie święta to chyba magia. Pa. Idę i ja spać.Tylko jak, po oglądaniu tych Twoich piękności.

Basiu ,dzięki za tyle miłych słów,aż się rumienię Dla Ciebie trochę mojej świątecznej magii z tamtego roku Może w tym uda się też coś wyczarować w ostatniej chwili Jeszcze nawet nie mam pierniczków...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies