Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:11, 24 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A ta roza hansted duza jest? Zdrowa?Mialam juz roz nie kupowac Kiedys nie lubialam lososiowego koloru a teraz bardzo mi sie podoba Ona napewno tak sie nazywa?Bo nie moge w necie znalezc. Za to znalazlam Hansestadt.
Masz rację Kasiu nazwa tej róży to Hansestadt Rostock. Pisałam z pamięci i pomyliłam się. Róża bardzo zdrowa, to jej obecny wygląd, kwitnie bez przerwy całymi bukietami. Oczywiście po przekwitnięciu trzeba poobcinać kwiatostany, żeby zawiązywała pączki do następnego kwitnienia.
Tę różę jak i Larisę i Garden of roses polecam, to moje pewniaki. Na pierwszym zdjęciu te kwiaty są na jednej łodydze.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:03, 24 wrz 2019

Do góry
Szczygły

z roku na rok przylatuje więcej , a zaczęło sie dwa lata temu od dwóch sztuk
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:01, 24 wrz 2019

Do góry
Sporo młodych

a świergot był taki jak w ptaszarni jakiej

bardzo im pączki drzew smakowały

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:58, 24 wrz 2019

Do góry

ubrały świerka jak na Boże Narodzenie

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:58, 24 wrz 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Uwielbiam blask świec.bajecznie Dorotko
Dziękuję My Kasiu takie niepoprawne romantyczki jesteśmy, więc blask świec przyciąga nas jak magnez.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 24 wrz 2019

Do góry
Całym stadem przyleciały w tym roku

i to nie byle jakim bo myslę, że przeszło 60 stuk

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:52, 24 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tylko Ty Dorotko potrafisz tak zbudować nastrój w ogrodzie, w każdym detalu dopracowane, dopieszczone i wieczorna tajemnica, a słoneczniki stały się romantyczne (choć mnie się zawsze kojarzyły z wiejskimi zagrodami)Łamiesz stereotypy w postrzeganiu z cudownym skutkiem
Sylwio jak wiesz mieszkam na wsi i słoneczniki mam co roku. W tym jakoś nie wyrosły, ale kwitły ładnie. Lubię ogrody podświetlone nocą, a czas Bożego Narodzenia to dla mnie istne szaleństwo. Wtedy można poszaleć ze światełkami.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:45, 24 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Przepiękny obraz Do namalowania...!

Ciekawe ,czy otwarcie każdej strony ,to jedno wyświetlenie ,czy tylko otwarcie danego wątku ?I czy zaglądając do siebie np sprawdzając gdzie podaliśmy daną informację- też nabijamy sobie te wyświetlenia?
Ja będąc u kogoś na wątku przekładam te strony kilkanaście razy,a wpis czasami tylko jeden,a czasami muszę się przyznać nie zostawiam,bo nie dałabym rady wszędzie,a nocą to i sił brak na sklecenie czegoś sensownego by się nie powtarzać...
Za miłe słowa dziękuję czasem uda mi się jakiś dobry kadr.
Też mam takie przemyślenia jak Twoje odnośnie liczby wyświetleń w wątkach. Ja zwykle w wątkach osób, które u mnie zostawiają ślad też robię jakiś wpis. Choćby po to, żeby dana osoba wiedziała, że u niej byłam, ale są wątki do których regularnie zaglądam, ale śladu nie zostawiam. Mam zasadę, że jak zrobię do 3 wpisów i ta osoba nie zagląda do mnie to nie narzucam się ze swoją obecnością w jej wątku. Co wcale nie znaczy, że ignoruję jej ogród.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:34, 24 wrz 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:34, 24 wrz 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Dziękuję

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:34, 24 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

dereń Aurea

Nie widziałam, że dereń aurea tak ładnie się przebarwia. Coraz bardziej podoba mi się ta roślinka. Twoja trzmielina czerwona jak ogień a moja wyjedzona i zielonkawa ;(
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:25, 24 wrz 2019

Do góry
Witam,

więc posadziłam z jednej strony schodów Miskanta Adagio razem z kosodrzewiną,
ale coś mi nie pasuje ten kolor, nie wiedziałam że będzie się przebarwiał na czerwono, czy to napewno ten Miskant?

proszę o radę znawczynie?

I teraz jestem w kropce, czy sadzić po drugiej stronie czy zastosować jakieś inne trawy...

Przerwa na kawę... 11:23, 24 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Róże na tyłach
Jude the Obscure

Wlasnie, zapomnialam zacytowac: niesamowicie przebarwia sie u Ciebie Jude jesienia. U mnie nie ma zamiaru. Zakwitl jednym kwiatem, normalnym Moze kiedys tez doczekam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:23, 24 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka jak zwykle o każdej porze roku masz bardzo bombowe pomysły. Ja takich nie mam. Może jakbym znalazła trochę wiecej czasu, ale zawsze jestem w niedo czasie.
Bardzo się dzisiaj narobiłam ledwo siedzę. EM ma dużo roboty i ja kosilam najpierw traktorkiem potem obkaszarka. Ma być trochę chłodniej boję się aby przymrozków nie było bo szkoda jeszcze mam zielono.

Dorotka tulipany kupowałam 10 Września. Nie wiem czy u mnie czytałaś w tych paczkach jest ok od 69-61-62 cebulek średnio wychodzi po 0,56 gr.

Tam są paczki i różnego rodzaju cebulki. Jeżeli chodzi o Lidla to wszystko zależy jaką miejscowość i nawet na Ursynowie różnie naród kupuje. Mam nie daleko 2 więc jak obok mnie nie ma towaru który był jadę przystanek dalej i tam kupuje.
Teraz tak są też cebulki tzw Premium i one są droższe. Są też w mniejszych paczuszkach po 8- 1O szt np tak kupiłam van ejki (też tanio wychodziło) wcześniej na początku wrześnie jeszcze nie było tych po 2 kg.
Zresztą sprawdź ceny na czytniku to się zorientujesz bo ceny pokrętnie pokazane przynajmniej u nas.

To tyle Dorotka pozdrawiam
Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Na pewno pomysłów masz sporo, ale jak podkreślasz trzeba mieć czas na ich realizację. My matki, żony, kucharki, sprzątaczki, organizatorki wolnego czasu, tragarze zakupów i wreszcie ogrodniczki musimy swój czas dzielić na wszystkie te zajęcia. I te nasze ciągłe wybory co zrobić pierwsze, żeby też następnych zajęć nie zaniedbać.

O tulipanach czytałam, niestety do L dotarłam później i nie było już wyboru, kupiłam trochę w Biedronce i teraz się zastanawiam gdzie ja to wcisnę.
Zaczęłam już wycinać sporo roślin, czyli sezon na porządki jesienne u mnie też już otwarty. Wreszcie zostały przycięte tuje kulki, które nie były cięte od 2 lat. Z 3 ogromnymi kulami na pniu pożegnałam się bez żalu. Mąż mi wykopał, one zasłaniały dużą część rabat. Mam dużo planów do zrealizowania w ogrodzie,tylko tych sił za mało.

Pozdrawiam

Przerwa na kawę... 11:12, 24 wrz 2019

Do góry
A z innego tematu - nie mogę się pogodzić z poszatkowanymi przez opuchlaki i zjedzonymi przez ślimaki listkami. Zobaczcie jak wygląda u mnie w tym roku trzmielina i rodek. Co dziwne, jedzą tylko te 2 rośliny i jeszcze róże, na 2 rabatach frontowych od strony sąsiada z mniszkami. Rodek i trzmielina na innej rabacie jest cały. Wybredne są dziady. Nie chcę stosować chemii, ani granulek/żeli na ślimaki. Koty chodzą po ogrodzie. I jeża mam. Piwo działa wybiórczo i słabo. Może nie w tym miejscu jest lub nie ta marka . Zastanawiam się nad listwami miedzianymi na rancie rabat. Zauważyłam, że ślimaki mi zimują i składają jaja w korzeniach tuj a te mam na takiej lekko podwyższonej rabacie zakończonej gumową palisadą. Jakby je tam zatrzymać... może przejdą wtedy za jedzeniem w stronę sąsiada?
Tanie w wersji ogrodniczej nie są ale znalazłam tańsze taśmy miedziane u mnie w sklepie metalowym. Nie wiem tylko czy warto.
Czytam o doświadczeniach i są różne...

Druga sprawa - opuchlaki i wrotycz. U mnie go w okolicach nie widziałam. Chyba muszę zakupić suszony lub uśmiechnąć się do dziewczyn gdzie one zbierają. Bo widzę, że Łucja i Hania (ale do Lucy mam bliżej zbierają
Pytanie tylko czy napar, wywar czy wyciąg? Co lepsze?
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

A tak koronkowo wyglądają moje 2 roślinki
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:46, 24 wrz 2019

Do góry
Jeszcze Wam wrzucę zdjęcie jak tworzy się nowa skarpa tzw. geometryczna.
Znajduje się ona tuż przy schodach, w tle jest gabion z roślinami.

Nie było długo koncepcji na to miejsce, bo jest dosyć stromo, no ale jakaś opcja powstała. Nie chciałam typowej stromej skarpy, ani "schodów"..
Rabata jest w półcieniu (słońce tak do ok 15.30)

Wczoraj sadziliśmy w jednym trójkącie carexy, bo to już chyba ostatni dzwonek na sadzenie traw, są lekko przypalone bo długo stały w doniczkach.

Robię też przymiarkę z kulek cisowych do kolejnego trójkąta, tylko tutaj same kulki mogą łyso wyglądać, trzeba by je z czymś delikatnie połączyć..
Oczywiście dokupiłabym 2, 3 kule cisowe do tego trójkąta.
Jednak nie wiem jak cisy będą miały się na skarpie (???)

Część pod samym gabionem jest chyba najbardziej stroma i najbardziej w cieniu, zostawię ją do obsadzenia chyba na wiosnę, żeby dobrze przemyśleć co tam sadzić.. Nie chciałabym już tam raczej traw, bo już ich tak sporo w ogrodzie, że na wiosnę będę chodzić non stop z nożycami i przycinać Myślałam o czymś "leśnym", ale żeby nie gryzło się z pozostałymi gatunkami.

Wybaczcie brudną kostkę, no bo wiadomo tutaj się robi
Jeszcze wyściółkować carexy korą..

Tutaj jeszcze trzeba uzupełnić kamieni i to by było na tyle, więcej kamieni nie zaakceptuję

Doświadczalnia bylinowo-różana 09:47, 24 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)

dzięki Ewcia za zdjęcia, jak zawsze napasłam oczy, a to powyżej ulubione
o gaurze i rutewce już się nie będę uzewnętrzniać, bo wiadomo - kocham
Nowoczesny ogród ze skarpami 09:47, 24 wrz 2019

Do góry
Skarpa przy wjeździe wyszła tak:

Cała skarpa oczywiście wyściółkowana kartonami
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:39, 24 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niby zbieram i podlewam, ale niezbyt systematycznie. Do osiągnięcia skuteczności i solidnego podlania całego ogrodu potrzebowałabym cysterny z sikawką. Konewka nie jestem w stanie zrobić tego skutecznie.Odrzuć te wyrzuty sumienia.

Ale ładne cytaty dostałam z odpowiedzią
No właśnie, już u kogoś pisałam, że żeby to skutecznie robić musiałabym lać cysternę wrotyczu co tydzień, z decisem też już zaliczyłam przygodę - jak uświadomiłam sobie, ile chemii wlałam w ziemię to mi się słabo zrobiło i odpuściłam. Muszę polubić falbanki na rodkach
Czuję się usprawiedliwona
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:38, 24 wrz 2019

Do góry

Pozdrawiam znad jeziora Garda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies