Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 11:21, 25 lut 2020

No, to jest podejście do tematu: nie "gdzie ja go posadzę?" ale "czy mi się zmieści do samochodu?"
Tarciu, jesteś wielka
mrokasia 11:50, 25 lut 2020

Haniu, polecasz różę Alba Meidiland? Bezproblemowa? Nie choruje? Jaką wymiary u Ciebie osiąga? Szukam białej róży pod brzozy.
Pszczelarnia 12:49, 25 lut 2020

Bylinowa potrafi być taka bura i nijaka. Choć u mnie tego tak nie odbieram (na tej do strumienia), a na tą long border w zimie się nie zapuszczam - jej plusem jest dobry układ wstęgi po prawej i lewej z lilakami i gruszami. Jest przez to pewien wizualny porządek.

Jak oglądam słynne rabaty bylinowe w zimie to widzę, że ich umiejscowienie i to co dookoła oraz linia (kształt) mają znaczenie. Forma, forma w zimie gra pierwsze skrzypce.

U Ciebie jest najlepsza recepta na nieformowany swobodny żywopłot. Jest fajny!

Gruszka_na_w... 16:52, 25 lut 2020

mrokasia napisał(a)
Haniu, polecasz różę Alba Meidiland? Bezproblemowa? Nie choruje? Jaką wymiary u Ciebie osiąga? Szukam białej róży pod brzozy.

Brzozy i róże- ciekawy duet.

Tę różę bardzo polecam. Długo i obficie kwitnie, ma ładny pokrój i nie choruje. Po pierwszym kwitnieniu trzeba jej przyciąć końcówki, a potem ponownie zakwita.

czerwiec- dwa krzaczki

sierpień

wrzesień

październik

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:57, 25 lut 2020

galgAsia napisał(a)
No, to jest podejście do tematu: nie "gdzie ja go posadzę?" ale "czy mi się zmieści do samochodu?"
Tarciu, jesteś wielka

Zdarzało mi się już podejmować decyzje związane z koniecznością eksmisji dużych roślin z ogrodu (drzewa i krzewy)z powodu zbytniego rozpasania zakupowego. Chciało się wcisnąć do ogrodu wszystko, co się podobało. Okropnie się z tym czułam. Od czasu wykopania pierwszej rośliny już niczego nie kupuję pod wpływem impulsu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:58, 25 lut 2020

tulucy napisał(a)
Haniu nie nadrobię nijak, ale pomalutku wychylam nosa spod kołdry

Już miałam podejrzenia, ze doszło do mumifikacji pod tą kołdrą. Szykuj sekator!
Gruszka_na_w... 17:00, 25 lut 2020

mira napisał(a)
U Ciebie ciepłej. Ale mimo to już w ogrodzie jest fajnie bo czuję się siłę wzrostu. Niech Ci rośnie w tym roku bujnie ogród hehe

Tyle lat patrzyłam na mikroskopijne roślinki, że radość mnie rozpiera, kiedy patrzę na kolejne wypiętrzenia. Mam nadzieję, że będzie rosło dalej.
Gruszka_na_w... 17:03, 25 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Bylinowa potrafi być taka bura i nijaka. Choć u mnie tego tak nie odbieram (na tej do strumienia), a na tą long border w zimie się nie zapuszczam - jej plusem jest dobry układ wstęgi po prawej i lewej z lilakami i gruszami. Jest przez to pewien wizualny porządek.

Jak oglądam słynne rabaty bylinowe w zimie to widzę, że ich umiejscowienie i to co dookoła oraz linia (kształt) mają znaczenie. Forma, forma w zimie gra pierwsze skrzypce.

U Ciebie jest najlepsza recepta na nieformowany swobodny żywopłot. Jest fajny!

W dużym ogrodzie bylinówki łatwiej zamaskować zimową porą. To prawda, że zimą forma ma znaczenie. Zwłaszcza na osi widokowej z okien.

Lubię ten mój żywopłot. Ładnie odmierza mi czas. Czas tego i owego.
tulucy 20:33, 25 lut 2020

Naszykowany... i denaturka
TAR 21:01, 25 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Tarciu, jesteś wielka

bo ja mam go gdzie posadzic ale kurdupla nie chce, a tam mieli wyprowadzone takie wielopienne. niestety moje auto ma ograniczone mozliwosci. i chyba mam najwiekszy problem z wytachaniem. przeciez małzon mnie zaciuka