Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 18:29, 08 mar 2020

kasiek napisał(a)

Ja własnie całe lata zamieszczałam fotki robocze, fantastycznie sie porównuje przed i po ale przede wszystkim fajnie sie duma co i jak zmienić. Zwłaszcza na zimowe wieczory to było fajne zajacie - w ogrodzie nie było co robic to sie planowało

Kasia mi jakoś ta zima zleciała nieogrodowo totalnie -trochę wyjazdów ,książki ,zaległe seriale ,dom ,praca ….
a teraz wracam z nowymi siłami i nowymi nie zawsze dobrymi pomysłami

fotki robocze muszą być
skalniak w sezonie od maja jest buszem muszę poprawić tylko fragmenty ,które mnie drażnią

na przykład zejście ….co prawda na fotce tej nie wygląda jakoś zle latem….ale …..

teraz jest słabo
Magleska 18:55, 08 mar 2020

Anda napisał(a)

Madziu, a chcesz te róże tylko u góry skarpy, czy po całości przy schodach od góry do dołu?

Ogólnie to na skarpie posadziłabym raczej rośliny w typie preriowych, dobrze znoszące suszę, np. Salvia w różnych odmianach, Artemisia, Agastache, Gaura, Coreopsis, Rudbeckia, Centranthus, Knautia, Lychnis, Perovskia i dużo traw. Dosadziłabym ewentualnie fajne drzewo imitujące drzewka oliwne we Włoszech - Pyrus salicifolia.

Róże dobrze znoszą suszę, jak się już dobrze ukorzenią. Przez pierwsze lata musiałabyś je dobrze podlewać i troszkę wypoziomować, zrobić taką jakby półkę w miejscu sadzenia. Masz tą skarpę chyba dość stromą i cała woda spływa, dlatego taka półka jakby. U góry mogłabyś posadzić jakieś pachnące parkowe, a przy schodach, w tych trudniejszych miejscach, jakieś rabatowe typu The Fairy, Garden of Roses, Hansestadt Rostock.

Z zimozielonych do róż zawsze polecam cisy

Ewa

o różach tylko na górze myślałam -przy samym tarasie ….

tam na skalniaku -ogólnie jest pełno traw i kwiatów -krwawniki,rudbekie ,jeżówki ,szałwia ,kocimiętka,rozchodniki ,stipa ,red baron ,rozplenice hameln itd....
w sezonie od maja zaczyna się tam busz ….
nie mam dobrego zdjęcia ale chodzi mi o to ,żeby taras był otulony trochę wyższymi roślinami …. tu na górze jest za płasko teraz( jest lawenda ,macierzanka ,hakonki )

tych ambrowców już nie ma -to tam będą te klony bordowe ,co z boku domu

.....

fajna ta grusza wierzbolistna -.....wyczytałam ,że ona do 4-5 metrów rośnie foch ,trochę za dużo -.... nie wiem jak z jej cięciem ? może lubi ?

….ale chyba drzewek mam tam dość
Są tam klony palmowe szt 6 plus 3 na górze....
musze zrobić zdjęcie od góry i od dołu tych schodów i tarasu-bo na tych tak średnio widać ….

może faktycznie tylko te Fairy dać …..ale one też niziutke raczej rosną ….
parkowe -kupiłam teraz parkowe bezimienne -może spróbować z nimi …

….a jak na razie ,to ja muszę wybrać kamyczki do końca ……...

bardzooooo Ci dziękuję ,że zajrzałaś i za pomysły ….mam o czym dumać
buziaki

abiko 18:58, 08 mar 2020

Madzia nie każde Fairy są niskie.
Magleska 19:12, 08 mar 2020

basia3012 napisał(a)

Madziu, dosadzać chcę tylko te drzewa, które wymieniłam tzn klony ussuryjskie 2 szt, śliwy Nigra 3 szt przy płocie, od frontu,( tak, żeby korona częściowo była na ulicy) i sliwy Pissardi 2 sztuki, na wrzosowisku i przy schodach aby trochę optycznie obniżyć wysokie schody i w ogóle dom. Aby to zrealizować to musiałam trochę poprzesadzać inne drzewka np. jabłonkę Dolgo, bez Krasawica Moskwy, kalinę koralową. I teraz czekam na dostawę tych śliw.
Madziu, zdjęć im nie robiłam bo to na razie patyki a nie drzewka.

Basiu widzę ,że obydwie non stop coś przesadzamy i dosadzamy i zamieniamy miejscami
dla mnie najgorzej jest poustawiać tak drzewa ,żeby mi się podobało za ileś tam lat jak urosną

.bo wtedy jak będzie zle , to już tylko będę mogła je wyciąć

teraz ,póki małe i jeszcze dobrze nie ukorzenione ,to można z nimi krążyć po całym ogrodzie

ja niestety jestem wzrokowcem i muszę widzieć w danym miejscu posadzone -wtedy wiem ,czy jest dobrze ,czy nie …

...tylko ,że czasem minie rok ,a mi się koncepcja zmienia ech

buziaki
Anda 19:14, 08 mar 2020

Gruszę wierzbolistną można ciąć, nie skarży się

The Fairy wcale nie są takie niziutkie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 19:20, 08 mar 2020

basia3012 napisał(a)
Jeśli chodzi o skalniak to może jakieś drzewka tam dosadzić? Zawsze coś w górze by się działo, nie byłoby tak płasko. Wydaje mi się, że pomysł z "górnym piętrem" na skalniaku jest dobry, nawet bardzo dobry. To podobnie jak u mnie na wrzosowisku, też wydało mi się za płasko i będa tam drzewka.
A pomysł, żeby na drugiej skarpie były też kamienie, tak jak na pierwszej jest bardzo dobry, będzie konsekwentnie i spójnie. Super pomysł.

Ale wiesz Madziu, ja taką refleksję w tym tygodniu miałam na temat przesadzanek. Otóż wydaje mi się, że my codziennie inaczej widzimy te nasze ogrody, inaczej na nie patrzymy, może z innego miejsca niż wczoraj czy tydzień temu. I mówimy sobie w duchu, co ja tam posadziłam, przecież to kompletnie tam nie pasuje, czy ja oczu nie miałam (?), muszę to zmienić. Za dzień, dwa zmieniamy a za miesiąc znowu ta sama refleksja. I tak w kółko.
Tak mnie naszły takie myśli bo wymyśliłam zmiany a nie chciało mi się ich robić, miałam lenia. Postanowiłam, koniec zmian.

Basiu hihi ….z tymi zmianami koncepcji ,to mamy podobnie .....

dziękuję Ci za pomysły ….może faktycznie jakieś drzewka przy tarasie by były fajne ….muszę to przemyśleć na spokojnie …..
całkiem tarasu nie chcę przesłonić -bo mam ładne widoczki z niego
jedynie takie przecinki chcę dać powiedzmy tak do wysokości oczu jak się siedzi na tarasie
Magleska 19:25, 08 mar 2020

abiko napisał(a)
Madzia, Anda już ci podpowiedziała. Ja mam róże na skarpie gliniastej. Musisz je podlewać i ja bym jednak trochę rozluźniła glinę, bo sama też źle. Fairy da radę na bank. Są różne więc możesz zrobić sobie fajne zestawienie a to bezproblemowa róża.

Aga lecę Twoje fotki oglądać musze sobie przypomnieć Twoje różyczki na skarpie

i lecę czytać o tych the Fairy

abiko napisał(a)
Madzia nie każde Fairy są niskie.

widzisz jaki ze mnie nieznawca róż
Magleska 19:27, 08 mar 2020

Anda napisał(a)
Gruszę wierzbolistną można ciąć, nie skarży się

The Fairy wcale nie są takie niziutkie.

o ….to dobrze ,że lubi cięcie lubię takie drzewka

i teraz mam dylemat -czy drzewka ,czy róże ….hmm …

buziaki i jeszcze raz dzięki
galgAsia 19:35, 08 mar 2020

Oj, jakie rozkminki skarpowo - różano - drzewiaste
Ja na razie ogarniam na bieżąco. I zbieram siły, żeby ruszyć z moim planem demolki
Zaczyna mi kwitnąć moja nowa magnolka
Johanka77 20:22, 08 mar 2020

Magleska napisał(a)

KOchana, jesteś niepojęta!

Pokazujesz tu najpiękniejszą skarpę na Ogordowisku i chcesz ją zmieniać....
Ech... Kobieta... I to Ogrodniczka tylko tak może