Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:20, 05 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładnie Dorotko
Dziękuję Aniu

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:18, 05 lut 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dekoracja na torcie wspaniała. Podziwiam. Ciemierniki teraz cieszą, taka zima im sprzyja chyba.
Dziękuję za miłe słowa Z ciemierników zrobiłam dekorację na parapecie kuchennym. Kwiatki podlałam obłożyłam gałązkami jodłowymi, dołożyłam korzenia i mchu. Teraz mają się dobrze, kwiaty się popodnosiły, wyglądają całkiem nieźle.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:00, 05 lut 2020

Do góry
Krokusy w zawieszeniu

a mahonia nieśmiało się zbiera.

Wszystkiego po trochu 16:00, 05 lut 2020

Do góry
Sonka napisał(a)
U mnie takiej wiosny nie ma. Nieśmiało jakieś cebulowe próbują wychodzić, ale nawet trudno rozpoznać co to.Jeszcze nie zaczęłam żadnych prac w ogrodzie, ciągle nie czuję się dobrze.
U Ciebie to nawet miskanty ruszają, ale Ty w cieplejszym rejonie Polski mieszkasz.

U mnie już cebulice pokazują kolorki
Dzisiaj słońce pięknie świeciło ale powietrze zimne, jeszcze poczekamy na wiosnę, na razie przedwiośnie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:59, 05 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Chciałam się odnieść ale zmieniłam zdanie.

Odnoszę się tylko do szczepień podstawowych. Jestem za.

Tymczasem...
zaatakowało nas gwałtowne oziębienie. Deszcz zamarzał, na drogach gołoledź. Rano wesoło nie było. Teraz okrutnie wieje i odczuwalnie jest chłodniej niż wskazuje termometr.

Na rabacie przy ścianie od południa obiecujące kolory. Werbena nic sobie nie robi z tego, że to początek lutego.

Przebiśniegi pęcznieją

Pojawił się pierwszy rannik.

Ciemierniki zmieniają ubarwienie.

Podmiejski ogródek 15:54, 05 lut 2020

Do góry
ja cię... dyskusja ciekawa

pytanie mam - co to jest za drzewko tam posadzone - jakaś jabłoń?
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:11, 05 lut 2020

Do góry
Dzień dobry,
Mogłabym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu choroby/szkodnika? Ciocia zajmuje się ogrodem od dłuższego czasu, a teraz ja dostałam misję zapytać "w tych mądrych internetach" bo ona już nie ma pomysłu
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:00, 05 lut 2020

Do góry
/original.JPG[/img]

Skradło serce moje i uświadomiło gdzie jeszcze żonkili dosadzić trza
Podmiejski ogródek 14:30, 05 lut 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Asiu, mnie Twoje ogrodzenie bardzo się podoba. Natomiast wycięłabym te tuje- giganty. Wymieniłabym pod nimi ziemię i posadziła serby. One szybko urosną i zasłonią co trzeba.

Poniżej dalszy ciąg mojej radosnej twórczości.

Bardzo podoba mi się.

I nawiązuje do Twoich kładek tu i tam.
Podmiejski ogródek 14:11, 05 lut 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Asiu, mnie Twoje ogrodzenie bardzo się podoba. Natomiast wycięłabym te tuje- giganty. Wymieniłabym pod nimi ziemię i posadziła serby. One szybko urosną i zasłonią co trzeba.

bardzo lubię Twoją twórczość, nawet jeśli niekoniecznie przystaje do rzeczywistości

Żeby posadzić drzewka w takim układzie, to rzeczywiście trzeba by było wyciąć wszystkie krzaczory.
Na świerki serbskie na pewno się nie zdecyduję. Są szerokie u podstawy, a potrzebuję każdego centymetra.

Aktualny plan jest taki, żeby na dole zrobić taką samą szarą ścianę jaka ma być przy kominku (ewentualnie: taki sam wąski żywopłot jak po drugiej stronie a przed ścianą posadzić drzewa kolumnowe. Co prawda zimą nie będzie takiej gęstej zasłony jak przy iglakach, ale nie będzie też takiego gęstego cienia latem i może uda mi się tam utrzymać trawę i posadzić jakieś ciekawsze rośliny na rabacie

W każdym razie: każdy, kto proponuje wycięcie wszystkiego i zrobienie żywopłotu po całości, zobowiązany jest przedstawić propozycję rozwiązania problemu z deszczówką

To jest jeden z dwóch powodów, dla których odpuściłam wycinanie tej tui i cisa pod nią
Podmiejski ogródek 13:56, 05 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Ach, a to nie miało być ciurkadełko, ta ścianka? Myślałam, że tak

Rozrysuj to z realnymi wymiarami, bo zdjęcia jednak przekłamują perspektywę. Są takie kupne ścianki wodne z metalu z korytkiem u dołu. Gdybyś miała ściankę cisową w plecach, to nie musiałabyś nic murować

To jeszcze z perspektywy wejścia

Różne wersje miały być: donica z żywopłotem, ścianka z ławeczką, ścianka z ciurkadełkiem w tym miejscu byłaby świetna...

Nie mam przekonania do dublowania: i ścianka i cisy. Dążymy do tego, żeby maksymalnie cofnąć całą konstrukcję w kierunku furtki. Jeżeli do ścianki dodamy cisy, to już nam się całość poszerza i wchodzi bardziej na środek działki.

