Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 08:49, 22 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)
A skąd wiadomo, że kora jest przekompostowana? To ale nie mam widzę w tym temacie...

taka kora ma charakterystyczny zapach i kolor - jest brunatna, prawie czarna.
Jest już w części rozłożona, bo powinna być kompostowana 1-2 lata, szybciej trzeba ją przez to uzupełniać.
Ale za to w przeciwieństwie do świeżej kory nie wyjaławia gleby ze związków azotowych, tylko je dostarcza.
nawigatorka 08:54, 22 cze 2015

Kto zależy kogo pytać. Jedni uważają ze wystarczy by leżakowała 6 miesięcy inni twierdza ze musi wyglądać jak...ziemia.i bądź tu mądry. I znów temat kory u Edzi wrócił
nawigatorka 08:56, 22 cze 2015

I widzisz - juz różnice w informacjach
nawigatorka 08:56, 22 cze 2015

Ja bym nawet nieprzekompostowana kupiła-byle tanio. Mam czas i miejsce na jej lezakowanie
siakowa 09:00, 22 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Ja bym nawet nieprzekompostowana kupiła-byle tanio. Mam czas i miejsce na jej lezakowanie

a co znaczy tanio?
nawigatorka 09:04, 22 cze 2015

siakowa napisał(a)

a co znaczy tanio?

Wiesz jeśli 80 l w CO kosztuje 9 zł to tanio znaczy mniej a najlepiej za darmo znajdę znajdę taka. A na razie pozostaje pielić i używać miejscami skoszonej trawy- tez polecam choć to ładne nie jest.
lindsay80 09:13, 22 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Wiesz jeśli 80 l w CO kosztuje 9 zł to tanio znaczy mniej a najlepiej za darmo znajdę znajdę taka. A na razie pozostaje pielić i używać miejscami skoszonej trawy- tez polecam choć to ładne nie jest.

Skoszoną trawą też od niedawna ściółkuję i wg mnie fajny patent.

Mi się wydaje, że tak jak Waldek napisał 7-8 zł za 80 l worek kory to taka optymalna cena, taniej to chyba trudno będzie znaleźć.
lindsay80 09:57, 22 cze 2015

Czy moja szałwia kupiona za jedyne 3 zł/szt jako nn mogłaby się okazać Caradonną?

Może jakieś wprawne oko wychwyci na tych zdjęciach i prośba do Kasi (siakowej) - wrzuć zbliżenia swojej.
Czy u Caradonny łodygi są całe purpurowe, czy na dole zielone, a potem przechodzą z zieleni w lekką purpurę, by tam gdzie rozpoczyna kwitnąć być już całkiem w kolorze purpury?
Bo tak właśnie jest w przypadku tej mojej.

A tu jeszcze jedna nowość, której nie pokazywałam - trzmielina oskrzydlona

siakowa 10:05, 22 cze 2015

wiesz mi to wygląda na caradonne ma czarną łodyge przy kwiatostanach, liście takie same i jest wysoka

lisci nie widac ale..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=623
lindsay80 10:11, 22 cze 2015

siakowa napisał(a)
wiesz mi to wygląda na caradonne ma czarną łodyge przy kwiatostanach, liście takie same i jest wysoka

lisci nie widac ale..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=623

jak tak patrzę u Ciebie i u siebie to niby podobne, choć ta Twoja purpurową część ma jakby dłuższą.
Zobaczymy jak się zachowa jak ją wsadzę na właściwe miejsce- bo już przeszło tydzień stoi w cieniu i to może też ma wpływ na jej wybarwienie.