Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 18:38, 10 lis 2019

Do góry
Dzisiejszy ogródek.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:38, 10 lis 2019

Do góry
Leje dziś cały dzień. Mam nadzieję błoto nie spłynie, świeżo kopane wczoraj cały dzień... Ale może ziemia szybciej osiądzie przez to.

Nie byłam zobaczyć jak wyszło równanie skarpy, pewnie w połowie tygodnia. Zobaczymy. Niech się dzieje. Mogłoby nie padać bo wiatę mają stawiać od wtorku hmmmm
Mam też nadzieję że tynki na paletach ofoliowane są zabezpieczone porządnie, bo leje od samego rana...

Ludzie od ogrodzenia zrobią mu też krawężniki pewnie. Muszę im to narysować i poprosić o wycenę. I narysować tynkarzowi gdzie płytki w łazience będą a gdzie ma tynkować.
Jutro pracuje, zresztą ja też. Lubię ciche dni, dużo da się zrobić pozdrawiam!
Mój ogrodowy pamiętnik 18:36, 10 lis 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Miałam już nic nie kupować. Dopiero wiosną. Ale...
Szukałam drzewka z kulistą koroną. Miał być klon Purple Globe ale zniechęciły mnie wypuszczane przez niego badyle. Ambrowca Gumball wsadziłam gdzie indziej. Stanęło więc na dębie Green Dwarf. Takiego miałam kupić na wiosnę.
Stanęło do dzisiaj . Bo dzisiaj kupiłam brzozę Magical Globe.
A tak się brzozom opierałam. Wiem, że to taka trochę pseudo brzózka ale jednak .

Tylko kiedy ja ją posadzę jak ciągle pada . Jutro też ma lać.

Niesamowita! Bardzo mi się podoba i nie znałam takiej odmiany brzozy. Na jakiej wysokości jest szczepiona?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:21, 10 lis 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ja też wczoraj ogarniałam domowe donice. Na szczęście mam tego niewiele. Taki polowy ogrodnik ze mnie Ale "drzewka szczęścia" tak mi porosły z "podkradzionych" sadzonek, że mam teraz 8 donic z pięknymi gruboszami.
Myślałam Ewuś o twoich skrzyniach i chyba zmieniam zdanie. Masz farbę, kusi cię takie rozwiązanie, dlaczego by nie spróbować. Czemu truskawki i maliny mają nie mieć ładnej oprawy? Takie pyszne z nich krzaczki U Aganii są niebieskości. U ciebie będzie kolor borówkowy. Taki Effkowy znak rozpoznawczy
Kortenowe kolory ogrodu są u ciebie obłędne. Gdyby jeszcze zaświeciło mocne słońce, ależ wyszłyby foty!

Powiem Ci, że ja ostatnio zaczęłam się interesować domowymi roślinami, na razie nieśmiało i powoli. Obym się nie wkreciła za bardzo, bo będzie wesoło Przymierzam się do takiej dekoracji

https://pin.it/mcbmtxifnt6asr
https://pin.it/u2sbgen4kwalgz

Bardzo ciekawie to wygląda

Właśnie chyba będą borówkowe, bo mnie bardzo ten kolor kręci Najwyżej będą aż nadto oryginalne Borówkowy ogród Effki!

Właśnie piękne słońce było ale do południa kiedy cebule sadziłam a potem wyszły chmury. No cóż może jeszcze uda się w słońcu obfocić ogród
Ogród w remoncie 18:17, 10 lis 2019

Do góry
Spójrzcie proszę czy ma sens to co wymyśliłam

Po pierwsze trochę zaokrągliłam kształt przy wjeździe na placyk parkingowy by łagodniej się wjeżdżało autem. Przy bramie do świerka dosadziłabym jeszcze jodłę, z którą nie mam co zrobić. Wyszłaby taka mała grupa iglasta świerk, jodła i świerk srebrny - poducha. Wzdłuż 3szt śś. Na końcu, przy placyku znów jakaś iglasta grupa, myślałam o 3 jodłach ale nie wiem. Pasuje mi tam by przesłonić czymś ten placyk by z wjazdu nie był aż tak widoczny. Nie widzę tam żywopłotu posadzonego prostopadle a raczej właśnie jakąś luźą grupę. Teraz żywopłot w plecach tej rabaty. Jak już pisałam przydało by się tam coś mało absorbującego , czy cisy by mogły być? Mam ok 50 szt tych maluszków zdaje się jakieś fastigata, z żółtymi przyrostami. Nie bardzo mam je gdzie dać to może tu? Pewnie długo poczekam na efekt ale trudno, coś trzeba z nimi zrobić, gdzieś wykorzystać. Jak to widzicie? Bez sensu, czy da się coś z tego stworzyć?
Hortensjowo 18:09, 10 lis 2019

Do góry
Mam nadzieję, że się przyjmą
Hortensjowo 18:07, 10 lis 2019

Do góry
Wczoraj padało cały dzień. Ale dzisiaj pomimo, że było tylko 8 st.C, nie było wiatru i było całkiem przyjemnie. Skorzystałam z okazji i poszłam do ogrodu, pomimo że w niedziele zazwyczaj jestem w domu i mam czas dla rodziny. Chociaż dzieci to już raczej wolą inaczej spędzać czas.
Udało mi się kupić 6 doniczek chryzantemek łącznie za 12 zł. Zaryzykowałam i posadziłam, może przezimują i będą cieszyć w kolejnym sezonie.
Również wrzosy z doniczek poszły do gruntu.

No i posadziłam magnolię Elizabeth, ale już nie zdążyłam zrobić fotek

Studnia w ogrodzie 17:48, 10 lis 2019

Do góry
karlos napisał(a)
Może komuś się przyda, więc napisze o mojej studni.

Studniarze przywieźli małą wiertnię, wjechała na tył ogrodu nie niszcząc niczego, sam wykop i miejsce wiercenia też są znośne i można naprawdę ogarnąć temat bez zniszczeń, nawet w starym ogrodzie (widać na fotkach) U nie stanęło na 12m, pierwsza warstwa wodonośna była na 7m, ale płytka i poszliśmy głębiej. 3 ostatnie metry z 12, to filtr (rura z nawierconymi otworami z siatkami itd.) robiony pod konkretną studnię i zależny od źródła. Pierwsze pompowania "odmulające" kolor wody od brązu do kryształu Teraz jest już czysta, bez zapachu i po kilku godzinach w szklance nie ma żadnych osadów Teraz będę odkażał studnię i oddam wodę do badania pomimo tego, że będzie tylko do podlewania.

Pompa wisi sobie na 8,5m, bo musi być powyżej filtra. Lustro wody mam na 2m, a po włączeniu pompy spada od razu na 5m i zostaje w tym miejscu podczas pompowania wody.Pompa dobrana do wydajności studni 95 l/min (beczkę 200l zapełniła w 2minuty ) Podłączyłem się do rur na ogrodzie i 3 zraszacze chodzą elegancko z czego ostatni podłączony do kranu 70m od pompy

Fajnie, że napisałeś taki post, bo właśnie na wiosnę najprawdopodobniej będę szukała ekipy, która w ten sposób by mi taką studnię zrobiła, bo u mnie nie ma jak ciężki sprzęt wjechać niestety, a po za tym nawet jakby miał to szkoda by mi było ogrodu, bo wiem jak u sąsiada to wyglądało jak koparka wjechała
Jeszcze mam takie pytanie jak to cenowo wyszło? Na jaką sumę się przygotować?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:37, 10 lis 2019

Do góry
Basiu 320€ z debiny jest

Gotowy Orzel wyglada tak

Przedziwny Ogród 17:34, 10 lis 2019

Do góry
Taki mały cosik wczoraj był w moim ogródku...

Pamiętajcie o ogrodach 17:34, 10 lis 2019

Do góry
W tym roku przetaczniki przyciąłem do samej ziemi ale to też dlatego bo jakiś gzryb liście zaatakował i ściąłem.

A teraz tawuły robią wrażenie

Moja działka na Dębowym Lesie 17:26, 10 lis 2019

Do góry

Aniu przepiękny kolor tych chryzantem. Może znasz ich nazwę. Wyobrażam sobie taki dywan z tej chortensji piękny by był.
Już końcówka jesiennego fotografowania.

Pozdrawiam świątecznie
W cieniu - zacieniona 17:25, 10 lis 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Mozna sie u ciebie zatracic w gąszczu kwiatów
Bogumiła jaki masz sposób na martagony...smiało rosną u Ciebie
u mnie totalne fiasko, grtuluje to prawdziwy sukces

Mam ziemię gliniastą,systematycznie wzbogacam kompostem.Martagony sadzę do dołków zaprawionych właśnie kompostem pomieszanym z piaskiem.Wydaje mi się,że nie lubią zbitej gleby.W tym roku część wykopałam i włożyłam do dużych donic,nie zdążyłam znaleźć im miejsca.Przezimują w zacisznym kąciku.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:21, 10 lis 2019

Do góry
Proszę o podpowiedź czy coś dolega wiśni Umbraculifera. Jeszcze latem wśród bujnej zieleni zauważyłam jedną suchą gałązkę z zasuszonymi na niej listkami. Poniżej zdjęcia sprzed dwóch tygodni - widać gałązki z uschniętymi listkami, liście nie opadają.

U podstawy pnia pojawiło się takie pęknięcie kory:

W cieniu - zacieniona 17:18, 10 lis 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Jesiennie ---- kolorowo Ogrodówki słabiej kwitły bo było mało deszczu.Pozdrawiam ukochaną Oliwę.

U nas wody miały pod dostatkiem,podejrzewam,że wiosną przemarzły.Oliwa pozdrowiona...po drodze...

W cieniu - zacieniona 17:15, 10 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ładnie, czyściutko
Bogusiu, 100 lat, serdeczności zostawiam

Dziękuję za życzenia,serdeczności przyjęłam.Miło Cię u mnie widzieć.
Azalia wielkokwiatowa 17:14, 10 lis 2019

Do góry
Witam Wszystkich !
Proszę o radę jaka choroba gnębi moje azalie latem liście wyglądają okropnie.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc !
Ogród wśród pól i wiatrów 17:07, 10 lis 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Fantastycznie wygląda u Ciebie wszystko.
Gdzieś mam zapisane te rozchodniki, które są takie wyprostowane i kupię po prostu na wiosnę bo mam jakoś najzwyklejszy właśnie,ale on taki leżący raczej

Jakbyś bliżej mieszkała, to bym Cię zaprosiła wiosną i byś sobie zabrała sadzonki
One się bardzo łatwo dzielą.

sarenka napisał(a)
Jolu,przeglądam ponownie Twój wątek od początku- pokażesz jak po 6 latach wygląda Ambrowiec, hicksi? To jakaś odmiana Ambrowca?

Z ambrowcem śmieszna historia.. okazał się platanem i go wycięłam.
Platan to ogromne drzewo, nie mogliśmy zostać razem
A hicksi to cisy, to te pod płotem, za hortensjami od północnej strony.
Pokażę przy okazji w bieżące odsłonie

A tu 06 czerwiec
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:03, 10 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Opłacało się przed zimą odświeżyć kanciki.

Zakodowałam w pamięci, że mam wrócić do tych zmrożonych zdjęć. Zdecydowanie opłacało się odświeżyć kanciki. Doskonale podkreślają bujność rabat. Ogród muśnięty mrozem wygląda magicznie.

Jak sprawuje się nowy domownik?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies