Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 06:46, 20 lut 2020

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Obecnie bordowy jest tak zapączkowany

W zeszłym roku zakwitł 30 marca

Posypałaś czymś tego ciemiernika że taki przymączony?

Pięknie, wiosna już prawie w każdym rejonie Polski a właściwie przedwiośnie

Fajny taki leśno sosnowy ogród, latem chyba cudny zapach igieł sosnowych
Przerabianie ogródka pod swój gust 02:42, 20 lut 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Oczar zza plotem

Hmm, oczar... tak się zastanowiłam nad etymologią nazwy. Ciekawe, czy ma ona coś wspólnego z czarem, oczarowaniem ?
Ogródek Ewy 01:02, 20 lut 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Katarawski przychodzi mi do głowy ale nie mam go u siebie dla porównania.

To jest Katarawski

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:58, 19 lut 2020

Do góry

i tu się kończy epizod ze Skagen z roku 2008.

------------------------------------------------------------------

Przeskakujemy teraz o 10 lat do roku 2018 i początku mojej opowieści jakby nie było o róży.

Jak wcześniej pisałam szukałam róży do ogrodu i czytałam w necie przeróżne opisy.

Aż nagle natknęłam się na.....łał łał łał

http://rosenpedia.blogspot.com/2017/12/roza-ze-skagen.html

dla tych co nie chce się im otwierać przytoczę z blogu Pani Małgorzty Kralki tylko początek - bo przyznam, że jak czytałam ten początek to mnie dosłownie zatkało, przełykałam też wstyd niewiedzy

" Róża ze Skagen
To jest po prosu niesamowite jak przy okazji tematów różanych wychodzą zupełnie inne, nieróżane ciekawe tematy. I tak ten niezwykły, świetlisty obraz wciągnął mnie w krąg duńskich impresjonistów, zafascynował obraz jak i niezwykłe, trudne życie jego autora, jak również i jego rodziny.
W moim przypadku w tej konkretnej sprawie krzyżuje się parę wątków- róża ze Skagen, która ponoć do dziś rośnie w tym ogrodzie, muzeum impresjonistów duńskich i 2 niezwykłe, niebezpieczne
Cieśniny Duńskie które pomagają połączyć się w sposób w miarę bezpieczny dwóm morzom- Skagerrak od strony morza północnego i Kattegat od strony naszego rodzimego Bałtyku. To jest przeżycie zobaczyć jak burawy Bałtyk łączy się z ponoć seledynowo-błękitnym "

Tak to było niesamowite jak przy okazji wychodzą rożne tematy.

cdn

Ogród bez reguł 21:56, 19 lut 2020

Do góry
Na koniec moje dzisiejsze odkrycie . Posadziłam w ub. roku kopytniki. Były bardzo nędzne, tzn. sadzonki były ładne, ale w te upały momentalnie zrobiły się zdechlakowate i takie pozostały do "zimy". Myślałam, że już po nich, a tu niespodzianka Coś się kluje i cieszy mnie niezmiernie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:47, 19 lut 2020

Do góry

to jest inne miejsce niż sam cypel - tam był piasek a tu tak niedaleko w miasteczku już kamyczki - zaskoczyło to mnie

żegnamy się z morzem ostatecznie i w drogę powrotną

nie mogłam się napatrzeć na krajobraz wydmowy który ciągnął się chyba kilkanaście albo więcej kilometrów

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:41, 19 lut 2020

Do góry
Wciąż nie wiem co zrobić z tą rabatą,czym ją obsadzić? Myślałam o świdośliwie larmackiej w centrum i trawach. Ale może ktoś ma jakiś pomysł? Słońce tylko do 12
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:38, 19 lut 2020

Do góry
ogródek z lawendą

to na co czekaliśmy wszyscy to była godzina otwarcia knajpek rybnych
czyli 18 ta, płaciło się wstęp a potem do woli jadło ...oczywiście najpierw trzeba było upolować miejsce

udało się

i tu jadłam po raz pierwszy w życiu zupę rybną o smaku który określa się niebo w gębie
nigdy wcześniej nie przypuszczałam że tknę się zupy rybnej...no ale byłam bardzo zmarznięta, zmęczona i głodna - tak delikatnego rosołku nie spodziewałam się i pewnie dał mi siłę żeby degustować to co na oko wydawało mi się że zjem - bo nazw nawet nikt nie miał zamiaru tłumaczyć
było przepysznie

po dniu pełnym atrakcji zbieramy się w drogę powrotną i jeszcze ostatnie pożegnanie z morzem - zabieram kamyki żeby wrócić choć nie wiedziałam jeszcze o tylu atrakcjach ...... no właśnie

różnie bywa raz się przygotowywuję do jakiejś wyprawy a czasem nie - i tym razem tak było - może szkoda

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:35, 19 lut 2020

Do góry
Kazdy nowy kwiatek to duza radość
Mam chec posprzątać jesienny bałagan

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:22, 19 lut 2020

Do góry

chyba najmniejszy ogródek
Ogród bez reguł 21:17, 19 lut 2020

Do góry
Eden Rose - nie bardzo jest czym się chwalić...

Bardzo chcę, by w tym roku ruszyła z kopyta
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:17, 19 lut 2020

Do góry
Mały spacer po miasteczku

penetruje wszelkie ogródki i obejścia
tu zaciekawił mnie ten jamnik

niesamowicie spodobało mi się to miejsce

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:13, 19 lut 2020

Do góry
obudziły się

iwa też w kotkach, ale mi się przewraca i nie wiem czy ten sezon przetrzyma

Ann Russell cała w pączuszkach

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:12, 19 lut 2020

Do góry
Kontynuuję - nadal jesteśmy w Skagen.

To co napisałam powyżej że cel został osiągnięty i tyle - można mieć wrażenie że nieciekawe miejsce. Nic takiego, pragnę tam powrócić i to z kilku powodów a jednym jest róża no i ten kraniec świata też.

Po prostu trafiliśmy na fatalną pogodę.
Z plaży udało się nam powrócić na parking takim kursowym traktorem i to była świetna transakcja dnia. Chwilkę zaraz wylała się ściana wody z nieba i nie wiem jakim cudem nasz pojazd dotarł przez piach na miejsce.

I zaraz chwilkę potem zaświeciło słoneczko

tutaj domek na parkingu z pamiątkami i przekąskami no i tym dachem z traweczkami - cudo

Skagen to spory port rybacki ale też miejsce gdzie spotyka się wielu żeglujących, spędzających wakacje na wszelkiego rodzaju łodziach albo takich co przyjechali rowerami.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:09, 19 lut 2020

Do góry
A tu jakieś latające

kiku jak nie umrozi cała w pąkach

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:05, 19 lut 2020

Do góry
liliowce trzeba będzie sprzątnąć, ale to łatwa robota i szybko porządek tylko pewnie znowu zryte pod nimi

w sumie to nadal mam kolorowo mimo tej pory roku

i komary
Ogród bez reguł 21:03, 19 lut 2020

Do góry
A moja słodka kalina w zaciszu balkonowym zbiera siły do kwitnienia i pachnienia

Ogród bez reguł 21:01, 19 lut 2020

Do góry
A zaraz potem oślepiające słońce

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:01, 19 lut 2020

Do góry
I Katkowe juki

bajzel po huraganie

gracki mają perukę

Ogród bez reguł 20:59, 19 lut 2020

Do góry
Dziś u mnie pogodowych atrakcji ciąg dalszy, co mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że wiosna idzie. Takie chmury były na porządku dziennym

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies