Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

lojalna_ 19:58, 25 kwi 2017

Rosa napisał(a)

eeeee tam
Powinno się ......

Rosa Ty mi sie juz do konca zycia bedziesz kojarzyc z hasłem

"oddam ubogiej osobie hosty " to do szkła kontaktowego sie nadaje ))))))

tylko nie pisz prosze duzymi literami

Tess 19:58, 25 kwi 2017

Rosa napisał(a)

eeeee tam
Powinno się zacząć od zaprojektowania układu ścieżek i układu rabat uwzględniając ich docelowe szerokości. Potem ustawić krawężniki i obramowanie rabat a następnie ich wypełnianie roślinami. Cały czas pisze o tym Danusia. Na tym polega dobre rozplanowanie i realizacja ogrodu.
A to o czym Ty piszesz to radosna twórczość czyli "nibyogrodniczkowanie" i robienie ogrodu od końca. A potem wieczne zmiany i poprawianie tego co się w nieprzemyślany sposób zrobiło.
Jest dział "projektowanie ogrodów" zajrzyj tam i zobacz jak fajnie dziewczyny projektują swoje ogrody i wzajemnie sobie podpowiadają.

Uczył Marcin Marcina....
Ażem zajrzała do Ogrodu za grosze, żeby sprawdzić, czy dobrze zapamiętałam:
1. te wąziutkie rabaty,
2. tę rabatę w kształcie kopca (zwana górką hortensjową), na której czubku posadzono hortensje ogrodowe (które potrzebują dużo wilgoci, a na kopcu susza), (z racji, że 40 sadzonek hortensji tam nie przeżyło, właścicielka określiła ją "porażką")... I na której już zmienione zostały nasadzenia.

My wszyscy nabywamy dopiero doświadczenia. Danusia zawodowo zajmuje się projektowaniem ogrodu, więc umie przewidzieć jak szerokie rabaty być powinny oraz ile miejsca zajmie roślina w pełni wegetacji. My się tego dopiero dowiadujemy, gdy mamy to u siebie.
Zresztą Danusia o tym kiedyś pisała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=1442
Iwk4 19:59, 25 kwi 2017

anabuko1 napisał(a)
... I lilie drzewiaste.Suuper wybór. Ja mam dużo drzewiastych.To wytrzymałe lilie. Tylko pamiętaj po przekwicie kwiatów obrywaj cześć pokwiatową aby nie wysilaly się.
A jak cała przekwitnie to zetnij nisko.
Szybciej cebule tak się rozmnażają.

Aniu, dziękuję za porady liliowe. Mam już w ogrodzie lilie. Uwielbiam je. Pierwsze lilie miały być białe, a mają kolor brzoskwiniowy. Posadziłam je na rabacie bylinowej razem z krwawnikiem terakota i rudbekiami Ładnie się rozrastają...
Fotka z lipca:

Planowałam białe z hortensjami, ale oglądałam na fotkach takie zestawienia i się zlewają kolorem.

Nie wiem, czy ktoś był zadowolony z kompozycji lilii z hortensjami? Jeśli nie, to co innego komponować?
Może z różami i floksami? Z tą myślą kupiłam różowe. A białe bym chciała przy tarasie posadzić ...
_Martini_ 20:05, 25 kwi 2017

Iwka, super zmiany. Zmiany cieszą, prawda? Ja tam lubię
Rytla 20:22, 25 kwi 2017

Też jestem za zmianami - i w domu, i w ogrodzie. Pracowicie/smakowicie, niech zdrowo rośnie.
20:29, 25 kwi 2017
lojalna_ napisał(a)

Rosa Ty mi sie juz do konca zycia bedziesz kojarzyc z hasłem

"oddam ubogiej osobie hosty " to do szkła kontaktowego sie nadaje ))))))

tylko nie pisz prosze duzymi literami

Jolciu ...lajkujeeeee wpis
20:30, 25 kwi 2017
Tess napisał(a)

Uczył Marcin Marcina....
Ażem zajrzała do Ogrodu za grosze, żeby sprawdzić, czy dobrze zapamiętałam:
1. te wąziutkie rabaty,
2. tę rabatę w kształcie kopca (zwana górką hortensjową), na której czubku posadzono hortensje ogrodowe (które potrzebują dużo wilgoci, a na kopcu susza), (z racji, że 40 sadzonek hortensji tam nie przeżyło, właścicielka określiła ją "porażką")... I na której już zmienione zostały nasadzenia.

My wszyscy nabywamy dopiero doświadczenia. Danusia zawodowo zajmuje się projektowaniem ogrodu, więc umie przewidzieć jak szerokie rabaty być powinny oraz ile miejsca zajmie roślina w pełni wegetacji. My się tego dopiero dowiadujemy, gdy mamy to u siebie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=1442

Teresko brawo Ty!

20:32, 25 kwi 2017
Iwonko .....uwielbiam zmiany w domu i w ogrodzie zmieniaj jak masz chęc i pomysł

PS. za panele sie nie chlastaj ...kiedys wymienisz i bedzie GIT
Iwk4 20:33, 25 kwi 2017

Tess napisał(a)

Dziękuję za ten wpis.

Zastanawiałam się, co napisać Ewie, co odpowiedzieć, wypowiedź Danusi utwierdziła mnie, że moje działania są słuszne. tak, tak, sprawdziłam, przeczytałam wpis Danusi Że jeśli coś zaplanujemy, a nam to nie pasuje, zawsze możemy zmienić, poprawić...
Sama Danusia, projektant z doświadczeniem, kiedy tworzyła swój ogród, zaprojektowała go, a potem nastąpił moment, kiedy doszła do wniosku, ze jej ogród nie jest spójny. To była wielka rewolucja.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1896
Często wracam do tego wątku. Przeczytałam zresztą wszystkie wątki Danusi.
Iwk4 20:33, 25 kwi 2017

Zanim zabrałam się za zmiany w moim ogrodzie ( wiosna 2014 roku), spać po nocach nie mogłam, bo nie wiedziałam, jak mój ogród ma wyglądać. Chciałam kopiować inne ogrody, zapisywałam masę inspiracji, czytałam mnóstwo wątków : Any ogród mały, ogród z lustrem, Skromy ogród, Ogród Tess, rododendronowy ogród, Ogród Małej Mi nie był do ogarnięcia, Z nowoczesnych uwielbiałam Ogród Oli, Madżenki, Polinki , po nocach, pod kołdrą siedziałam z laptopem, telefonem lub tabletem.
Uczyłam się, czytałam, oglądałam setki zdjęć. Nie znałam jeszcze roślin, ich upodobań, kompozycji. Kiedy Danusia narysowała jakieś kreski żółte, niebieskie, czerwone, nie wiedziałam, jakie roślinki zastosować. Najlepiej, gdyby pokazać mi palcem. Dziś wiem, jakie rośliny łączyć na niebieskich rabatach, żółtych, bordowych. Poznałam sporo roślin, wiem, jak znaleźć ich upodobania, co lubią w sąsiedztwie. Niezastąpione są posty Toszki i Mazana, każdy powinien na bieżąco śledzić ich wpisy.

W pewnym momencie zrozumiałam, jak ma wyglądać mój ogród, jaki ma mieć kształt, jak prowadzić linie. Ale nie znaczy to, ze umiałabym w jednej chwili zaplanować całość. Tworzyłam rabatę po rabacie i kolejną tak, by pasowała do poprzedniej, by linie się zgrywały, połączenia. Analizowałam Danusi projekty, szczególnie w ogrodach geometrycznych. Mój projekt w głowie ewaluował, dojrzewał...

Były ograniczenia, np. konieczność wjazdu na posesję za domem, dojazd do garażu, trzeba wjechać z opałem, niedawno skończyliśmy wykańczać budynek gospodarczy, nie wiem, czy kiedykolwiek będzie kostka na podjeździe. Nie stać mnie, Zbyszek nie chce żwirku, bo opał, bo węgiel, bo masa innych problemów ze żwirkiem. Na razie posieję trawę i samochód po niej będzie jeździł, a potem zobaczę....
I to głownie decyduje o moich poczynaniach. Konieczność i możliwosć... A nie plan. Realność się liczy. I ograniczenia...
Wąska rabata była taką koniecznością. Bo w tamtej chwili tak musiało być. Okoliczności się zmieniły i dzięki temu mogłam poszerzyć rabatę. I dobrze, bo aż się prosiło, by było szerzej. To nie były pochopne decyzje. To były przemyślane kroki. ...