Byłam dzisiaj na działeczce. Pogoda taka sobie, pochmurno, chwilami deszczyk.
Temperatura bez szału. Na działkowym termometrze 7 stopni.
I takie obrazki z dzisiaj
Piszą, że są niepozorne, ale dla mnie są super! Następnym razem wezmę obiektyw do makro i zajrzę mu do środka
Ślimaki znalazłam przy wycinaniu mięty i melisy, nie za dużo, nie za duże , ale wystarczy, by postawić w stan alarmu p-ślimakowego.
Wśród magnolii nie widać oznak pospolitego ruszenia. Tylko ta moja wyszła przed szereg, ale w końcu nazwa zobowiązuje - March Till Frost A marzec już jest
Cis wręcz nie znosi szmaty, więc od razu wyrzucaj szmatę stąd. To po prostu "zbrodnia" na cisach.
I tu nie chodzi wyłącznie o korzenie na wierzchu ..to pryszcz.
o różach tylko na górze myślałam -przy samym tarasie ….
tam na skalniaku -ogólnie jest pełno traw i kwiatów -krwawniki,rudbekie ,jeżówki ,szałwia ,kocimiętka,rozchodniki ,stipa ,red baron ,rozplenice hameln itd....
w sezonie od maja zaczyna się tam busz ….
nie mam dobrego zdjęcia ale chodzi mi o to ,żeby taras był otulony trochę wyższymi roślinami …. tu na górze jest za płasko teraz( jest lawenda ,macierzanka ,hakonki )
tych ambrowców już nie ma -to tam będą te klony bordowe ,co z boku domu
.....
fajna ta grusza wierzbolistna -.....wyczytałam ,że ona do 4-5 metrów rośnie foch ,trochę za dużo -.... nie wiem jak z jej cięciem ? może lubi ?
….ale chyba drzewek mam tam dość
Są tam klony palmowe szt 6 plus 3 na górze....
musze zrobić zdjęcie od góry i od dołu tych schodów i tarasu-bo na tych tak średnio widać ….
może faktycznie tylko te Fairy dać …..ale one też niziutke raczej rosną ….
parkowe -kupiłam teraz parkowe bezimienne -może spróbować z nimi …
….a jak na razie ,to ja muszę wybrać kamyczki do końca ……...
bardzooooo Ci dziękuję ,że zajrzałaś i za pomysły ….mam o czym dumać
buziaki
I miało nie być więcej ziemi a wciąż równamy do poziomu 0 !
Ziemia okazała się być przyzwoita,jedna z lepszych jakie nawoziliśmy.Ma naprawdę mało kamieni i kłączy
Wśród roślin nadal królują cebulowe. Krokusiki jeszcze dają radę. Irysy powoli przekwitają. Do startu gotowe są śnieżniki, cebulice, szafirki, hiacynty.