Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Typografia ogrodu 09:53, 22 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Widzę ze sentymentalizm w modzie. U nas w puszce jest list z informacjami kto i kiedy ja zakopał ile kosztowałaly w tamtym momencie podstawowe produkty spożywcze,kto był prezydentem itp... A także mosiężna tabliczka z naszym nazwiskiem i inicjalami imion (tabliczka odziedziczona po działkach,których imiona zaczynały się na te same litery). Jakiś pamiątkowy kamień...tyle pamiętam.

A taka gazeta to już cenny spadek

No taka tabliczka przechodząca z pokolenia na pokolenie to cenny przedmiot.
Fajnie to wymyśliliście - ja bym Cię Asiu wcześniej nie podejrzewała o taki sentymentalizm
A tą korę to koniecznie kupuj jak najszybciej, bo ile razy można plewić te same miejsca.
Na starość kręgosłup Ci o tym przypomni, a po co.
Typografia ogrodu 09:26, 22 cze 2015

Do góry
ale tu sentymentalne tematy dziś - fajne macie pomysły
My nic nie zakopywaliśmy, ale może czas zacząć, hmmm
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:19, 22 cze 2015

Do góry
wczoraj na obejrzenie donic się już nie załapałam bo Ty zawsze późną porą zdjęcia wklejasz, ale dziś jestem i zostawiam ochy i achy - subtelnie, delikatnie - bardzo mi się podoba.
Ach ten Twój trawnik!
Tu ma być ogród :) 09:13, 22 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wiesz jeśli 80 l w CO kosztuje 9 zł to tanio znaczy mniej a najlepiej za darmo znajdę znajdę taka. A na razie pozostaje pielić i używać miejscami skoszonej trawy- tez polecam choć to ładne nie jest.

Skoszoną trawą też od niedawna ściółkuję i wg mnie fajny patent.

Mi się wydaje, że tak jak Waldek napisał 7-8 zł za 80 l worek kory to taka optymalna cena, taniej to chyba trudno będzie znaleźć.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:58, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a to i ja poproszę o ten namiar, bo roślinki wyglądają bardzo ładnie.
Pokazuj zdjęcia, dziś słoneczko więc będzie jak zrobić.
A Tobie urlop się już zaczyna?

Nie jeszcze nie, jak wróce a nie bedzie padać to może cos cykne
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:52, 22 cze 2015

Do góry
a to i ja poproszę o ten namiar, bo roślinki wyglądają bardzo ładnie.
Pokazuj zdjęcia, dziś słoneczko więc będzie jak zrobić.
A Tobie urlop się już zaczyna?
Tu ma być ogród :) 08:49, 22 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
A skąd wiadomo, że kora jest przekompostowana? To ale nie mam widzę w tym temacie...

taka kora ma charakterystyczny zapach i kolor - jest brunatna, prawie czarna.
Jest już w części rozłożona, bo powinna być kompostowana 1-2 lata, szybciej trzeba ją przez to uzupełniać.
Ale za to w przeciwieństwie do świeżej kory nie wyjaławia gleby ze związków azotowych, tylko je dostarcza.
Tu ma być ogród :) 07:58, 22 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Ze sie wtrącę...nie możesz dosypywac chyba ziemi powyżej korzeni i pewnego punktu bo łodygi mogą wygniwać.

no właśnie tak tez sobie myślę, ale wolę się dopytać, bo ja ciągle na etapie przyswajania ogrodnictwa.
Tu ma być ogród :) 07:54, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?

Ze sie wtrącę...nie możesz dosypywac chyba ziemi powyżej korzeni i pewnego punktu bo łodygi mogą wygniwać.
Tu ma być ogród :) 07:48, 22 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Edytko.
Niczego nie musisz się obawiać. Nic lepszego od przekompostowanej kory w tym temacie nie znajdziesz. Jeżeli będziesz miała wybór, to zachęcam Cię do kupna grubszej frakcji przekompostowanej kory sosnowej. Drobna zbyt szybko zamieni się w próchnicę i zostanie pochłonięta przez wierzchnią warstwę gleby. Rozdrobniona przekompostowana kora powinna mieć jednolitą strukturę w całym worku i brunatną barwę. Odczyn pH takiej kory wynosi 5,5 a wydajność to 1 op 80 l/ 1,5m kwadratowego. Grubość otrzymanej warstwy mulczu wynosić wtedy będzie 6-8 cm.
Co ważne. Przed rozsypaniem przekompostowanej kory powinnaś pozbyć się jak największej ilości chwastów, a następnie zruszyć glebę na głębokość mniej więcej 3cm. Błędem jest pokrywanie mulczem zbitej ziemi. Następnie zwróć jeszcze uwagę na strefę przykorzeniową roślin. Przy pniu bądź łodydze pozostaw ok10 cm niczym nie osłoniętej gleby. Przy zakupie większej ilości takiej kory lepiej nabyć ją bezpośrednio u dostawcy. Cena za worek jest o połowę niższa niż w CO. A więc nie 14 a 7/8 złoty za 80l worek.
Przekompostowana kora sosnowa, zrębki węgla kamiennego i łupiny orzecha kakaowca to w/g mnie najpiękniejsze okrywy rabat. Różanki na takim ciemnym tle wyglądają bajecznie.

Pozdrawiam.

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?
Tu ma być ogród :) 07:35, 22 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Masz jakieś namiary bliżej mnie? Ja muszę już w tym tygodniu korę zamawiać. Nie chcę dłużej pozostawiać przekopanej ziemi bez okrywaania

Kasia posłałam Ci info na prive.
Tu ma być ogród :) 07:26, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja też będę uziemiona bo auto idzie do warsztatu, ale w drugiej połowie tygodnia mam nadzieję, że już do mnie wróci i pojeżdżę tam gdzie zaplanowałam, w sprawie kory też.

Masz jakieś namiary bliżej mnie? Ja muszę już w tym tygodniu korę zamawiać. Nie chcę dłużej pozostawiać przekopanej ziemi bez okrywaania
Tu ma być ogród :) 01:16, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Marta, nie chciałabym polecać czegoś co nie jest jeszcze sprawdzone, jeśli oferta okaże się warta uwagi to podeślę Ci namiar, myślę, że uda mi się tam podjechać do końca tego tygodnia.

Edytko.
Niczego nie musisz się obawiać. Nic lepszego od przekompostowanej kory w tym temacie nie znajdziesz. Jeżeli będziesz miała wybór, to zachęcam Cię do kupna grubszej frakcji przekompostowanej kory sosnowej. Drobna zbyt szybko zamieni się w próchnicę i zostanie pochłonięta przez wierzchnią warstwę gleby. Rozdrobniona przekompostowana kora powinna mieć jednolitą strukturę w całym worku i brunatną barwę. Odczyn pH takiej kory wynosi 5,5 a wydajność to 1 op 80 l/ 1,5m kwadratowego. Grubość otrzymanej warstwy mulczu wynosić wtedy będzie 6-8 cm.
Co ważne. Przed rozsypaniem przekompostowanej kory powinnaś Marto pozbyć się jak największej ilości chwastów, a następnie zruszyć glebę na głębokość mniej więcej 3cm. Błędem jest pokrywanie mulczem zbitej ziemi. Następnie zwróć jeszcze uwagę na strefę przykorzeniową roślin. Przy pniu bądź łodydze pozostaw ok10 cm niczym nie osłoniętej gleby. Przy zakupie większej ilości takiej kory lepiej nabyć ją bezpośrednio u dostawcy. Cena za worek jest o połowę niższa niż w CO. A więc nie 14 a 7/8 złoty za 80l worek.
Przekompostowana kora sosnowa, zrębki węgla kamiennego i łupiny orzecha kakaowca to w/g mnie najpiękniejsze okrywy rabat. Różanki na takim ciemnym tle wyglądają bajecznie.

Pozdrawiam.
Tu ma być ogród :) 00:16, 22 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Cieszę się Miałam tez jutro jechać oglądać korę ale z powodu innych spraw ważniejszych niestety nie dam rady ehhh

ja też będę uziemiona bo auto idzie do warsztatu, ale w drugiej połowie tygodnia mam nadzieję, że już do mnie wróci i pojeżdżę tam gdzie zaplanowałam, w sprawie kory też.
Tu ma być ogród :) 00:06, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

będę pamiętać.

Cieszę się Miałam tez jutro jechać oglądać korę ale z powodu innych spraw ważniejszych niestety nie dam rady ehhh
Tu ma być ogród :) 00:02, 22 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Jestem też zainteresowana tematem kory. Potrzebuję ok 60 worków 80 litrowych jak nie 100... Jeśli cena będzie przystępna i kora dobra byłabym wdzięczna za namiar.

będę pamiętać.
Tu ma być ogród :) 23:58, 21 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Marta, nie chciałabym polecać czegoś co nie jest jeszcze sprawdzone, jeśli oferta okaże się warta uwagi to podeślę Ci namiar, myślę, że uda mi się tam podjechać do końca tego tygodnia.

Jestem też zainteresowana tematem kory. Potrzebuję ok 60 worków 80 litrowych jak nie 100... Jeśli cena będzie przystępna i kora dobra byłabym wdzięczna za namiar.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:56, 21 cze 2015

Do góry
zdjęcia jak zwykle urokliwe niezwykle.
Pięknie pociachałaś buksy - widać, że z Ciebie jest perfekcjonistka.
Trudny teren - dużo pracy! 23:50, 21 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
oj, widać, że strasznie dużo deszczu u Was dziś spadło.
Ale rabatka z ostatniego zdjęcia wyszła świetnie!

U nas też dziś co trochę padało, jest już wystarczająco mokro, zobaczymy co nam przyniesie nadchodzący tydzień.

Deszczu aż za dużo było.... popołudniu jednak udało mi się zdołowac kilka roślin.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:44, 21 cze 2015

Do góry
wow, trawnik świetny - tych niedoskonałości bedzie znacznie mniej, daj mu jeszcze troszkę czasu.

Pięknie teraz u Ciebie, ta zieleń trawnika robi bardzo dużą robotę!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies