Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 23:12, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
Gdzie znikneła ogrodnik powiedział, że ona sie "przerabia" użyznia glebę, czesc wiatr zdmuchnie. Miałam nasypane chyba z 20 cm, cały ogród. Nie ma nic Nie wydam więcej, zmarnowane pieniadze. Nawigatorka, jak zwierzę, chodzę i tradycyjnie wyrywam chwasty, nie mam pomyslu sama, co zamiast. Zreszta powiem Wam, ze chwasty i tak przez nia wychodzą i wtedy nei da rady motyką, tylko trzeba łapać za łeb kazdego pojedynczego.
Nie wiem, moze przekompostowana pod spod, a na wierzch zwykła? Albo zwykła i więcej azotu po prostu

tylko taką metodą (motyka) siewki np stipy sie nie uchowają...
Ensata 23:14, 23 cze 2015

a siewki wyleza przez kore? taka grubą? moze ten kompost, to jest metoda Danusia pisala o tym, gruba pierzyna z kompostu
Ensata 23:18, 23 cze 2015

maj 2014, 20 cm kory jest tak

czerwiec 2015
lindsay80 23:18, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
a sypał ktos kompost? moze to jest sposob jak u angielskich ogrodników

taaaa.... tylko najpierw to go trzeba mieć.
Ja mam zaniedbaną pryzmę na, której gromadzę ogrodowe odpadki, ale do kompostu to temu czemuś jeszcze daleko, nie mówiąc o tym, że jak już się utworzy to ilości będą skąpe.
Ostatnio się wzięłam za niego i przerzucam ta pryzmę, chucham dmucham, coby przyspieszyć proces

Może MAD trzeba zapytać, ona produkuje kompost w takich ilościach, że może starczyć na wysypywanie rabat.
Efffa 23:22, 23 cze 2015

ja kiedys czytałam ze zamiast kory to biohumus
edit: wie ktos coś na ten temat?bo ja zielona w tej materii
lindsay80 23:23, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
maj 2014, 20 cm kory jest tak

czerwiec 2015

frakcję nadal widać, chyba głównie chodzi o to, że kolor przyciemniał i ta kora upodobniła się do ziemi.
A na drugim zdjęciu to werbena w takich ilościach?
nawigatorka 23:24, 23 cze 2015

przez 20 cm moze nie przejda. przez 5 tak.
Ensata 23:25, 23 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

taaaa.... tylko najpierw to go trzeba mieć.
Ja mam zaniedbaną pryzmę na, której gromadzę ogrodowe odpadki, ale do kompostu to temu czemuś jeszcze daleko, nie mówiąc o tym, że jak już się utworzy to ilości będą skąpe.
Ostatnio się wzięłam za niego i przerzucam ta pryzmę, chucham dmucham, coby przyspieszyć proces

Może MAD trzeba zapytać, ona produkuje kompost w takich ilościach, że może starczyć na wysypywanie rabat.
Nie chuchaj, tylko osbistego meża po piwie wyślij, mocznik jest absolutnie genialny do kompostowania a jak nie zechce, to kup bakterie i posyp
Ensata 23:25, 23 cze 2015

tak werbena, mam ja wszędzie
lindsay80 23:30, 23 cze 2015

na ten moment myślę, że na spód warstwa przekompostowanej a na wierzch dla wyglądu średnia frakcja to nie głupi pomysł.
Wiadomo, że dla większości osób względy estetyczne i finansowe są bardzo ważne więc trzeba szukać jakiegoś złotego środka, o ile on w ogóle jest.
Toszka coś kiedyś pisała o potraktowaniu kory mocznikiem, żeby nie zabierała roślinom azotu, jeśli dobrze kojarzę, musze to odszukać...

Martwią mnie jeszcze te nornice, u mnie na razie nie są problemem, wiadomo, że jak wszędzie kilka pewnie jest, ale plagi to bym się bała.
A próbowałyście tych urządzonek emitujących dźwięki, daje to jakiś skutek?