Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:29, 18 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogrodowisko jest potrzebne i wniosło ogromny wkład w rozwój ogrodnictwa w Polsce z czego jestem bardzo dumna. To miejsce inspirujące, nawiązują się przyjaźnie, Ogrodowisko rodzi pasję ogrodową.

Cieszę się, że to podkreślasz. Bo to jest powód do dumy.
Ogrodowisko to jest to, za co Cię uwielbiamy, za co Ci wdzięczni jesteśmy (ja jestem) tu i teraz, i zawsze.
Tego, że założyłaś najcudowniejszy portal ogrodowy nikt, nigdy i żadnym sposobem Ci nie odbierze.
Ani tego, że za pośrednictwem Ogrodowiska pokazałaś nam, tu obecnym i rzeszom ludzi w całej Polsce (oraz poza jej granicami), jak może i powinno wyglądać nasze najbliższe otoczenie - niezależnie, czy to jest wiejskie podwórko, czy ogródeczek przy segmentowcu, czy ogród przy rezydencji.
Ani tego, że dzięki Twojemu Ogrodowisku i Twojemu zaangażowaniu polskie ogrody i ogródki są coraz piękniejsze. W drodze na moją nadbużańską wieś widzę Twój wpływ w wielu ogródkach mazowieckich wsi i miasteczek.

Wprowadziłaś wiedzę ogrodniczą pod strzechy

O, gdybym kiedy dożył tej pociechy,
Żeby te księgi zbłądziły pod strzechy,
Żeby wieśniaczki, kręcąc kołowrotki,
Gdy odśpiewają ulubione zwrotki
O tej dziewczynie, co tak grać lubiła,
Że przy skrzypeczkach gąski pogubiła,
O tej sierocie, co piękna jak zorze
Zaganiać gąski szła w wieczornej porze,
Gdyby też wzięły na koniec do ręki
Te księgi, proste jako ich piosenki
!
Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz, Epilog

Żywopłotki cisowe. 23:01, 17 kwi 2017

Do góry
Tess Kasiu
okryłam w pierwszy dzień świąt. w ruch poszły donice, wiadra, kartony. szmaty i dalej fizeliną.
Zrobiło sie ciemno i bałam się chodzić w ciemnościach po zagonach, by nie podeptać.
tak naprawdę nie wierzyłam że przymrozi.
Miałam dziś okryć mocniej. ale ciągłe gościnności nie miałam siły.
W tygodniu zwiększę czujność, ma być jeszcze mroźniej.

Najgorzej zmarzła Aktinida

Hiacynty, tulipany, cesarskie pochyliły głowy.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:47, 17 kwi 2017

Do góry
O, to jednak lecę okryć.
Nie ma co ryzykować.

Zmyliło mnie to, że u mnie ciepło wieczorem było.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:35, 17 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Asiu, czy dzisiaj okrywać rośliny?

Niby na dzisiaj nie zapowiadają mrozu...

Tessiu
U mnie wszystko okryte. Wieczorkiem takim zimnem pociągało.
Żywopłotki cisowe. 21:32, 17 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Haniu, czy dzisiaj też okrywać?

Wczoraj wiecczorem zapomniałam i obudziłam się o 0.30 - poleciałam przykrywać rośliny.

http://www.weatheronline.pl/weather/maps?LANG=pl&CONT=plpl&LAND=PL&WMO=12375&LEVEL=51&R=0&NOREGION=1
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:31, 17 kwi 2017

Do góry
Asiu, czy dzisiaj okrywać rośliny?

Niby na dzisiaj nie zapowiadają mrozu...
Żywopłotki cisowe. 21:29, 17 kwi 2017

Do góry
Haniu, czy dzisiaj też okrywać?

Wczoraj wiecczorem zapomniałam i obudziłam się o 0.30 - poleciałam przykrywać rośliny.
Ogródek Iwony II 21:20, 17 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Dawno nie zaglądałam, a tu takie rewelacyjne zmiany. Świetnie to obmyśliliście i wykonaliście. Brawo, bardzo mi się podoba taki układ płyt. Chyba zgapię

Te obrzeża rabat to z czego są? I czy płyty układaliście na jakiejś zaprawie?

Tess, dziękuję.
Obrzeża są z betonowych obrzeży sprzedawanych w hipermarketach. Tych metrowych.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 21:53, 14 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Plan rewelacyjny (już go widziałam kilka dni temu, ale nie pamiętam, czy chwaliłam).
A te miłorzęby kolumnowe to ktoś na O. ma, żebym mogła podejrzeć? Bo mnie zaintrygowały, myślę o 3 kolumnowych drzewach. Czy są żółte przez cały rok?
Masz zaplanowaną jakąś konkretną odmianę?

Tess, one już tam rosną od jesieni. To są zwykłe miłorzęby ale od początku były cięte i prowadzone jak kolumnowe. Żółte są jesienią.
Ich wadą jest to że późno rozwijają liście wiosną i dość szybko je tracą jesienią. Także raczej nie jest to dobry wybór na frontowe rabaty
Chaos oswajany 21:11, 14 kwi 2017

Do góry
Carex Evergold.
Ładnie to obmyśliłaś

Dlaczego nie chciałaś wziąć więcej citronelek? Przecież nawet na przetykanie więcej by się zdało.
Nie zapytałam, czy chcesz hostę
Ale wyszły mi z głowy, bo dopiero kły wychylają z ziemi.

Mam nadwyżki, więc gdybyś nadal chciała jakąś zaprosić do swojego ogrodu, to adres znasz

Ciepło na sercu mi się zrobiło, tak ładnie o tych roślinkach napisałaś.

W Gąszczu u Tess 21:08, 14 kwi 2017

Do góry
Tess, pięknie dziękuję za zaproszenie do Twojego pięknego ogrodu! Poznać Cię i moc obejrzeć Twój ogród to była olbrzymia przyjemność! Mam nadzieję, że roślinkom, które od Ciebie dostałam będzie u mnie dobrze Tak intensywnie się nimi zajmowałam, że dopiero dziś dotarłam na forum.
W Gąszczu u Tess 20:54, 14 kwi 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Tesiu, a usuwasz te brzydkie liscie kopytek czy same znikaja ?

No, różnie. Jak są brzydkie i mam czas, to usuwam do zera (czyli wszystkie). Jak są ładne, nie ma potrzeby usuwać, bo bardzo szybko te zeszłoroczne są zakrywane przez całą masę młodych i świeżych.
Znalazłam fotki z wiosny 2015 r. Z początku kwietnia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=551

Gdybym je wcześniej usunęła, nie byłyby aż tak podeschnięte.

Dzisiaj nie zdążyłam, ale jutro zrobię zdjęcia kopytkom pod pendulą - nie czyściłam ich i wcale nie miały suchych czy brązowych liści.
Chaos oswajany 20:44, 14 kwi 2017

Do góry
Kolejny tydzień minął pod znakiem ogrodowania, mimo w większości niesprzyjającej pogody. Wszystko za sprawą naszej kochanej Tess, która zaprosiła mnie do swojego ogrodu i obdarowała mnóstwem roślinek i wielkim workiem inspiracji. Wykorzystałam więc calutki poniedziałek, a w kolejnych dniach próbowałam wykorzystywać każdą sprzyjającą chwilę.

Zaskakujące, jak czasem wystarczy impuls, żeby wszystkie elementy układanki wskoczyły na swoje miejsce. Plan rabaty frontowej miałam już dawno - zarys nawet dość precyzyjny, ale wciąż motałam się, jakie roślinki powinnam wybrać, jak to wszystko poukładać, żeby miało sens. FanTESStyczne prezenty z magicznego ogrodu okazały się być dokładnie tym, czego szukałam. Tym sposobem cały poniedziałek poświęciłam na przygotowanie i obsadzenie frontu. Zdjęcia nie będzie, bo na razie maluchy mało widoczne na zdjęciu, ale popełniłam rysunek poglądowy:

Zaczynamy od rozsypanki kulek bukszpanowych wzdłuż podjazdu. Potem dywanik z kopytnika, przetykany żurawkami i w przyszłości być może hostą w lewym dolnym rogu, obrzeżony trawami: hackone zielna w prawym górnym rogu, carex the beatles w dół od hackone, carex coś gold nie pamiętam na lewo od hackone.
Po lewej stronie dywanika będą rosły (jak próba ukorzenienia zakończy się sukcesem) hortensje z miskantami Morning Light. Plecy dla dywanika stanowi rododendronowisko, które mam nadzieję, już wkrótce będzie zachwycać kwiatami.
W Gąszczu u Tess 20:37, 14 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Tess cisy też nie lubią kontaktu z innymi roślinami? Myślałam, że tylko bukszpany.
Na moją rabatę największą wprowadzam zimozielone, a tam taki bylinowy ścisk. Mam 10 cisów, 4 bukszpany i muszę jeszcze stożki i kulki danica kupić

No jak widać - cisy też. Podsadzę jakimś maluchem cisowym, pewnie się z czasem wyrówna.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:34, 14 kwi 2017

Do góry
O żesz! Znowu cudna w swej prostocie dekoracja świąteczna.
Wesołego Alleluja i mokrego Dyngusa, Poli!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:18, 14 kwi 2017

Do góry
Plan rewelacyjny (już go widziałam kilka dni temu, ale nie pamiętam, czy chwaliłam).
A te miłorzęby kolumnowe to ktoś na O. ma, żebym mogła podejrzeć? Bo mnie zaintrygowały, myślę o 3 kolumnowych drzewach. Czy są żółte przez cały rok?
Masz zaplanowaną jakąś konkretną odmianę?
W Gąszczu u Tess 07:48, 14 kwi 2017

Do góry
Tess cisy też nie lubią kontaktu z innymi roślinami? Myślałam, że tylko bukszpany.
Na moją rabatę największą wprowadzam zimozielone, a tam taki bylinowy ścisk. Mam 10 cisów, 4 bukszpany i muszę jeszcze stożki i kulki danica kupić
W Gąszczu u Tess 00:45, 14 kwi 2017

Do góry
Dla porównania:

tu posadzone dla lata temu:

Tak, takie słabe miejsca też jeszcze mam w ogrodzie. To jest najsłabsze, ciągle brakowało mi na nie pomysłu, ale już - nareszcie! - powstała jakaś konkretna wizja. Co mam nadzieję, doprowadzi mnie do jakiegoś sensownego zagospodarowania tej rabatki.

A tu - posadzone w ub. roku.

Proszę wziąć pod uwagę, że to dopiero faza rozwoju liści, stąd takie malutkie się zdają.

Bardzo wolno się przyjmują. Nie znaczy to, że wypadają - po prostu siedzą, i się nie ruszają. Przez pierwsze dwa lata wolno przyrastają, aklimatyzują się. A potem ruszają z kopyta Rozrastają się i wysiewają.
W Gąszczu u Tess 00:33, 14 kwi 2017

Do góry
Tak obecnie wyglądają te rosnące pod płaczącym choinkiem:

Kiepsko widać, jutro postaram się zrobić lepsze.

Tu po czyszczeniu. Zdjęcie z wczoraj, z przedogródka.

Zbliżenie na wielkość kępy - sposób jej tworzenia.

W Gąszczu u Tess 00:26, 14 kwi 2017

Do góry
A teraz obiecana prezentacja kopytek.

Przez całą zimę kopytka są zielone. I całkiem ładne. Kiedy nadchodzi czas wypuszczania nowych liści, stare czasem robią się bardzo nieładne.

To stan z 1 kwietnia.

Przy okazji - zwróćcie uwagę, jak załatwiłam cisa, sadząc zbyt blisko niego hakone. Cisy nie lubią dotykania.

Wymagały czyszczenia, zarówno kopytka, jak i citronelki.

Ale kopytka pod pendulą, gdzie miały mniej słońca, w tym samym czasie wyglądały całkiem ładnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies