Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:13, 19 paź 2021

sylwia_slomc... 21:16, 19 paź 2021

sylwia_slomc... 21:20, 19 paź 2021

GorAna napisał(a)
Prze-pię-knie
Sylwia, Twój ogród jak barwny dywan, nic tylko spacerować i podziwiać
No tak pozostaje jeszcze praca w nim
Żeby tylko natura była łaskawa i zdrowie Wam dopisało, to i radości będzie więcej
Pozdrawiam

DziękujęPodoba mi się to porównanie
Oby była łaskawa
sylwia_slomc... 21:27, 19 paź 2021

Martka napisał(a)

Sylwia, toż to malowidło ogrodowe, nie chce się stąd wychodzić, nie da się. Piękne obrazki dojrzałego ogrodu, kunszt komponowania, nieustannie zaskakujące fotki. Ogród, łąka, wrzosy, wszystko zachwyca.

Jaka to rozplenica? Ona ma takie jasnozielone liście, czy tylko tu na słońcu?

Bardzo mi miło, ale chyba przeceniasz moje zdolności ogrodowe Ja wiele roślin sadzę spontanicznie tam gdzie mi pasuje i gdzie dla nich dobre miejsce

Co do rozplenicy na tej rabacie wszystkie rozplenice to siewki wyrwane z trawnika Alinki z Ogrodu u stóp Klasztoru. Ona mi mówiła, że Hammeln, ale nie wszystkie są jednakowe więc pewności nie mam. Maźnięte przymrozkiem nabrały tego złocistego odcienia
Martka 21:50, 19 paź 2021

To masz dobrego spontana może to właśnie klucz, sadzić zgodnie z naturalnymi wymaganiami i nie można nic zepsuć
Basieksp 22:26, 19 paź 2021

Wrzosy i brzozy mnie urzekły pamiętam brzozy wiosną z żonkilami, teraz też są piękne
Agatorek 22:49, 19 paź 2021

Mirka napisał(a)

Hehe fajne klocki mają przód i tył

To była moja pierwsza myśl, jak zobaczyłam to zdjęcie
Ten drugi pień też bardzo ciekawy.

Poza tym, jest przepięknie . Nie będę cytować zdjęć, ale te zacytowane przez Martkę, to mistrzostwo. Naprawdę bardzo udane kompozycje. Co z tego, że na spontanie?
Ja też nie potrafię planować na papierze . W głowie mam ogólny zamysł i później ustawiam doniczki, do skutku . I później przesadzam lub nie .

sylwia_slomc... 12:35, 20 paź 2021

Martka napisał(a)
To masz dobrego spontana może to właśnie klucz, sadzić zgodnie z naturalnymi wymaganiami i nie można nic zepsuć

Nie można sadzić tylko tam gdzie my byśmy chcieli, trzeba potrzeby roślin brać pod uwagę również, zwłaszcza jeśli mają rosnąć przez lata w jednym miejscu.
U mnie się to sprawdzało do tej pory. Tylko zmieniła nam się sytuacja na dole przez te powodzie i teraz sporo drzew straciliśmy przez muł i opryski, które przyniosła woda.
sylwia_slomc... 12:37, 20 paź 2021

Basieksp napisał(a)
Wrzosy i brzozy mnie urzekły pamiętam brzozy wiosną z żonkilami, teraz też są piękne

W przyszłym sezonie powinno być jeszcze ładniej. Cebul dosadziłam w setkach, a roślin przeszło tysiąc pewnie. Ile z tego zakwitnie zobaczymy. Pustynniki posadziłam na ryzyk fizyk
sylwia_slomc... 12:40, 20 paź 2021

Agatorek napisał(a)

To była moja pierwsza myśl, jak zobaczyłam to zdjęcie
Ten drugi pień też bardzo ciekawy.

Poza tym, jest przepięknie . Nie będę cytować zdjęć, ale te zacytowane przez Martkę, to mistrzostwo. Naprawdę bardzo udane kompozycje. Co z tego, że na spontanie?
Ja też nie potrafię planować na papierze . W głowie mam ogólny zamysł i później ustawiam doniczki, do skutku . I później przesadzam lub nie .

Ja ogólny plan ogrodu rysowałam sobie na papierze Ale pamiętam jak pokazałam i Danusia napisała mi, ze nic z niego nie rozumie....taki to był amatorski planW większości się udało zrealizować, a resztę już dostosowywałam do tego co byłoNie jest źle, gdyby nie zalania byłabym całkiem zadowolona z efektu