Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:31, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
tak werbena, mam ja wszędzie

ja niewiele większe posadziłam za cisami, czy są szanse, że takie tego lata zakwitną?
Ensata 23:33, 23 cze 2015

Moje nornice rechoczą na urządzonko, maja gdzie głeboko gdzies
lindsay80 23:34, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
Nie chuchaj, tylko osbistego meża po piwie wyślij, mocznik jest absolutnie genialny do kompostowania a jak nie zechce, to kup bakterie i posyp

hehe... to ja już wolę te bakterie, już sobie nawet nabyłam, będę sypać.
A i jeszcze miksturę z wody cukru i drożdży zapodam, też ponoć przyspiesza proces.
Ensata 23:34, 23 cze 2015

Powinny, z tego co pamiętam. A masz je w słoncu?
nawigatorka 23:36, 23 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

ja niewiele większe posadziłam za cisami, czy są szanse, że takie tego lata zakwitną?

Moje wsadzilamn pod koniec kwietnia-miesiąc nie drgnely bo było zimno. Wystarczy kilka cieplejszych dni a urośnie od razu 70 cm juz kilka takich mam. Wiec czekaj dzielnie
Ensata 23:36, 23 cze 2015

Hm, nie wiem czy drozdze wydzielają azot, raczej nie, ew sladowe ilosci. A to on jest śniadankiem dla bakterii
lindsay80 23:36, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
Moje nornice rechoczą na urządzonko, maja gdzie głeboko gdzies

u mojej mamy przy obsadzaniu skarpy, która była przeorana przez nornice razem z każdą wsadzaną rośliną w dziurę ładowaliśmy ząbek czosnku - ponoć je odstrasza.
Nie wiem czy się wyniosły, w każdym razie każda ze 100 wsadzonych trzmielin żyje, więc najwyraźniej korzeni im nie popodcinały.
nawigatorka 23:41, 23 cze 2015

A po jakim czasie można taki kompost przyspieszony mocznikiem wyspać pod rośliny-jest jakaś karencja? Podobno można też azofoske dosypac - potwierdzi ktoś?
nawigatorka 23:41, 23 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

u mojej mamy przy obsadzaniu skarpy, która była przeorana przez nornice razem z każdą wsadzaną rośliną w dziurę ładowaliśmy ząbek czosnku - ponoć je odstrasza.
Nie wiem czy się wyniosły, w każdym razie każda ze 100 wsadzonych trzmielin żyje, więc najwyraźniej korzeni im nie popodcinały.

a czosnki wyrosły
lindsay80 23:41, 23 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Moje wsadzilamn pod koniec kwietnia-miesiąc nie drgnely bo było zimno. Wystarczy kilka cieplejszych dni a urośnie od razu 70 cm juz kilka takich mam. Wiec czekaj dzielnie

ja pamiętam jakie te Twoje były, więc nawet nie będę swoich przyrównywać.
Ale te kilka deszczowych dni świetnie zrobiły moim niedawno sadzonym roślinkom.
Wszystko przyjęte i widać, że rośnie.
Werbenki już się zebrały, a stipa, przed wykuszem, której nie było widać już dwa razy większa, teraz troszkę ciepełka i powinno wszystko ruszyć ze zdwojoną siłą.

Dziś przy wyrywaniu kwiatostanów żurawkom okazało się, że kilka aż się prosi o podział więc choć termin może nienajlepszy to też podzieliłam i nowe sadzonki poszły w zacienione miejsce.