Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 20:01, 08 paź 2025

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
...

Zdjęcie z pozycji żaby lubię, jakem (archaizm ) grzebiuszka liście podświetlone promieniami słońca wyglądają super.
Ogród Basi 19:50, 08 paź 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu ładne alejki stworzyłaś a może musisz przetrzeć szkiełko do robienia zdjęć w aparacie? Czasami o tym się zapomina i zdjęcia tracą na ostrości, a Ty masz zbyt ładny ogród przecież
Moje miejsce na ziemi -początek 19:13, 08 paź 2025

Do góry
edi75 napisał(a)
Dawno mnie nie e było
Wrześniowe fotki

No moja Droga jest progres
Rabata đliwowa jest urzekajaca.na trzeciej foci wyglada cudownie.
nasapił piekny etap w Twoim ogrodzie
Czymam kciuki
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus - misecznik cisowiec 18:42, 08 paź 2025

Do góry
Mam problem z niektórymi cisami w żywopłocie, które mają jakby zahamowany wzrost i inny kolor. Zrobiły się żółte.

Może ktoś zna przyczynę?
Ogród w malinówkach 18:13, 08 paź 2025

Do góry
Dotarły kolejne thuje Tym razem nie pisałem do sprzedawcy żeby dał równe wysokością i gęste od dołu. Za to poprosiłem o gęste i z jednym pniem.

Przyszły ciut wyższe niż ostatnio. Za to sztuki z dwoma wierzchołkami i tak się trafiły. No cóż, nie mamy kontroli nad tym kto szykuje te wysyłki.

Dziś wyglądają tak:

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:10, 08 paź 2025

Do góry
Przeglądając ciekawostki Paryża na mapach Google natrafiłam na świetny koncept!
Są rabaty, ale nieproblematyczne i o niewielkeji powierzchni (ważne z uwagi na żołędzie) . Jak to się stało, ze na to trafiłam sprawdzając sobie jedynie drogę z hotelu do wieży Eiffla??? To znak!
Załączam skrin z map Google:

Trochę mi to przypomina rozwiązania z ogrodu Agatorka .
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:51, 08 paź 2025

Do góry
Jej

Głupie gniazdko i nowa lampa a cieszą

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:09, 08 paź 2025

Do góry
Ta część ogrodu ma proste linie. Przypuszczam, że nereczka z racji swych obłości będzie wywoływać w Tobie ten same odczucia co koło .
Mnie koło nie zgrzyta jakoś specjalnie choć dla czystości formy chyba jednak lepsze by były linie proste. Z drugiej strony, ogród to całość a prostokaty i koła to figury geometryczne . Nereczka tu chyba najmniej pasuje wg mnie.
Może jakaś nieregularna figura z prostymi liniami?

Traktuj to wyłącznie jako inspirację .

Tak sobie pomyślałam, że taka trochę fikuśna rabata odwracałaby uwagę od tych rabat przyogrodzeniowych.
Ogrodowe skarby 16:09, 08 paź 2025

Do góry
Udało mi się utworzyć kolejną część rabaty cienistej. Miałam sporo host, które kupiłam za niewielką kwotę, więc konieczne było ich posadzenie.
Ogrodowe skarby 16:06, 08 paź 2025

Do góry
U mnie ostatnio znowu zmiany.
Ta rabata puzzlowa, co przez trzy sezony była buszem, w przyszłym roku będzie poukładana! Na efekt trzeba poczekać do kolejnego sezonu, ale już oczami wyobraźni widzę, że będzie lepiej... No chyba że się mylę, to wtedy znowu złapię za szpadel, aż dojdę do takiego efektu, który mnie zadowoli.
Ogrodowe skarby 16:02, 08 paź 2025

Do góry
Dzięki Wam za wsparcie!
Ogród widzów wybrany.
Dzięki za każdego kciuka, dzięki któremu Ogrodowe Skarby zdobyły wyróżnienie.
❤️❤️❤️
Zacisze Alicji 14:48, 08 paź 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Ostatni kwiatek najpiękniejszy.♥️♥️♥️ Jak się zwie?
Ranczo Edy 13:35, 08 paź 2025

Do góry
Mżawka dziś ale ciepło bez wiatru , miłego dnia ...

Ranczo Edy 13:33, 08 paź 2025

Do góry
Dziś przejrzałam siewki ostróżek i przy okazji hortki

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:31, 08 paź 2025

Do góry
Krotkie przypomnienie tematu bieżących rozkminek.

Zadanie: zniwelować efekt „przyogrodzeniowych” rabat z pustką w środku, utworzyć efekt jak w części ogrodu z kolistym rabatami.
Dotychczasowy (jeden z ostatnich) pomysłów: kwadratowa rabata z niskimi nasadzeniami plus rabata pod dębami.
Plan obecny: zero kwadratowej rabaty, w jej miejscu rama na hamak oraz rabata pod dębami

Realizacja: o ile kwestia ramy na hamak jest jasna, o tyle temat rabaty pod dębami jest nieco bardziej skomplikowany.
1. Różnica poziomów w tym miejscu to nieco ponad 20 cm. To nie jest wada, ale zaleta - chce tu zrobic rabatę o ustalonym poziomie dosypując ziemi. Ziemia będzie utrzymana betonowymi palisadami. Palisady ułożone od poziomu 0 do wysokości 20 cm - efekt „wychodzenia” rabaty z trawnika.
2. Moja uporządkowana natura pozwoliła tu jedynie na kształty regularne - prostokąt lub koło. Prostokąt odrzuciłam, bo mi tu zupełnie nie pasowała taka wielka rabata w tym kształcie. Machnęłam wiec koło napracowawszy się przy tym niemiłosiernie. Baaaardzo mi się podobało - wielka rabata z rozmachem.
Ale.
Ale numer 1: Koło byłoby dość blisko dwóch dębów, co uniemożliwiłoby wkopanie palisad.
Ale numer 2: tak wielka rabata pod sypiącymi żołędziami dębami byłaby niezmiernie trudna do oczyszczenia. Już teraz z istniejącymi rabatami jest to problem, a wszak z trawnika wystarczy wygrabić.
Wniosek? Mus rabatę zmniejszyć i jednocześnie nieco odsunąć od drzew.
I tu natchnieniem dla mnie był pomysł Asi Wafel, która sugerowała włączenie jednego z dębów w kwadratową rabatę. Kwadratowa to przeszłość, ale pomyślałam sobie, by zrobić kolistą rabatę obejmująca nie wszystkie 3 dęby, ale tylko 2. Rozwiązałoby to częściowo problemy opisane wyżej.

Pomysł na rozwiązanie:
No i machnęłam takie coś. W pierwszej chwili podobało mi się. Ale jednak widzę, ze mi to zupełnie nie gra geometrycznie, wprowadza chaos w kompozycji. Nie ma to koło odniesienia do innych elementów ogrodu, nie gra mi to... Pomyślałam, ze jedyne rozwiązanie to odejście od geometrycznego kształtu tej rabaty - będę układać węża i próbować .
A tymczasem - jeśli miałyście cierpliwość doczytać do tego miejsca - zerkniecie czy tez widzicie ten dysonans kompozycyjny?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:29, 08 paź 2025

Do góry
Ale elektryk dziś będzie jakaś dobra wiadomość... heh

I podpisuję umowę z firmą budowlaną do sso na domek w Dobczycach. W tym miesiącu jeszcze mają zrobić utwardzenie i przygotować plac budowy

Ostatnie figi

Wzgórze chaosu 11:26, 08 paź 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dobrze, że tylko jedna noc taka była. Teraz mocno nam podlewa.
Oby ta jesień nie była zbyt listopadowa.
Super, że weekend był słoneczny

U nas w weekend do południa było paskudnie dopiero po 14.00 troszkę słonka. Przymroziło 3 nocki z rzędu.
Wzgórze chaosu 10:53, 08 paź 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ula to fotka z okna wykuszowego w salonie.
Ale w sumie ten klon nawet z kuchni widzę.

A z okna kuchennego w niedzielę taki widoczek

Rzeczywiście, nigdy z domu nie przyglądałam się na Twój ogród
Hortensje i trawy też robią robotę, szczególnie w tworzeniu przestrzeni. A wiosną lubię, jak się je ścina, bo ogród staje się inny, zmienny na jakiś czas.
Dlatego zdecydowałam się mieć ich więcej, ale w tym roku jakoś sezon moim sadzonkom nie sprzyjał w kwitnieniu. Za to mam nadzieję że się dobrze ukorzenia i zadomowią,wiec będę mieć radocha z nimi w przyszłym sezonie.
Z dodatków niestety hakonki i zawilce u mnie nie bardzo rosną, ale jest szansa że na nasłonecznionyvh miejscach gaura sprawdzi się jako kwitnący wypełniacz kombinuję też z bodziszkami. Ciągle szukam kwitnących i małowymagających roślin.
Ogród z zegarem 10:25, 08 paź 2025

Do góry
Nicol, dla Ciebie Hadesik od tyłu

Z nogami Venus

Sezon 2017 u Hanusi 10:04, 08 paź 2025

Do góry
Dziękuję, Basiu. Też liczę na to, że kolejne lato nie będzie dla nas na Pomorzu takie przykre i wybiórcze. Słoneczne dni można było policzyć na palcach, szczególnie u mnie.
Ale było, minęło, co miało spaść to spadło, co urosło ,i zdążyłam zebrać, to też chwała. No i tyle. Teraz trzeba zadbać o zdrowie, kondycję, i luz w pasie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies