Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

KasiaW76 00:06, 22 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

będę pamiętać.

Cieszę się Miałam tez jutro jechać oglądać korę ale z powodu innych spraw ważniejszych niestety nie dam rady ehhh
lindsay80 00:16, 22 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)

Cieszę się Miałam tez jutro jechać oglądać korę ale z powodu innych spraw ważniejszych niestety nie dam rady ehhh

ja też będę uziemiona bo auto idzie do warsztatu, ale w drugiej połowie tygodnia mam nadzieję, że już do mnie wróci i pojeżdżę tam gdzie zaplanowałam, w sprawie kory też.
waldek727 01:16, 22 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Marta, nie chciałabym polecać czegoś co nie jest jeszcze sprawdzone, jeśli oferta okaże się warta uwagi to podeślę Ci namiar, myślę, że uda mi się tam podjechać do końca tego tygodnia.

Edytko.
Niczego nie musisz się obawiać. Nic lepszego od przekompostowanej kory w tym temacie nie znajdziesz. Jeżeli będziesz miała wybór, to zachęcam Cię do kupna grubszej frakcji przekompostowanej kory sosnowej. Drobna zbyt szybko zamieni się w próchnicę i zostanie pochłonięta przez wierzchnią warstwę gleby. Rozdrobniona przekompostowana kora powinna mieć jednolitą strukturę w całym worku i brunatną barwę. Odczyn pH takiej kory wynosi 5,5 a wydajność to 1 op 80 l/ 1,5m kwadratowego. Grubość otrzymanej warstwy mulczu wynosić wtedy będzie 6-8 cm.
Co ważne. Przed rozsypaniem przekompostowanej kory powinnaś Marto pozbyć się jak największej ilości chwastów, a następnie zruszyć glebę na głębokość mniej więcej 3cm. Błędem jest pokrywanie mulczem zbitej ziemi. Następnie zwróć jeszcze uwagę na strefę przykorzeniową roślin. Przy pniu bądź łodydze pozostaw ok10 cm niczym nie osłoniętej gleby. Przy zakupie większej ilości takiej kory lepiej nabyć ją bezpośrednio u dostawcy. Cena za worek jest o połowę niższa niż w CO. A więc nie 14 a 7/8 złoty za 80l worek.
Przekompostowana kora sosnowa, zrębki węgla kamiennego i łupiny orzecha kakaowca to w/g mnie najpiękniejsze okrywy rabat. Różanki na takim ciemnym tle wyglądają bajecznie.

Pozdrawiam.
KasiaW76 07:26, 22 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

ja też będę uziemiona bo auto idzie do warsztatu, ale w drugiej połowie tygodnia mam nadzieję, że już do mnie wróci i pojeżdżę tam gdzie zaplanowałam, w sprawie kory też.

Masz jakieś namiary bliżej mnie? Ja muszę już w tym tygodniu korę zamawiać. Nie chcę dłużej pozostawiać przekopanej ziemi bez okrywaania
lindsay80 07:35, 22 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)

Masz jakieś namiary bliżej mnie? Ja muszę już w tym tygodniu korę zamawiać. Nie chcę dłużej pozostawiać przekopanej ziemi bez okrywaania

Kasia posłałam Ci info na prive.
lindsay80 07:48, 22 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Edytko.
Niczego nie musisz się obawiać. Nic lepszego od przekompostowanej kory w tym temacie nie znajdziesz. Jeżeli będziesz miała wybór, to zachęcam Cię do kupna grubszej frakcji przekompostowanej kory sosnowej. Drobna zbyt szybko zamieni się w próchnicę i zostanie pochłonięta przez wierzchnią warstwę gleby. Rozdrobniona przekompostowana kora powinna mieć jednolitą strukturę w całym worku i brunatną barwę. Odczyn pH takiej kory wynosi 5,5 a wydajność to 1 op 80 l/ 1,5m kwadratowego. Grubość otrzymanej warstwy mulczu wynosić wtedy będzie 6-8 cm.
Co ważne. Przed rozsypaniem przekompostowanej kory powinnaś pozbyć się jak największej ilości chwastów, a następnie zruszyć glebę na głębokość mniej więcej 3cm. Błędem jest pokrywanie mulczem zbitej ziemi. Następnie zwróć jeszcze uwagę na strefę przykorzeniową roślin. Przy pniu bądź łodydze pozostaw ok10 cm niczym nie osłoniętej gleby. Przy zakupie większej ilości takiej kory lepiej nabyć ją bezpośrednio u dostawcy. Cena za worek jest o połowę niższa niż w CO. A więc nie 14 a 7/8 złoty za 80l worek.
Przekompostowana kora sosnowa, zrębki węgla kamiennego i łupiny orzecha kakaowca to w/g mnie najpiękniejsze okrywy rabat. Różanki na takim ciemnym tle wyglądają bajecznie.

Pozdrawiam.

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?
siakowa 07:54, 22 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?

Ze sie wtrącę...nie możesz dosypywac chyba ziemi powyżej korzeni i pewnego punktu bo łodygi mogą wygniwać.
lindsay80 07:58, 22 cze 2015

siakowa napisał(a)

Ze sie wtrącę...nie możesz dosypywac chyba ziemi powyżej korzeni i pewnego punktu bo łodygi mogą wygniwać.

no właśnie tak tez sobie myślę, ale wolę się dopytać, bo ja ciągle na etapie przyswajania ogrodnictwa.
nawigatorka 08:15, 22 cze 2015

To ja dwie traktorowe przyczepy kory po drodze poproszę tylko musiałabym zaprzestać kupowania roślin by móc kupić korę
KasiaW76 08:38, 22 cze 2015

A skąd wiadomo, że kora jest przekompostowana? To ale nie mam widzę w tym temacie...