Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

andziurex 05:46, 21 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)

Pan Andrzej Ćwik w Maji:
"...pan Andrzej posadził popularną w ogrodach kompozycję z lawendy i róż. Jednak lawendę nazywa… mordercą róż – ponieważ korzeni się płytko i ekspansywnie, zabiera różom składniki odżywcze. Im dłużej taka kompozycja rośnie w ogrodzie, tym słabsza staje się róża – słabiej kwitnie i słabo rośnie."
Obejrzałam jeszcze raz ten odcinek. I się nie zgadzam z tą wypowiedzią do końca.
W 12.58 minucie jest właśnie o tym mowa. Tutaj:
http://majawogrodzie.tvn.pl/253,Tam-gdzie-kroluja-roze-odc-537,odcinek.html
Mirella, chciałabym, aby moja lawenda tak pięknie "mordowała"moje róże
Rabata u pana Andrzeja jest bardzo wąska i lawenda posadzona jest między krzaczki róż. Cokolwiek być tak posadziła, to roślinki będą sobie zabierać wodę. Jeśli jednak lawenda jest posadzona w odpowiedniej odległości, tak jak piszą dziewczyny, nic nie będzie różom. Zobacz, jak pięknie kwitną róże u pana Andrzeja wśród lawendy. Na dodatek te róże mu się pokładają. Więc niech nie mówi, że one powinny być wyższe, bo pozwolił im się położyć. Nie mają na tej rabacie podpórek. Ja tego bynajmniej nie widzę na filmie . Oby nasze róże tak kwitły.

Oglądałam ten odcinek i też zwróciłam na to uwagę. Wydaje mi się, że ta róża była jakaś niskopienna, więc nic dziwnego że lawenda ją zagłuszała. U mnie lawenda jest z przodu rabaty jako obwódka, róże są za nią jakieś 30 cm i nie przeszkadzają sobie nawzajem. Zresztą kiedyś w "Mai" był ogród, którego właścicielka w przedogródku miała same rabaty różane i podsadzała je wyłącznie lawendą, którą samodzielnie rozmnażała, a wszystko było w dobrej kondycji i nikt się tam nie mordował.
iwonadm 07:00, 21 kwi 2015

Ja sama mam takie zestawienie, ale teraz pewnie zdecydowałabym się na perovskie

MirellaB 09:52, 21 kwi 2015

Efffa napisał(a)
Kancik wyszedł super

Dziękuję
MirellaB 09:54, 21 kwi 2015

Manalena napisał(a)
Mirelko- zajrzałam do Twojego ogrodu! Ale sie dzieje,a kanciki super. Ja mam zamiar zabrać sie za nie w ten weekend,póki co pogoda nas nie rozpieszcza.

Dziękuję. Pogoda niestety zmienna, oby weekend majowy był przyzwoity
MirellaB 09:56, 21 kwi 2015

Ala106 napisał(a)
Mirelko, kanciki super i w ogóle extra.
Wyglądają pięknie, ale nie znoszę ich robić, mam taką kępiastą trawę.

U mnie też w niektórych miejscach trawą bardzo twarda i wyrośnięta w krawężnik, trochę siły potrzeba, żeby ją wydostać
MirellaB 10:28, 21 kwi 2015

Dziewczyny dziękuję za wypowiedzi odnośnie lawendy i róż.
Odcinek "Mai w ogrodzie" oglądałam i dlatego pytam bardziej doświadczonych jakie są Wasze opinie.
Mam wąską rabatę przed domem pod płotem i tam są posadzone róże, jedna pnąca reszta krzaki, posadzone od siebie w odległości 50 cm. Czy mogę między nie posadzić lawende czy raczej odległość jest zbyt mała? To połączenie bardzo mi się podoba
Co innego bym mogła posadzić?
Widziałam gdzieś zdjęcie różowych róż z czymś białym. Moje róże nie są jednakowe, mam różne kolory, białe pasuje do wszystkiego,ale się nie upieram
Poradzcie co by dobrze wyglądało i żeby wszystko wspólnie pięknie rosło

To są moje rabaty

Iwk4 13:31, 21 kwi 2015

Pomiędzy róże , ale bardziej z przodu możesz posadzić lawendę.
iwonadm 13:37, 21 kwi 2015

a jakie to odmiany róż?
Mi marzy się połączenie róż z gipsówką, namiętnie kupuję kłącza z Biedronki i nic mi się nie przyjęło więc jak tylko znajdę w doniczce to kupuję.
Ładną rabatę z białymi Chopinami i lawendą ma Renia RRR
malgorzata_s... 13:54, 21 kwi 2015

Na różach się nie znam i nie wiem co do nich dosadzić poza lawendą Macham
szemusia 16:11, 21 kwi 2015

A ja dla odmiany szukam towarzystwa dla lawendy
Może róże, jak u Ciebie?