Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 14:24, 21 kwi 2015

Do góry
Kasia i Kasia, Tola mi ciągle wchodzi w obiektyw. Jakaś modelka, czy co?
Ale jak chcecie, to wam wrzucę jedno z moich jej ulubionych fotek z lata:

Żabki w ogrodzie traktowała jak zabawkę. Po całym ogrodzie za nimi ganiała, a potem je obserwowała
Edit: skoro skopiowane, to nie ma sensu zostawiać tylu fotek
Ogród z tatarakiem w tle 14:18, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja kupowałam korę z tartaku, cenowo wyszło, jak z hipermarketu we workach, a jakościowo - śmieci. Więcej takiej nie chcę

Ja też miałam propozycje zakupu kory prosto z tartaku, ale odmówiłam. Nie dośc, że bardzo zróżnicowana wielkością, dużo piachu to jeszcze stosunkowo świeza. Gdzieś wyczytałam, że na rabaty powinno się sypać kore przefermentowaną i tego się trzymam.

W sobotę kupiliśmy z Mężem korę z Castoramy- cena 9,87 za worek 80l.
Jest ok, nie narzekam, ale jeśli uda mi sie kupić korę taniej-więcej będę miała kasy na roslinki
Ogródek Iwony 14:15, 21 kwi 2015

Do góry
Kasiu, dziękuję za zdrówko Na jutro zapisałam się do lekarza. Poszłabym dziś, ale młody też chory, a jeszcze pojechał dziś na wycieczkę szkolną. Nie mogłam mu tego zrobić, aby zmienić mu plany. Malbork był na dziś w planach
Jutro zatem lekarz po południu. Dla nas obojga. Tylko do pediatry mnie już nie chcieli zapisać, za stara jestem tylko Pawełek się załapał, a ja do tego od starych

Violu, hortensje lubią ziemię lekko kwaśną, ja im mieszam ziemię dla rh taką kwaśną z rodzimą ziemią i kompostem. Mam nadzieję, ze im będzie tak dobrze. Kiedyś posadziłam w samą torfową i latem za sucho miały. Teraz mieszam z podłożem.
Wykopałam też głębszy dołek, sporo głębszy i na dno i po bokach dałam przerobionego obornika. Zanim korzenie przerosną, to nawóz się powinien uwolnić. Ale nigdy bezpośrednio na korzenie, żeby nie spalić ich

Ewuniu, to dobrze, ze zamówiłam w nocy
Nie byłą dostępna w empiku, w sklepie, ale wysyłkowo zostało zamówienie przyjęte. Ciekawa jestem, kiedy dostanę. Za odbiór pocztowym tylko 4,90 zapłaciłam.
Ewa, z tym moim choróbskiem chyba nie dam rady przyjechać, jest coraz gorzej. Szkoda
Najpierw było grypowo, teraz mi wlazło na oskrzela. Na dodatek jutro i pojutrze muszę być w komisji egzaminacyjnej. Dobrze, ze tym razem przewodniczącą nie jestem.
Musze się doleczyć. Lekarstwa jakieś skuteczne dostać, bo te domowe tylko przemieszczają objawy na inne partie organizmu. Ale co tu biadolić
Rano młodego wyprawiałam na wycieczkę, ubrałam się cieplutko i poszłam w słoneczku zrobić trochę fotek w ogrodzie. Jak poczuję się lepiej, to je wrzucę.
Ogród na glinie 14:10, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to fotki obejrzałam. Ładniutkie.
Mi się podobają rabaty w kilku kolorach. Fajnie wyglądają niebieskie szafirki z cytrynową trzmieliną i żurawki w kontrastowym kolorze. Zauważyłam, ze u mnie też trzmielina zaczęła startować z nowymi przyrostami
Sama też zrobiłam dziś rano kilka fotek w ogrodzie i nie mam siły nawet wstawić.

Jutro po pracy idę do lekarza. Młodego też zapisałam. Oboje tak samo ... Tylko mnie nie chcieli zapisać już do pediatry

Jak się podkurujesz, to wrzucisz fotki. Ja też mam trochę zaległych.
Ale wrzucę jak robotę zakończę.
Ogródek Iwony 14:05, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, cieszę się, że twój M zmienił zdanie i zaczął ci pomagać. Starsi zawsze powtarzali, ze dobry przykład jest najlepszym nauczycielem A że dobrze ci idzie, to twojemu Grzesiowi się udzieliło

Jeśli chodzi o kwadraciki w żwirku, to wykorzystaliśmy płyty betonowe :
Toscania Ale mogą być inne. A inspiracją był ogród Madżenki
https://www.pinterest.com/pin/529876712384443739/
https://www.pinterest.com/pin/529876712384259586/
edit:
Najpierw było tak:

Potem płytki na piasku obsadzone zostały na sztywno na klej. Tam, gdzie miała przyjść runianka, daliśmy dobrej ziemi:

Tola sprawdzała, czy odległości między płytkami są równe

Efekt końcowy widać tutaj:

Iwonko dziękuje bardzo za objasnienia wraz ze zdjeciami.
Teraz mam wspaniałą ściągawkę

Ale sie usmiałam z mierzenia Toli-na początku jej nie zauważyłam i nie wiedziałam o co kaman Fajna psiunia.
Szmaragdowy Zakątek 14:02, 21 kwi 2015

Do góry
Nikita, witaj.
Nie pamiętam, czy już wcześniej u ciebie byłam, ale trafiłam właśnie na idealny moment opisu, jak poradzić sobie samodzielnie z nawadnianiem i linią kroplującą. Dziękuję pięknie za opis. Nie wiem jeszcze kiedy, ale wykorzystam go na pewno.
Kwitnącego bukszpanu też jeszcze nie widziałam
Ogród na glinie 13:45, 21 kwi 2015

Do góry
No to fotki obejrzałam. Ładniutkie.
Mi się podobają rabaty w kilku kolorach. Fajnie wyglądają niebieskie szafirki z cytrynową trzmieliną i żurawki w kontrastowym kolorze. Zauważyłam, ze u mnie też trzmielina zaczęła startować z nowymi przyrostami
Sama też zrobiłam dziś rano kilka fotek w ogrodzie i nie mam siły nawet wstawić.

Jutro po pracy idę do lekarza. Młodego też zapisałam. Oboje tak samo ... Tylko mnie nie chcieli zapisać już do pediatry
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:33, 21 kwi 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
ładna mgnolia
Hee, hee skąd ja to znam, kupić coś- roslinkę i potem sie zastanawiać, i nosić ją w różne miejsca i przymnierzać- gdzie ją tu by posadzić ?)

Ja ostatnio chodzę do szkółki z listą roślin. Ale jak dostałam ostatnio lirope w postaci gratisu, to dwa tygodnie biegałam z nią po ogrodzie i nie wiedziałam, gdzie posadzić. A niby nic wielkiego
Ogród Mirelli 13:31, 21 kwi 2015

Do góry
Pomiędzy róże , ale bardziej z przodu możesz posadzić lawendę.
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 12:58, 21 kwi 2015

Do góry
ewfcia napisał(a)
Uff, w końcu po tak długim czasie mogę powiedzieć, że przedogródek wykonany!!!
Chciałabym jeszcze na jesień posadzić tuz przed ekranem z cisa czosnki ozdobne. Chyba przebiją się przez ten grys, jak myślicie?
A oto efekt końcowy:

Witaj Ewcia
O matko. Zobaczyłam to zdjęcie w pojedynczych pytaniach ... jako inspirację. Cudnie to wyszło. Szkoda tylko, z ew twoim wątku poprzednie fotki są nieaktywne u mnie. Ale mam nadzieję, że nadrobię, jak umieścisz nowe. Ślicznie wyszedł przód domu. Gratuluję. Będę zaglądać do ciebie, aby zobaczyć, jak realizujesz tył domu. Pozdrawiam.
Ciekawa jestem, jak teraz wygląda przedogródek i jak żwirek się zrealizował po pewnym czasie
Mój ogród pod górkę... 12:32, 21 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Moje trzy buczki:

Kasia,ślicznie .
Nawadnianie robiliście sami? Nie mam pojęcia, jak temat ugryźć. Chciałabym etapami coś z tym podlewaniem zrobić.
Podwórkowa rehabilitacja 12:07, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, nadrobiłam zaległości. Fajnie,że w Ciechocinku odpoczęłaś, mam nadzieję, ze po jelitówce czujesz się już lepiej. Zdjęcie brzozy mi się spodobało, a forsycja u ciebie piękna. U mnie jeszcze nie kwitnie tak mocno. pozdrawiam i zdrówka życzę

Hej Iwonko,dziękuję, że zajrzałaś Nadrobić moje zaległości w wątku u Ciebie to dopiero wyzwanie
Czuję się już dobrze, powoli przenoszę roślinki znad oczka w inne puste przestrzenie. Dziś piękna pogoda więc chce się bardziej niż zazwyczaj
Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 11:22, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jak to chrzciny nie wchodzą w rachubę?
Ja się urodziłam, jak moja mama miała 46 lat I byłam jej najukochańszym dzieckiem. A moja dwójka byłą planowana, a dwoje bocian przyniósł sam bez pytania

Eeeee, to może inaczej - chrzcin nie planuję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:18, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hm, co do trawki nie mam zdania, ale chyba decyzję już podjęłaś. Ml ci w duszy gra

Iwonko, zgadza się ML będzie
Mój ogród pod górkę... 11:05, 21 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dzięki Iwonko. Komunia ostatnia. Chrzciny też już nie wchodzą w rachubę...
Pozostają tylko okrągłe urodziny

Jak to chrzciny nie wchodzą w rachubę?
Ja się urodziłam, jak moja mama miała 46 lat I byłam jej najukochańszym dzieckiem. A moja dwójka byłą planowana, a dwoje bocian przyniósł sam bez pytania
Mój ogród pod górkę... 11:01, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, będzie dobrze. Fachowcy nie wiedzieli, że mają być Fachowcami
Jak czegoś nie dasz rady zrobić, to się nie przejmuj. Goście będą mieli powód odwiedzić twój ogród ponownie za jakiś czas. I będą mile zdziwieni zmianami
A jak się wszystko rozrośnie, to dopiero będzie widok. Będzie w przyszłości druga komunia, albo inna impreza?

Dzięki Iwonko. Komunia ostatnia. Chrzciny też już nie wchodzą w rachubę...
Pozostają tylko okrągłe urodziny
Mój ogród pod górkę... 10:58, 21 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czyli żółty z różowym (karminowym)
Ja mam podobnie. Przy sadzeniu nie pomyślałam, teraz kombinuję, jak wyjść z tego problemu: naraz kwitną mi żonkile na żółto i bergenia, jak nigdy dotąd, obficie, daje czadu na różowo

Mus przesadzić tawułę, bo jeszcze mała, skalnica już ma takie duże kępy, że strach ruszać.
Mój ogród pod górkę... 10:57, 21 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Powiem Ci szczerze, że jak patrzę na takie widoki, to po całej tej półtorarocznej "przewałce" nabieram oddechu i łezka się kręci w oku z radości, a to złe, co przeszliśmy z "fachowcami" odchodzi w niepamięć... Kocham ten ogród - nawet pod górkę!

Kasiu, będzie dobrze. Fachowcy nie wiedzieli, że mają być Fachowcami
Jak czegoś nie dasz rady zrobić, to się nie przejmuj. Goście będą mieli powód odwiedzić twój ogród ponownie za jakiś czas. I będą mile zdziwieni zmianami
A jak się wszystko rozrośnie, to dopiero będzie widok. Będzie w przyszłości druga komunia, albo inna impreza?
Mój ogród pod górkę... 10:52, 21 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dzięki Iwonko. Tak, stworzyłam nowy duet - skalnica z tawułą, hihihi

Czyli żółty z różowym (karminowym)
Ja mam podobnie. Przy sadzeniu nie pomyślałam, teraz kombinuję, jak wyjść z tego problemu: naraz kwitną mi żonkile na żółto i bergenia, jak nigdy dotąd, obficie, daje czadu na różowo
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:14, 21 kwi 2015

Do góry
Piękna wiosna u ciebie. Mój pigwowiec jeszcze w pąkach. Chyba u mnie wszystko później startuje. Tulipany chyba kwitną w zależności od odmiany, Na jednej rabacie jedne mają już kolor, drugie jeszcze zielone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies