Kasia mi jakoś ta zima zleciała nieogrodowo totalnie -trochę wyjazdów ,książki ,zaległe seriale ,dom ,praca ….
a teraz wracam z nowymi siłami i nowymi nie zawsze dobrymi pomysłami
fotki robocze muszą być
skalniak w sezonie od maja jest buszem muszę poprawić tylko fragmenty ,które mnie drażnią
na przykład zejście ….co prawda na fotce tej nie wygląda jakoś zle latem….ale …..
teraz jest słabo
o różach tylko na górze myślałam -przy samym tarasie ….
tam na skalniaku -ogólnie jest pełno traw i kwiatów -krwawniki,rudbekie ,jeżówki ,szałwia ,kocimiętka,rozchodniki ,stipa ,red baron ,rozplenice hameln itd....
w sezonie od maja zaczyna się tam busz ….
nie mam dobrego zdjęcia ale chodzi mi o to ,żeby taras był otulony trochę wyższymi roślinami …. tu na górze jest za płasko teraz( jest lawenda ,macierzanka ,hakonki )
tych ambrowców już nie ma -to tam będą te klony bordowe ,co z boku domu
.....
fajna ta grusza wierzbolistna -.....wyczytałam ,że ona do 4-5 metrów rośnie foch ,trochę za dużo -.... nie wiem jak z jej cięciem ? może lubi ?
….ale chyba drzewek mam tam dość
Są tam klony palmowe szt 6 plus 3 na górze....
musze zrobić zdjęcie od góry i od dołu tych schodów i tarasu-bo na tych tak średnio widać ….
może faktycznie tylko te Fairy dać …..ale one też niziutke raczej rosną ….
parkowe -kupiłam teraz parkowe bezimienne -może spróbować z nimi …
….a jak na razie ,to ja muszę wybrać kamyczki do końca ……...
bardzooooo Ci dziękuję ,że zajrzałaś i za pomysły ….mam o czym dumać
buziaki
Basiu widzę ,że obydwie non stop coś przesadzamy i dosadzamy i zamieniamy miejscami
dla mnie najgorzej jest poustawiać tak drzewa ,żeby mi się podobało za ileś tam lat jak urosną …
.bo wtedy jak będzie zle , to już tylko będę mogła je wyciąć
teraz ,póki małe i jeszcze dobrze nie ukorzenione ,to można z nimi krążyć po całym ogrodzie
ja niestety jestem wzrokowcem i muszę widzieć w danym miejscu posadzone -wtedy wiem ,czy jest dobrze ,czy nie …
...tylko ,że czasem minie rok ,a mi się koncepcja zmienia ech
Basiu hihi ….z tymi zmianami koncepcji ,to mamy podobnie .....
dziękuję Ci za pomysły ….może faktycznie jakieś drzewka przy tarasie by były fajne ….muszę to przemyśleć na spokojnie …..
całkiem tarasu nie chcę przesłonić -bo mam ładne widoczki z niego
jedynie takie przecinki chcę dać powiedzmy tak do wysokości oczu jak się siedzi na tarasie
Oj, jakie rozkminki skarpowo - różano - drzewiaste
Ja na razie ogarniam na bieżąco. I zbieram siły, żeby ruszyć z moim planem demolki
Zaczyna mi kwitnąć moja nowa magnolka