Podobnie mam wątpliwości do tej wąskiej przesłony z cisa po prawej stronie.
Jak urośnie żywopłot to ta przesłona straci rację bytu. Chyba żeby zrobić ją niższą?
Podmiejski ogródek 13:55, 05 lut 2020

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 13:50, 05 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Emilien Guillot mam.

Aniu jak ta roza się spisuje ?przyrasta w miarę szybko ?czy choruje ?czy prxy marza?
Moja działka na Dębowym Lesie 13:26, 05 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ano tak.Przy Bogusi skusiłam się na 4 róze. A miało być 2.
BONICA '82 pienna
EBB TIDE
BOUQUET PARFAIT x 2

Emilien Guillot mam.

Tak średnio u mnie rośnie i średnio kwitnie.
Ja na razie wiem gdzie posadzić tylko pienną Bonicę.
a reszta ,, przemyślę.Póki przyjdą coś się dla nich znajdzie.

Ciekawe Aniu jak u mnie będą rosły ,bo dużo ich będzie na tym pasie
Przerwa na kawę... 13:24, 05 lut 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Iwonka umilam sobie przerwy w papierologi czytając co słychać.
Widzę że kreatywność wielo płaszczyznowa odchodzi, zdolne łapki takie cuda dłubią.
Przesyłam towarzystwo dla twoich ciemierników boję się co by zapowiadane przymrozki nam ich nie załatwiły.Masz może koncepcje jak je osłonić ,ja wymyśliła nakrywanie pudłami,no zobaczymy.

Kurcze nie pamietam ile one mrozu wytrzymują
Natomiast pamietam ze zawsze czekają z kwitnieniem na mrozy i nie mogę się nimi nacieszyć ...
To mnie w nich wkurza
Kartony mowisz ? Hmm chyba nie mam takich pasujących...
Podmiejski ogródek 13:23, 05 lut 2020

Do góry
Ach, a to nie miało być ciurkadełko, ta ścianka? Myślałam, że tak

Rozrysuj to z realnymi wymiarami, bo zdjęcia jednak przekłamują perspektywę. Są takie kupne ścianki wodne z metalu z korytkiem u dołu. Gdybyś miała ściankę cisową w plecach, to nie musiałabyś nic murować

To jeszcze z perspektywy wejścia

Przerwa na kawę... 13:17, 05 lut 2020

Do góry
Iwonka umilam sobie przerwy w papierologi czytając co słychać.
Widzę że kreatywność wielo płaszczyznowa odchodzi, zdolne łapki takie cuda dłubią.
Przesyłam towarzystwo dla twoich ciemierników boję się co by zapowiadane przymrozki nam ich nie załatwiły.Masz może koncepcje jak je osłonić ,ja wymyśliła nakrywanie pudłami,no zobaczymy.
Podmiejski ogródek 13:14, 05 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Tak to mniej więcej widzę

Z tarasu furtki nie widać. Przejście do furtki jest ukryte. Za ścianką masz miejsce na zbiorniki itp.
I nawet jeśli będziesz chciała, to nad tym tarasem będziesz mogła zrobić fajną pergolę po całości. Taras nie wydaje mi się duży, 3x3, 3x2?

Rabata też aż taka wielka nie będzie.

Jaki piękny rysunek!

Wiesz, w tej konfiguracji to nie sama ściana by dobrze wyglądała, tylko to ciurkadełko, na które namawia mnie Tar.

Ewciu, muszę nad tym dłużej pomyśleć i dokładniej rozrysować.
Widzę tu kilka drobniejszych kwestii technicznych, które by trzeba było omówić, ale w tej chwili jeszcze za dużo się dzieje na wątku. Znowu wypłynął temat wycinki wszystkich krzaczorów, łącznie z wielką tują
Ogród kwiatowy 13:09, 05 lut 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Jak je powiększysz to widać irysy na samej górze.
I na środkowej półce też są

No... no... czyli zaczynamy szaleństwo zakupowe na nowy sezon.
Podmiejski ogródek 13:00, 05 lut 2020

Do góry
Dziewczyny, piszecie, że furtka się schowa w zieleni. nie ma szans
można by było na to liczyć, gdyby ona była gdzieś z boku, widziana z ukosa.
ale ona jest centralnie na wprost moich drzwi tarasowych i jest z niej doskonały widok na cały taras i wnętrze domu.
drugi powód jest taki, że zieleń jest ciemna i nieoświetlona, a na podjazd rodziców po południu pada słońce i pięknie się odbija.
i zgodnie z prawami optyki - to co jasne i oświetlone dużo bardziej rzuca się w oczy niż ciemne i zacienione.
popatrzcie jeszcze raz na to zdjęcie.

Naprawdę uważacie, że jakakolwiek ilość zieleni sprawi, że to co widać po środku przestanie się rzucać w oczy?

Narysowałam zwykły żywopłot po obu stronach furtki, pergolę i krzewy i nic nie pomogły na furtkę. Pomoże coś, co tą furtkę po prostu zasłoni.

Hania wymyśliła krzaczek i przesuniętą ścieżkę - to będzie dobrze wyglądać pod warunkiem, że zniknie wielka tuja; ale jak wtedy zasłonić beczki na deszczówkę?

ja wymyśliłam ściankę która zasłoni jedno i drugie

trzecia opcja - przebudowa połowy ogrodzenia, w tym furtki. nawet nie wiem, jak by się za to zabrać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies