Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 23:36, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Moje nornice rechoczą na urządzonko, maja gdzie głeboko gdzies

u mojej mamy przy obsadzaniu skarpy, która była przeorana przez nornice razem z każdą wsadzaną rośliną w dziurę ładowaliśmy ząbek czosnku - ponoć je odstrasza.
Nie wiem czy się wyniosły, w każdym razie każda ze 100 wsadzonych trzmielin żyje, więc najwyraźniej korzeni im nie popodcinały.
Miejsko & sielsko 23:36, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

I masz Wedding Piano, a ja ostatnio mam na nią wielką chrapkę, będę zatem podglądać u Ciebie jak będzie rozkwitać, koniecznie rób fotki jak ona się zmienia.
A jutro to odpoczywaj i nie wyszukuj sobie nowej roboty

U mnie tez Wedding Piano, sadzona goła na jesień, od 10 dni pąki rozkwitają ale wolno to idzie, są fajne kuleczki, jutro wrzucę fotki

natomiast królową została AScot - totalne kwiatony od 2 tygodni!!!

buziaki Ewa
Tu ma być ogród :) 23:36, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja niewiele większe posadziłam za cisami, czy są szanse, że takie tego lata zakwitną?

Moje wsadzilamn pod koniec kwietnia-miesiąc nie drgnely bo było zimno. Wystarczy kilka cieplejszych dni a urośnie od razu 70 cm juz kilka takich mam. Wiec czekaj dzielnie
Tu ma być ogród :) 23:34, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Nie chuchaj, tylko osbistego meża po piwie wyślij, mocznik jest absolutnie genialny do kompostowania a jak nie zechce, to kup bakterie i posyp

hehe... to ja już wolę te bakterie, już sobie nawet nabyłam, będę sypać.
A i jeszcze miksturę z wody cukru i drożdży zapodam, też ponoć przyspiesza proces.
Tu ma być ogród :) 23:31, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
tak werbena, mam ja wszędzie

ja niewiele większe posadziłam za cisami, czy są szanse, że takie tego lata zakwitną?
Tu ma być ogród :) 23:30, 23 cze 2015

Do góry
na ten moment myślę, że na spód warstwa przekompostowanej a na wierzch dla wyglądu średnia frakcja to nie głupi pomysł.
Wiadomo, że dla większości osób względy estetyczne i finansowe są bardzo ważne więc trzeba szukać jakiegoś złotego środka, o ile on w ogóle jest.
Toszka coś kiedyś pisała o potraktowaniu kory mocznikiem, żeby nie zabierała roślinom azotu, jeśli dobrze kojarzę, musze to odszukać...

Martwią mnie jeszcze te nornice, u mnie na razie nie są problemem, wiadomo, że jak wszędzie kilka pewnie jest, ale plagi to bym się bała.
A próbowałyście tych urządzonek emitujących dźwięki, daje to jakiś skutek?
Tu ma być ogród :) 23:25, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

taaaa.... tylko najpierw to go trzeba mieć.
Ja mam zaniedbaną pryzmę na, której gromadzę ogrodowe odpadki, ale do kompostu to temu czemuś jeszcze daleko, nie mówiąc o tym, że jak już się utworzy to ilości będą skąpe.
Ostatnio się wzięłam za niego i przerzucam ta pryzmę, chucham dmucham, coby przyspieszyć proces

Może MAD trzeba zapytać, ona produkuje kompost w takich ilościach, że może starczyć na wysypywanie rabat.
Nie chuchaj, tylko osbistego meża po piwie wyślij, mocznik jest absolutnie genialny do kompostowania a jak nie zechce, to kup bakterie i posyp
Tu ma być ogród :) 23:23, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
maj 2014, 20 cm kory jest tak

czerwiec 2015

frakcję nadal widać, chyba głównie chodzi o to, że kolor przyciemniał i ta kora upodobniła się do ziemi.
A na drugim zdjęciu to werbena w takich ilościach?
Tu ma być ogród :) 23:18, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
a sypał ktos kompost? moze to jest sposob jak u angielskich ogrodników

taaaa.... tylko najpierw to go trzeba mieć.
Ja mam zaniedbaną pryzmę na, której gromadzę ogrodowe odpadki, ale do kompostu to temu czemuś jeszcze daleko, nie mówiąc o tym, że jak już się utworzy to ilości będą skąpe.
Ostatnio się wzięłam za niego i przerzucam ta pryzmę, chucham dmucham, coby przyspieszyć proces

Może MAD trzeba zapytać, ona produkuje kompost w takich ilościach, że może starczyć na wysypywanie rabat.
Miejsko & sielsko 23:04, 23 cze 2015

Do góry
pięknie Ci wyszły buksy po cieciu!
I masz Wedding Piano, a ja ostatnio mam na nią wielką chrapkę, będę zatem podglądać u Ciebie jak będzie rozkwitać, koniecznie rób fotki jak ona się zmienia.
A jutro to odpoczywaj i nie wyszukuj sobie nowej roboty
W Gąszczu u Tess 22:53, 23 cze 2015

Do góry
Elata świetna i powojnik też!
Napisz czy tą Elatę masz w słońcu czy w cieniu, dużo ma wilgoci?
I jeszcze pytanko do zdjęcia z przedogródka, Twoje żurawki to Lime Rickey?
Tu ma być ogród :) 22:08, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Zastanów się, czy jest sens, u mnie po roku nie został nawet ślad po przekompostowanej korze. Sama byłam zachwycona rok temu, w tym już nie kupiłam. Zwyczajnie szkoda mi pieniedzy. Plus, super uzyzniła ziemię

Tylko co w zamian? lepiej kupić korę najdrobniejszej frakcji bądź średnią?
A może na spód dać trochę przekompostowanej a na wierzch średnią frakcję?
Tu ma być ogród :) 20:05, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jeśli zużycie liczyć tak jak podał Waldek to u mnie wejdzie około 250 worków, dlatego poszukuję tańszego źródła, ale jak to nie wypali to zostaje LM i wtedy rzeczywiście zakupy będę musiała robić na raty
Zastanów się, czy jest sens, u mnie po roku nie został nawet ślad po przekompostowanej korze. Sama byłam zachwycona rok temu, w tym już nie kupiłam. Zwyczajnie szkoda mi pieniedzy. Plus, super uzyzniła ziemię
Tu ma być ogród :) 19:25, 23 cze 2015

Do góry
lilia ecri

Typografia ogrodu 15:42, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Widziałam u Ilony, że sadzonki rozchodników od niej już się prostują, a na tych ode mnie widziałaś już, że kwiatuszki się zawiązują?
Bo u mnie tak.
U mnie też od kilku dni pada i pada, mokro jak diabli, a robota czeka.
Wczoraj się przyglądałam czy upcham miskanty ML po bokach róży i niestety nie da się.
Napisz mi jeszcze w jakiej odległości od słupka masz posadzoną Artemis?

Tak są kwiatki juz jak paczka przyszła to były i nie ma już różnicy mieczy sqdzonkami od Ciebie a od Ilony.

Poszłam z miarką - ja mam jedynie 40 cm od murka ale jeśli masz miejsce to spokojnie możesz dać nawet 60 albo trochę więcej. U mnie caly krzew ma 120 cm średnicy ale od strony murkia nie ma już miejsca na rozrastanie i tam jest zaledwie 1/3 całości.
Typografia ogrodu 15:36, 23 cze 2015

Do góry
Widziałam u Ilony, że sadzonki rozchodników od niej już się prostują, a na tych ode mnie widziałaś już, że kwiatuszki się zawiązują?
Bo u mnie tak.
U mnie też od kilku dni pada i pada, mokro jak diabli, a robota czeka.
Wczoraj się przyglądałam czy upcham miskanty ML po bokach róży i niestety nie da się.
Napisz mi jeszcze w jakiej odległości od słupka masz posadzoną Artemis?
Moja codzienność - ogród Oli 15:13, 23 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Napięcie rosnie

bardzo powoli ..

jolka napisał(a)
Widzę akcja budowlana się rozkręca
Bosko jest! Rzadko piszę, ale oglądam często.

Pozdrówka Olusia

Dziękuję Ci bardzo na razie podłoga idzie jak krew z nosa ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, mus cierpliwie czekać

babka napisał(a)

Tu znów SIĘ DZIEJE !! Ja wysiadam......

heh przez altanę przerobiłam całe tyły

lindsay80 napisał(a)
Ola, ta podbudowa to pod przyszłą altanę?

zgadza się

Luki napisał(a)
No ja nie mogę... nawet fundamenty pod altanę perfekcyjnie i równiutko wykonane, normalnie aż bym sobie je pogłaskał, takie równe. Ahh cudne
Dobrze widzę, że będzie kominek w środku... na pewno będzie, niech te soboty są częściej

eM też perfekcjonista jak już coś robi to dokładnie a fundament pod palenisko z grillem

Tu ma być ogród :) 10:59, 23 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Mi zawsze wychodziło ok metra kwadratowego z worka a grubej warstwy to raczej nie mam. U mnie najgorsza rabata z grabami ok 40m długości i 2,7 m szerokości.i jeszcze nie ma być gotowy ona kiedyś cała zarośnięte a ma mieć szpalerowy charakter. Na razie wyspany drewnianymi przekompostowanymi zrąbkami ale wyglądają źle i mało pomagają bo nornice mieszają mi je z ziemią.

też przyjęłam do obliczeń 80 l na 1 m2, moja najdłuższa rabata to też 40 m o szerokości 2,5 m, druga 30 m o szerokości 3m i trzecia 30 m o szerokości 1,8 m do tego kilka mniejszych otoczonych kostką brukową, kamienia będę mieć niewiele
Czasem słońce czasem deszcz 09:27, 23 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ewa, czekam na fotki róż, mam nadzieję, że będziesz dziś zadowolona po odpakowaniu przesyłki

Niestety mam nie najlepsze doświadczenia ze sprzedażą wysyłkową roślin, więc się bojam co zobaczę, ale jak przejechałam się po sklepach i zobaczyłam te wymęczone rośliny to stwierdziłam że chyba gorzej już nie będzie
a u nas leje już któryś dzień z rzędu, dumam jak się zabrać za sadzenie róż w błoto?
Czasem słońce czasem deszcz 09:01, 23 cze 2015

Do góry
Ewa, czekam na fotki róż, mam nadzieję, że będziesz dziś zadowolona po odpakowaniu przesyłki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies