Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:05, 25 lis 2019

Do góry
Pogięta piękność w jesiennej odsłonie
Zakręcony ogród 07:52, 25 lis 2019

Do góry
Chciałam koniecznie zrobić podokienną teraz ,żeby na wiosnę już ładnie ruszyła ale daruje sobie.
Byłaby to pewnie kolejna rabata do poprawy. Na spokojnie się zastanowię czy zostawić te trzmieliny czy może jednak pójść w marikeny, które mi chodzą po głowie. Póki co wysypałam ją całą korą i juz wygląda fajnie. Nie wiem jak ona mnie wcześniej nie drażniła taka mała

Poprzesadzałam też trawy z tą właśnie myślą,żeby do wiosny się ukorzeniły.
Porządki na rabatach porobione. Ostatnie liście pozbierane ( mam nadzieję ) Wygląda na to,że pomalutku zamykam sezon.

Będę musiała pomyśleć o miejscu, które wcześniej w ogóle nie było brane pod uwagę w kwestii nasadzeń. Chodzi o północną stronę domu, kompletnie zacienioną:

Teraz rosną tam same szmaragdy ale będę musiała pomyśleć o powiększeniu rabaty a zmniejszeniu trawnika, który aktualnie jest cały porośnięty mchem. Chodzi się po nim jak po gąbce. Masakra. A ja chcę wydawać kilkaset złoty na instalacje z chrobotka kiedy u mnie tyle rodzimego mchu

Miłego poniedziałku

Dwa ogrody 07:35, 25 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
[b]Nawet specjalnie mnie się nie boją, chodziłam pod katalpą, to tylko podfruwały na wyższe gałęzie i czekały, kiedy sobie pójdę i przestanę im przeszkadzać.

Fajna tutka, co to? Na zamówienie zostało zrobione ?

moja ptaszarnia identycznie reaguje
Sezon 2017 u Hanusi 23:42, 24 lis 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Izabelko, jesień już, niestety, a jak szaruga, to brakuje dla poety podniety.
Zbyszek trochę odpuścił wizyty na forum, i jak tu samej rymować, jak nie ma kworum?
Ale może bliżej Nowego roku, coś mi się uda sklecić na rozjaśnienie mroku?
Pogodnych dni życzę i za klasykiem wołam: "Więcej światła!"

Oj tak mnie też tego światła i długiego dnia brakuje.
Hanuś Ty te fotki z dachu cykasz czy jak?
Szmaragdowy Zakątek 23:33, 24 lis 2019

Do góry
W tak zwanym międzyczasie cyknęłam kilka ogrodowych fotek…

Szmaragdowy Zakątek 23:29, 24 lis 2019

Do góry
Dziś od rana w „szmaragdowym” klimaty skandynawskie…pochmurne niebo, silny wiatr, 2 stopnie i odczuwalna temperatura minus 4…brrrr…..a ja stałam na dworze i nadzorowałam pracę fachowców którzy układali kostkę brukową we wjeździe. Nie mam kolorowego pojęcia jak oni dali radę bo ja za żadne pieniądze przy tej temperaturze nie ruszyłaby nawet szpadlem!!! Robotnicy natomiast nie robiąc sobie nic z panującej aury najpierw wybebeszyli mój wjazd, a następnie (przez kolejnych 10 godzin) pracowali z pocie czoła.

Ja wymiękłam ok. godziny 15… Doniosłam im tylko ciepły catering, zostawiłam reflektor halogenowy i wróciłam do domu na gorącego grzańca (z goździkami i pomarańczą)!!!

Nie wiem czy oni dolewali sobie na herbaty jakiś wysokoprocentowy trunek własnej produkcji czy co (bo to Ukraińcy byli)… efekt - dali radę.
Pozostawiony na „placu boju” zwiadowca doniósł, że praca została zakończona tuż po godzinie 20.
Zdjęć brak z powodu panujących ciemności.
Przedogródek pod dębem 23:19, 24 lis 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

z wczorajszych prac jestem zadowolony. Posprzątałem przed zimą rabatę, posadziłem resztę cebul. Wydawało mi się, że było ich tak wiele a zmieściły się na tak niewielkiej przestrzeni

Pod spodem jest jeszcze rząd żółtych żonkili a te małe cebulki to granatowe szafirki i żółte irysy, czosnki

I jeszcze ostatni bukiet z rabaty

Co tu nasadziłeś???
Spotkanie u Tengela - 9 czerwca 2013 23:12, 24 lis 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:10, 24 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

Tak szybko zaglądam i przecieram oczy - nowy obiekt?

a może coś takiego?

tu akurat róża

Śliczna Tam niestety bardzo mało światła, radę by dał albo bluszcz, albo hortka pnąca, ale to już wymagałoby stałej długofalowej pracy, a szkoda ją inwestować w coś tymczasowo bo za kilka lat raczej będziemy w fazie całkowitego gruntownego remontu budynku.
Szkoda by mi było potem zniszczyć taki okaz, a to niuniknione by było, byliny łatwiej przesadzić
Ranczo Edy 23:07, 24 lis 2019

Do góry
jesiennie....

Liliowo i kolorowo:) 22:03, 24 lis 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

A takie wiewiórki mam za oknem Jeszcze są czarne

Ogrodzenie mam obsadzone leszczyną. Kiedyś było sporo wiewiórek. Dziś nie ma. Zaczęłam się zastanawiać gdzie przepadły rude kitki.
Dwa ogrody 21:34, 24 lis 2019

Do góry
Ewo, mówiłam, że odmieniec Nie będę szukać, to młoda tegoroczna sadzonka, ciekawe jaki będzie w przyszłym roku.
Ukorzeni się?
Ania -Spełnione marzenie 21:29, 24 lis 2019

Do góry
A tak będą wyglądać
Przynajmniej taki mam plan .
Dwa ogrody 21:13, 24 lis 2019

Do góry
Przed grabieniem

Świerk serbski - Picea omorika 21:03, 24 lis 2019

Do góry
Witam Serdecznie,
Takie oto maluchy mam posadzone na dzialce.Jakies 80sztuk. Sadzilem w zeszlym roku i przyjely sie doskonale. Urosly minimum po 30cm! Nie przeszkadzala im wysoka trawa ani susze (troche podlewalem) U sasiadki widze ze serby tez rosna jak szalone. Cos im u nas podpasowalo Mam jednak pytanie. Chcialbym je przycinac na wysokosc okolo 2,5 m. Nie musza byc zwarte i tworzyc sciany. Jak sie dotego zabrac i czy jest to mozliwe? Czy dam rade utrzymac je w ryzach jesli bede stale przycinal im odrosty na wysokosci 2,5m ? Sasiadka z jednej strony ma wolnorosnace i sa piekne ale moj drugi sasiad sie nie zgadza na taki samopas i w sumie sie nie dziwie. Co poczac w tym temacie? Swierki posadzone w odstepach metrowych.

Pozdrawiam Wszystkich
Dwa ogrody 21:02, 24 lis 2019

Do góry
Gosiu, dzięki chyba ten sam namiar podawała mi Anda, ale mój różni się zdecydowanie, ma pełny kwiat. Chyba, że trafił mi się jakiś odmieniec
Ula, fajny, taki puchaty

Sezon mogę uznać za zamknięty. Wczoraj posadziłam ostatnie zapomniane cebulki, zadołowałam resztę donic, ceramiczne z cebulami dostały siatki i powędrowały pod dach, pograbiłam liście. Dziś gliniane doniczki z rojnikami powędrowały do szklarni, oczyściłam donice przy wejściu z kwitnących jeszcze pelargonii, jakimś cudem oparły się przymrozkom, czas pomyśleć o czymś świątecznym.

Napełniłam słoiczki dla myszowatych, karmię je systematycznie od początku września i z kilkunastu słoiczków już nie zżerają. Może ich nie wytępię, ale zmniejszę populację, bo latem bezczelnie po rabatach biegały.

Dokarmianie ptaków rozpoczęłam tydzień temu, po trosze dlatego, aby wróble nie wydziobywały młodziutkiej trawy, chyba pomogło. Sikory już dużo wcześniej dawały znać, że mogłabym już o czymś pomyśleć. Nie wiem, jak one tak szybko wszystko wydziobały, ale dziś wymieniałam karmę, bo puste tubki wisiały. Nawet specjalnie mnie się nie boją, chodziłam pod katalpą, to tylko podfruwały na wyższe gałęzie i czekały, kiedy sobie pójdę i przestanę im przeszkadzać.
Przedogródek pod dębem 20:36, 24 lis 2019

Do góry
ta sama wyspa wieczorem

Niestety w Wietnamie jeszcze nie czas na piękne ogrody. A może to ja nie miałem szczęścia do nich trafić?
Przedogródek pod dębem 20:27, 24 lis 2019

Do góry
Być może w lutym, gdy będzie sezon kwitnienia będzie tu ładniej

W pracowni w której powstają obrazy na tabliczkach z laki

Przed wejściem do kolejnej świątyni, na wyspie w centrum Hanoi
Przedogródek pod dębem 20:16, 24 lis 2019

Do góry

Poprosiłem przewodnika aby zawiózł nas do największego w Hanoi parku.
przyznam, że byłem rozczarowany:
Przedogródek pod dębem 20:10, 24 lis 2019

Do góry

Przy każdej świątyni bonsai
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies