Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W samym słońcu 13:29, 01 mar 2020

Do góry
Te limki mają cienkie gałązki. Młode są.

W samym słońcu 13:21, 01 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 13:13, 01 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 13:11, 01 mar 2020

Do góry
Mam kilka zdjęć hortensji, to limelight
Ogród z wilkiem zamkn. 12:39, 01 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Mira taki mam plan ….muszę je tylko jakoś sobie oznaczyć ,żebym pamiętała jakie kolory mają i jak przekwitną ,to będę przesadzać na rabaty

Ula nie muszą ….ale na pewno nie chcę ,żeby urosły większe niż 2-2,5 metra....
więc wybór mam raczej mocno ograniczony ….

mam jednego miłorzęba ,ale na niskim pniu -może faktycznie pomyślę o jakimś wyższym szczepionym ….pusto mi tu na tej górce

a tak było z ambrowcami.... wystraszyłam się ich szybkiego wzrostu i je przesadziłam …..i teraz szukam co tam posadzić ….

Teraz rozumiem jak było. Żeby Ci nie narzucać bo każdy ma swoje preferencje to zaproponuję jeszcze śliwę wiśniową dziecięcą albo cisy kolumnowe wtedy byłoby coś zimozielonego (tylko tam jest chyba wystawa południowa to zimozielone tylko cyprysy lub tuje do formowania na bieżąco). Ja też mam z drzewami ciągłe dylematy.
Pamiętajcie o ogrodach 12:38, 01 mar 2020

Do góry
Gosiu przed nim są funkie, za nim mur a jak szybko on rośnie?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:37, 01 mar 2020

Do góry
Witam

bardzo proszę o porady odnośnie rabaty przedstawionej na zdjęciu.
Ogród planuję w stylu raczej nowoczesnym, rabaty i nasadzenia linie proste. Głównie dużo hortensji i traw.Stawiam na małą różnorodność gatunkową,a dużą liczbę poszczególnych sadzonek. Rabata jest od strony wschodniej, ziemia piaszczysto gliniasta. W tej chwili jako tło posadzone są na niej tuje szmaragd 70cm od płotu. Widzę że dobrze czują się tam hortensje.Długość 35m a szerokość 2,5m.
Jako piony myślałam posadzić co 3,5m jakieś drzewa o purpurowych liściach(wyszło mi ich tam 9szt), żeby dać trochę koloru (myślałam o śliwie wiśniowej pissardii,teraz myślę o jakimś kolumnowym (grab fastigata- ale on jest zielony). Pomiedzy drzewami w tej samej linii hortensje bukietowe limelight , a przy krawęzniku obrzeże z rozplenicy little bunny. Żeby na wiosnę coś się działo przed little bunny rząd żółtych tulipanów. Przesyłam tez zdjęcie rabaty w chwili obecnej, w tle u sasiada są brzozy pospolite.
Co myślicie?
P.S nie mam zdolności plastycznych także z góry przepraszam za te bazgroły

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:51, 01 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

O to bedziemy razem przezywać, ja dobieram elementy elewacji do ogrodu, aż mi się czasem śmiac chce
Np donica, po zmianie koloru elewacji + dodaniu drewna - całość powinno byc jak marzenie

Poza tym są miejsca gdzie kawałek domu włazi w kadr - muszę zrobic z tego atut

Co do SPA to musi byc przeszklone bo zawiewa do środka co np w kwietniu i październiku mocno przeszkadza a mam dość zasłonek.

Nic mi nie mów o wybieraniu koloru tynku ja dobierałam do ogrodzenia i kostki....
A u Ciebie będzie malowanie tynku czy co ? a jaki kolor wybrałaś ?
Na pewno wyjdzie jak marzenie

Fajne będzie to Spa oszklone...
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:41, 01 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Dla celów poznawczych pokazuję różnice między przebiśniegami
tu jest ten najczęściej występujący Galanthus nivalis ten z lewej i ten z prawej to Galanthus woronowii - choc pewna nie jestem - ma szerokie liście.

Chodzi mi o to że dla hobbystów liczy się wszystko - plamki,długość płatków, szerokość - pytam się co te kwiatulki robią ludziom że tak je kochają i fortuny wydają. Rozumiem tulipan....ale takie maleństwo - ja uwielbiam ale nie wariuję.
A wiecie że cała roślina jest trująca ? no i pod ochroną - dobrze że są takie do uprawy w ogrodzie.

A tu ze strony Łukasza Łuczaja przytoczę gdzie nie sadzić - może się komu przyda

"Gdzie nie sadzić przebiśniegów:

pod iglakami
w bardzo gęstym drzewostanie – woli luźne starodrzewy lub prześwietlone leśne polany
na niekoszonej łące zdominowanej przez duże trawy (trzcinnik, śmiałek darniowy itp.) lub inne duże byliny (np. astry nowoangielskie, wrotycz)
tam gdzie rosną borówki i wrzosy – gleba jest za kwaśna
tam gdzie w lecie robi się suche klepisko
tam gdzie woda stoi dłużej niż tydzień w roku
tam gdzie gleba wiosną jest tak twarda, że nie da się palcem zrobić dziurki głębokości 10 cm do posadzenia cebulek
tam gdzie warstwa próchnicza jest cieńsza niż 5 cm
tam gdzie rosną jeżyny leśne i orzechy włoskie – działają one zabójczo na przebiśniegi".

Czy obserwujecie w ogrodzie miejsca gdzie by tu dosadzić jakieś cebulowe? ja to robię teraz stale - szukam, zastanawiam się i jak się zdecyduję to zapiszę bo do jesieni zapomnę

Bardzo przydatne informacje, będę pamiętać Nie stawiam na krokusy bo u mnie zanikają ale przebiśniegi i prymulki do ogrodu zapraszam. Fajnie nawet razem się komponują.

Co do tv to nigdy żaden program nie pokazał tak pięknie ogrodu jak na można zobaczyć na wątku. Cieszę się że piękne ogrody mogę oglądać w realu. Ciekawe czy się to potwierdzi przy Twojej emisji

Brateczków zazdroszczę, ja muszę poczekać może do przyszłego tyg. Pozdrawiam.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:31, 01 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

A to super - może jakieś fajne odmiany masz - wyjdą wszystkie te wielkokwiatowe kwitną ciut później

Te wielkokwiatowe juz w słupkach, wiosna mocno juz zapąkowana
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:21, 01 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Pomysł z drzewkiem fantastyczny. Prymule urocze, fajnie ożywiają i przywołują wiosnę. Fajny rdzawy kicio. Buziaki Promyku.

Wzajemnie Wywołałam Cię w końcu
Ciemiernik mi kwitnie od Ciebie, choc jak patrzę jak u Was się sieja i pięknie rosna to u mnie chyba im gorzej, ale zobaczymy, kompostu im sypnę. Nie wiem też czy to nie od Ciebie miałam tego pięknego - cholewcia zapomnieła, nie kiscien tylko.... o sklerozo! Mam pierisa!

Prymuje dobierałam kolorami pod co co juz kwitnie - np w japońcu do żółtego oczara - żółte prymule
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:17, 01 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
I takie porównanie przed cieciem traw i po...nawet nie jest łyso.... zimozielone to jest to...

Koniec

Zaczęło u mnie padać ...fajnie

O rany jak ładnie, musze nadrobic Twój wątek
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:06, 01 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Druga altana-Spa...wow ,ale Kasiu szalejesz ...super !
U nas też ekipa do elewacji w kwietniu...

O to bedziemy razem przezywać, ja dobieram elementy elewacji do ogrodu, aż mi się czasem śmiac chce
Np donica, po zmianie koloru elewacji + dodaniu drewna - całość powinno byc jak marzenie

Poza tym są miejsca gdzie kawałek domu włazi w kadr - muszę zrobic z tego atut

Co do SPA to musi byc przeszklone bo zawiewa do środka co np w kwietniu i październiku mocno przeszkadza a mam dość zasłonek.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:46, 01 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Salonik wygląda bardzo wiosennie i przytulnie
Ta gałąź to strzał w dziesiątkę tak jak piszesz ..na święta jajeczka i gotowe

Pewnie do Świąt będzie już zielona Ale jest przeoryginalna - dobrze że kazałam im ją ściąć w tak dużym kawałku
Teraz więcej pracuje nad domem, wczoraj przywiozłam płytki, przerabiam też elewację gankowa by wiedzieć jak wstawić tu okna - wczoraj docinałam paraper

A w zeszłym roku były 2 poziomy
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:43, 01 mar 2020

Do góry
Powiesiliśmy wczoraj matę wiklinową za karaganą. Od razu lepiej .
Było:

Jest:
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:27, 01 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

Ale jesteś zakręcona już Ci pisałam więc napiszę zaraz przed żebyś pamiętała .

Ja też lubię ten budzący się ogród.

to samo miejsce/kierunek latem

Ale super sezon zaczniemy z Twoim ogrodem
Ja pewnie z tygodniowym poślizgiem....chyba, że w necie wcześniej będzie
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 09:19, 01 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinien być jakiś termostat gwarantujący taką temp. jaką się ustawi. Czy ma? nie wiem.

Temeratura jest stała o 8 stopni wyższa niż otoczenie. Sprawdziłem, woda na tacy jest letnia, nie zimną więc raczej to nie powinno zaszkodzić. Pytanie dotyczy czy to ma jakieś znaczenie dla procesu kiełkowania nasion. Do tej pory wysiewy bez podgrzania nie przynosiły dobrych efektów. Taca produkcji angielskiej.

Moja bajka 08:41, 01 mar 2020

Do góry
Moja bajka 08:37, 01 mar 2020

Do góry
i jeszcze oczarek się zaplątał

i takie tam
Moja bajka 08:33, 01 mar 2020

Do góry

oczko w tym roku po raz pierwszy będzie czyszczone. Trochę mnie to przeraża, bo nigdy tego nie robiłam i zero doświadczenia w tym względzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies