Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:32, 10 sie 2021

Do góry
silnik w bagażniku kto miał to wie

Ela bilans zysków i strat ... i tak prędzej czy później odrośnie

Sylwia i to była słuszna koncepcja bo flamingo bez mocnego cięcia robi się nieciekawy

Alicja czeka mnie jeszcze jedna wysoka jodła kalifornijska i jeszcze większy żywotnikowiec
żywotnikowiec na prawo od brzozy a bardziej w prawo jodła , brzoza też sie doczeka
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:20, 09 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Gaury ogłaszamy byliną sezonu w ogrodzie Johanki Lawendy oczywiście piękne, ale już tak nie zaskakują
Może sąsiad także wziął pod uwagę brzozy przy posadowieniu domu? grzecznie się zachował w każdym razie

Trzeba dobrze siadać na tarasie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:49, 09 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Gaury ogłaszamy byliną sezonu w ogrodzie Johanki Lawendy oczywiście piękne, ale już tak nie zaskakują
Może sąsiad także wziął pod uwagę brzozy przy posadowieniu domu? grzecznie się zachował w każdym razie
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:33, 09 sie 2021

Do góry
Czy ta odmiana to tez taki ogromny „pijak”, który niszczy wszystko dookoła? Jakie macie porównania w stosunku do zwykłej brzozy. Zastanawiam się nad nią, ale chciałbym utrzymać rośliny na rabacie, które będą pod nią rosły.
Zielone drzwi w Kruklandii 11:32, 09 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
1/3 zrobione. Może ciut więcej.
Sadzonki jak widać... ogromne

Wszystkie brzozy, kosodrzewiny i Matrony posadzone.
Zostały tylko zwykłe rozchodniki różowe i seslerie jesienne.

Guzik widać, bo już szarówka była.

Widać, widać - ja niby słaby wzrok i dojrzałam to jest ok. Juzia 3 sezony i będzie busz
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 10:34, 09 sie 2021

Do góry
Witam, proszę o radę.

Zamierzam wydzielić z trawnika obszar o kształcie koła, średnica około 4,6m. W obrębie będzie ceglana studnia z blatem służącym za ławeczkę, dwie lub trzy brzozy jacquemonti. Docelowo byłoby to też miejsce na dostawianie metalowego paleniska. Całość wysypana kamieniem, a pomiędzy trawnikiem i wypełnieniem ekobordy.

I tutaj pytanie czy ekobord o wysokości 5,8cm bedzie ok?
Jaki rodzaj kamienia wysypać aby można było po nim bez problemu chodzić? Myślałam o otoczakach ale boję się że będę się w nich zapadać więc może grys granitowy?

Proszę o podpowiedź
Zielone drzwi w Kruklandii 20:56, 07 sie 2021

Do góry
1/3 zrobione. Może ciut więcej.
Sadzonki jak widać... ogromne

Wszystkie brzozy, kosodrzewiny i Matrony posadzone.
Zostały tylko zwykłe rozchodniki różowe i seslerie jesienne.

Guzik widać, bo już szarówka była.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:46, 07 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Ewa

Przejrzałam sporo stron. Piękne hortensje, trawnik i jezowi. Mam tą odmianowa o pięknym biskupim kolorze wg mnie ta jest najpiękniejsza.

Szczawik to przekleństwo moje skąd to się bierze. Usunę a za kilka dni znowu jest. Ma korzenie rozłogowe i w dodatku się rozsiewa.
Jezowkom flancom na i się nie stanie możesz śmiało wykopać i posadzić w inne miejsce.
Nie ma mnie od 2 tygodni i też jestem ciekawa co tam się u mnie dzieje. Podobno pada kilka dni. Więc chwasty pewnie też urósły.

Mam seslerie jesienna, chyba za gęsto posadziłam piszesz że co metr, ja posadziłam co pół metra i z szałwią. Lawenda u mnie kapryśna potrafi wymarzoną.

Pozdrawiam

Witaj kochana!

Elu, ta biskupia jeżówki jest niesamowita. Kupiłam ją w zeszłym roku w LM, trzy sadzonki i trzymam kciuki, żeby zdrowo rosły bo niestety u mnie ślimaki kochają odmianowe jeżówki, zwykłych nie jedzą... francuskie pieski z nich

Ze szczawikiem walczę bez powodzenia. W tym roku wypleqię a za rok znów w tym samym miejscu się pojawi ale więcej. Porażka. Jeżówki rozdaję na lewo i prawo, czyszcząc że szczawika, więc poletko robi się coraz mniejsze. Docelowo mają zniknąć z rabaty obok piwonii na wjazdowej bo za gęsto tam jest.
Poprzesadzałam największe sadzonki na rabatę przy nowej ścieżce w trawniku a pozostałe wsadzę razem ze stipami pod brzozy na bylinówce za rożanką.

Muszę przeorganizować trochę całą rabatę wjazdowabo środek totalnie mi się nie podoba. Za duży chaos tam panuje. Przy okazji kładzenia nowej ścieżki wprowadzę lekki porządek. Jednak moja natura symetryczni-uporządkowana wygrywa (choć bylinowka pod brzozami nadal będzie utrzymana w stylu łąkowym).

Elu, po moim 2 tyg. urlopie nie poznałam ogrodu, wszystko takie wielkie i piękne (niestety chwasty też, wielkie ale niepiękne).

Sesleria jesienna jest niesamowita, w rankingu niskich traw jest u mnie na równi lub tuż za hakonkami. Powiedz, dzieliłaś ją kiedyś? Chciałabym podarować Irence sadzonki, bo mnie prosiła ale nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Hakonki rozrastają się odrostami i łatwo je dzielić a seslerie trzymają mocną twardą wypukłą kępę, nie da się wbić w nią niczego. Może masz doświadczenie?
Wiesz co ona się ładnie rozrasta, co pół metra mogłaby być ale szałwia chyba będzie miała ciasno.

Lawenda przeżyła jakoś okropną zimę i przedwiośnie ale mam nauczkę, że trzeba ją dużo później ciąć. Nawet w połowie kwietnia.
Najpóźniej za tydzień, dwa muszę ściąć kwiatostany lawendowe bo już przekwitają i się kładą. Dam jeszcze trzmielom parę dni stołówkować się i leci pod nożyce elektryczne.

Pozdrawiam weekendowo znad jeziorka, milutko i cieplutko tu jest!
Ogrodowe wariacje 09:38, 05 sie 2021

Do góry
Wkleiłam sobie klona atropurpureum w to miejsce i bardzo mi pasuje na tej żwirowej mają być jeszcze takie większe kamienie i oświetlenie, pasowałby tutaj , w tym roku zakochałam się w klonach palmowych. Jak będą u mnie dobrze rosły to będę poszerzać kolekcję
Bałam się pełnego słońca, ale jest nawadnianie i miejsce osłonięte z każdej strony, może warto zaryzykować?

Oczywiście w nogach pozmieniam z tym co jest obecnie i chyba ta opcja mi najlepiej pasuje. Trochę boję się większych drzew, działka ma 830m2, mam dwie wielkie brzozy, orzecha i katalpy - 8szt i małe klony palmowe w tym roku posadzone.

Jak kiedyś ktoś postanowi wybudować się na działce za mną to wtedy w hortensjach dosadzę buki, graby, czy inne

Na liście chciejstw mam co prawda jeszcze świdośliwę lamarcką i śliwę wiśniową pissardi, ale trawnika mam jeszcze sporo i jeszcze będą nowe rabaty świdośliwa musi być fajnie wyeksponowana ze względu na pokrój pnia.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:37, 03 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Kasiu te gąsienice to pewnie narożnica zbrojówka, miałam 2 lata temu. W jeden dzień mi pół brzozy zjadły...

Dzięki, póki co opryskalam Karate i jako tako spokój mają.
Buksy też nim opryskałam bo wyżera na całego ćmy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:24, 03 sie 2021

Do góry
Katte napisał(a)
Też mam graby , i musiałam już pryskać vo coś zjadało liście .
Brzózki Goldbirke to coś opitoliło do samej łodygi:-/
Mszyca i jakieś gąsienice.
Szału można dostać wszytsko trzeba pryskać bo inaczej szkielet zostanie

Kasiu te gąsienice to pewnie narożnica zbrojówka, miałam 2 lata temu. W jeden dzień mi pół brzozy zjadły...
Trawiasto liściasty bez thui 07:10, 03 sie 2021

Do góry
Dzięki za priv. Tak to ja

Współczuję sąsiadki... brzozy sobie poradzą, śliwy też powinny. Zakupy zacne

Powodzenia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:04, 02 sie 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I dla Gosiek- zdjęcie brzozy Youngii w górnej części

Wygląda, że i u mnie będzie podobnie

wielbię takie zaskakujące widoki

co to za jeżówka?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:58, 02 sie 2021

Do góry
Od wczoraj wyraźnie się ochłodziło. Na szczęście spadkom temperatury towarzyszył też deszcz. Było już bardzo sucho. Może wreszcie uda się uporządkować część rabat.
A w ogrodzie...pierwsze symptomy jesieni.

świdośliwa Lamarcka

dereń biały SDibirica- jemu to nawet pędy już poczerwieniały

trzmielina oskrzydlona

I dla Gosiek- zdjęcie brzozy Youngii w górnej części

Trawiasto liściasty bez thui 12:38, 02 sie 2021

Do góry
Dziękuję za miłe słowa Darku Przy okazji się przedstawię czytelnikom, bo chyba zapomniałem. Darek jestem

U nas za tło i ścianę robi żywopłot grabowy.
Były z nim duże problemy rok temu (szpeciel zaatakował) ale chyba udało się go pokonać bo koniec lipca a graby póki co zdrowe.

Powoli kończę budowę altanki-pergoli - wymarzone miejsce do wypoczynku, mam nadzieję, że będzie w ogóle czas w niej siedzieć Na dziś wygląda tak.

Część ścian będzie zabudowana poziomymi ażurowymi deseczkami w kolorze orzech. Dachy już pokryty poliwęglanem mlecznym. Praca w 100% jednoosobowa, no prawie - syn pomagał przy pracach geodezyjnych

Nie było łatwo poskładać tą konstrukcję, ale jakimś cudem się udało. Spore ułatwienie to wykonane wcześniej dokładne rysunki w autocadzie. I tak 7 tys zostało w kieszeni - będzie na meble i oświetlenie Ofertę fachowców miałem na 14 tys, mnie wszystko kosztowało 7tys + szacunkowo 4-5 dniówki pracy własnej.

Musimy przesadzić trawy Zebrinusy widoczne za altaną bo teraz będzie tam cień a one tego nie lubią. W ich miejsce prawdopodobnie posadzimy świerki serbskie żeby zrobić gęstą zieloną ścianę chroniącą altankę przed oczami sąsiadów. Pani w szkółce mówiła że można je ciąć i utrzymywać w formie większego żywopłotu - kwestia do zweryfikowania bo to zasadniczo duże drzewa a od altany do ogrodzenia jest 2,5 metra.

W pasie pomiędzy altaną a żywopłotem grabowym będzie cień i wilgoć - idealne miejsce dla paproci. Jedna już jest, reszta czeka na przesadzenia z cienistego zakątka za garażem.

W ogrodzie zaszła też istotna zmiana. 4 Buki Davyck Gold które rosły przy tarasie przesadziłem na drugą stronę domu od wschodu. Niestety przy tarasie po silnych opadach w korzeniach zalegała im woda (glina na 40cm nie puszczała wody wgłąb) a buki tego nie lubią i bardzo kiepsko rosły.
W to miejsce posadziliśmy 3 wymarzone brzozy Doorenbos vel Jacquemontii, im zalegająca czasem woda nie powinna tak przeszkadzać jak bukom. Powinny ładnie cieniować taras w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Jedna z brzóz poniżej

Ogród faktycznie staje się coraz ładniejszy. Zrobię rundkę z aparatem i wrzucę parę ujęć.

Oprócz doorenbosów zakupiliśmy też kilka sporych drzewek: 3 katalpy, brzozę youngii wysoko szczepioną i 4 szt Pissardi'ch.
Czekają na sadzenie.

Na zdjęciu powyżej widać też 4 przesadzone Davyck Goldy wzdłuż ogrodzenia.

Duże pole do popisu 06:00, 01 sie 2021

Do góry
Najdroższa i najlepsza pomyłka, która mi się trafiła. To miała być brzoza Doorenbos. Jest zwykła (teraz już wiem, że te brzozy różni wielkość liści). Ale jest przepiękna, dwupienna.

ogród (nie)Mocy 23:49, 31 lip 2021

Do góry
W sprawie brzozy to mogła być jak najbardziej pendula tylko nie brzoza youngii, a zgaduję, że o taką Ci chodziło.

W sprawie powojnika montana rubens, mam dwie. Cudny powojnik szybko rosnący, obfitość kwiatów spektakularna, nie tnie się go. Mój po 3 sezonach calutka brzozę zakrył do samej góry, a brzoza ma przeszło 6 metrów wysokości już
Na mur jak najbardziej możesz dać tylko wcześniej zrobić konstrukcję choćby z haczyków i grubej żyłki, linki, nie sznurka( bo parcieje po dwóch latach i pęka) której to będzie się mógł uczepić bo samego muru się nie złapie. Zasada jest taka nogi( korzenie) w cieniu, głowa( nadziemna część rośliny) w słońcu
Zielone drzwi w Kruklandii 07:25, 30 lip 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Staramy się robić jak największe dołki.
Martwią mnie tylko brzozy, ale mam nadzieję że sobie poradzą. Nieraz widziałam brzozy na dachach to może i tu jakoś się wcisną między kamienie

dadzą radę
Zielone drzwi w Kruklandii 07:21, 30 lip 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Przeleciałem wątek na szybko i podziwiam, piaskowy ogród... skąd ja to znam, tyle że nie używam młota . Zaskoczył mnie fakt braku trawnika, tego prawdziwego. Czekam z niecierpliwością na przyszły sezon. Brzozy powinny dać radę

Witam!
Niestety okazało się, że połowa działki to śmietnik pobudowlany. DObrze, że akurat tam jest tylko jedna rabata

Trawnik w takim miejscu moim zdaniem nie ma sensu. Szkoda wody.
Ja już się przyzwyczaiłam do braku trawnika. Wcale mi go nie brakuje u siebie. Tu tym bardziej nie będę za nim tęsknić

Zielone drzwi w Kruklandii 23:07, 29 lip 2021

Do góry
Przeleciałem wątek na szybko i podziwiam, piaskowy ogród... skąd ja to znam, tyle że nie używam młota . Zaskoczył mnie fakt braku trawnika, tego prawdziwego. Czekam z niecierpliwością na przyszły sezon. Brzozy powinny dać radę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies