Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 09:13, 23 cze 2015

Mi zawsze wychodziło ok metra kwadratowego z worka a grubej warstwy to raczej nie mam. U mnie najgorsza rabata z grabami ok 40m długości i 2,7 m szerokości.i jeszcze nie ma być gotowy ona kiedyś cała zarośnięte a ma mieć szpalerowy charakter. Na razie wyspany drewnianymi przekompostowanymi zrąbkami ale wyglądają źle i mało pomagają bo nornice mieszają mi je z ziemią.
lindsay80 10:59, 23 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Mi zawsze wychodziło ok metra kwadratowego z worka a grubej warstwy to raczej nie mam. U mnie najgorsza rabata z grabami ok 40m długości i 2,7 m szerokości.i jeszcze nie ma być gotowy ona kiedyś cała zarośnięte a ma mieć szpalerowy charakter. Na razie wyspany drewnianymi przekompostowanymi zrąbkami ale wyglądają źle i mało pomagają bo nornice mieszają mi je z ziemią.

też przyjęłam do obliczeń 80 l na 1 m2, moja najdłuższa rabata to też 40 m o szerokości 2,5 m, druga 30 m o szerokości 3m i trzecia 30 m o szerokości 1,8 m do tego kilka mniejszych otoczonych kostką brukową, kamienia będę mieć niewiele
lindsay80 19:25, 23 cze 2015

lilia ecri

Ensata 20:03, 23 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Nornic nie miałam dopóki nie wysypałam grubo korą, zrobiłam im kołderkę i wprowadziły się zdziry na stałe
Ensata 20:05, 23 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Jeśli zużycie liczyć tak jak podał Waldek to u mnie wejdzie około 250 worków, dlatego poszukuję tańszego źródła, ale jak to nie wypali to zostaje LM i wtedy rzeczywiście zakupy będę musiała robić na raty
Zastanów się, czy jest sens, u mnie po roku nie został nawet ślad po przekompostowanej korze. Sama byłam zachwycona rok temu, w tym już nie kupiłam. Zwyczajnie szkoda mi pieniedzy. Plus, super uzyzniła ziemię
nawigatorka 20:22, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
Nornic nie miałam dopóki nie wysypałam grubo korą, zrobiłam im kołderkę i wprowadziły się zdziry na stałe

U mnie nornice juz w tym miejscu były zamim powstała rabata. Masz zatem gołą ziemie? i jak pozbywasz się chwastów?
lindsay80 22:08, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)
Zastanów się, czy jest sens, u mnie po roku nie został nawet ślad po przekompostowanej korze. Sama byłam zachwycona rok temu, w tym już nie kupiłam. Zwyczajnie szkoda mi pieniedzy. Plus, super uzyzniła ziemię

Tylko co w zamian? lepiej kupić korę najdrobniejszej frakcji bądź średnią?
A może na spód dać trochę przekompostowanej a na wierzch średnią frakcję?
Efffa 23:00, 23 cze 2015

Ensata napisał(a)

A ja się zastanawiałam gdzie ona mi zniknęła, dzięki,tak jak Edyta zapytała, co w zamian kupić?
Ensata 23:10, 23 cze 2015

Gdzie znikneła ogrodnik powiedział, że ona sie "przerabia" użyznia glebę, czesc wiatr zdmuchnie. Miałam nasypane chyba z 20 cm, cały ogród. Nie ma nic Nie wydam więcej, zmarnowane pieniadze. Nawigatorka, jak zwierzę, chodzę i tradycyjnie wyrywam chwasty, nie mam pomyslu sama, co zamiast. Zreszta powiem Wam, ze chwasty i tak przez nia wychodzą i wtedy nei da rady motyką, tylko trzeba łapać za łeb kazdego pojedynczego.
Nie wiem, moze przekompostowana pod spod, a na wierzch zwykła? Albo zwykła i więcej azotu po prostu

Ensata 23:11, 23 cze 2015

a sypał ktos kompost? moze to jest sposob jak u angielskich ogrodników