Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

TAR 21:42, 18 kwi 2026

vita napisał(a)
Ojej, ojej! Cudowne łany kwiecia, przylaszczki takie różnorodne, nigdy różowych nie widziałam w naturze. Ale wśród niebieskich nie widzę o anemonowych płatkach, takich wąziutkich, a może to po prostu faza kwitnięcia? Pod Kartuzy rzadko się zapuszczam, a jak widać warto, dla takich widoków

Ja troche blizej ale widoczki za oknem podobne. Tylko rozowych nie widzialam. Nasze Kaszuby sa takie piekne wystarczy wejsc do lasu i bialo-niebiesko
vita 22:29, 18 kwi 2026

W naszych, lubelskich lasach też można wiele podziwiać, wprawdzie różowych przylaszczek też nie widziałam, ale kokorycze (czerwone też), zdrojówki, podkolany, cypripedium calceolus i wiele innych.

Jestem Kaszubami zauroczona Ale moje bytności w lasach to tylko okolice Piaśnicy, znam wiele miejsc gdzie można koszami prawdziwki wynosić
basia3012 22:45, 18 kwi 2026

U mnie Mirko też ogrodówki dużo mniejsze. Ale ja bardziej na wschodzie. Bukietowe na razie nic nie puszczają. No może jakaś puszcza ale słabo.
TAR 22:45, 18 kwi 2026

Piaśnica to inne lasy niz te u nas. Te w mojej okolicy to przewaga lisciastych i mieszanych, bardzo duzo bukow, debow, grabow. Duzo wilgoci, leśnych strug i strumieni, małych rzeczek. I jezioro co chwile
Okolice Piasnicy, Wejherowa tez piekne ja mieszkam na drugim koncu. Na styku Kociewia i Kaszub.
Narsilia 07:52, 19 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
Dzisiejszy spacer, nareszcie się zmotywowałam żeby pojechać tam

łany zawilców i przylaszczek

O boziu magia , przepięknie to wygląda no naprawdę nie mogę się nadziwić dziękuję ci za te widoki , u mnie w okolicach same pola itp a jak laski to takie bardziej samosiejki brzozowe a do prawdziwego lasu jakiś zupełnie nie po drodze więc tym bardziej nabrałam ochoty na wycieczkę może w majówkę ,
mirkaka 08:25, 19 kwi 2026

vita napisał(a)
Ojej, ojej! Cudowne łany kwiecia, przylaszczki takie różnorodne, nigdy różowych nie widziałam w naturze. Ale wśród niebieskich nie widzę o anemonowych płatkach, takich wąziutkich, a może to po prostu faza kwitnięcia? Pod Kartuzy rzadko się zapuszczam, a jak widać warto, dla takich widoków

To chwila żeby takie widoki zobaczyć, musiałabyś być w danym miejscu i w danym czasie, trudno tak zaplanować wyjazd, choć pamiętam że jak spotykałyśmy się w Gołubiu, to był to czas kwitnięcia zawilców i przylaszczek, więc może jednak uda Ci się trafić Byłabyś zachwycona
Wydawało mi się że jedna kępka różowych miała takie anemonowe płatki
mirkaka 08:27, 19 kwi 2026

Joku napisał(a)
Coś takiego , ja też byłam wracając od siostry, tej od wiśni Kanzan . Chyba tę samą różową kępkę obserwowałyśmy. Taka wypasiona, blisko ścieżki rowerowej. Ty chyba bardziej w las się zagłębiłaś, ja tylko z brzegu obserwowałam. Mam wrażenie że w tym roku jakieś słabe przylaszczki, chyba jest za sucho. Ale cieszy mnie że budowa ścieżki przylaszczkom nie zaszkodziła. Bujniejsze kępki były w bardziej wilgotnych miejscach. Tak samo zawilce.
Ja też zaczęłam podlewać.

Tak, najwięcej przy ścieżce rowerowej, sporo było przy płocie jakiegoś gospodarstwa, wśród trawy, tam było obniżenie terenu i większa wilgoć.
mirkaka 08:30, 19 kwi 2026

TAR napisał(a)

Ja troche blizej ale widoczki za oknem podobne. Tylko rozowych nie widzialam. Nasze Kaszuby sa takie piekne wystarczy wejsc do lasu i bialo-niebiesko

O, to masz cudne miejsce do życia
Ja w dzieciństwie tak mieszkałam, na skraju bukowego lasu, ale łany zawilców pokrywające gęsto ogromne powierzchnie zobaczyłam dopiero na studiach, w lasach koło Kortowa, w Olsztynie, Te widoki pamiętam do dziś
mirkaka 08:34, 19 kwi 2026

vita napisał(a)
W naszych, lubelskich lasach też można wiele podziwiać, wprawdzie różowych przylaszczek też nie widziałam, ale kokorycze (czerwone też), zdrojówki, podkolany, cypripedium calceolus i wiele innych.

Jestem Kaszubami zauroczona Ale moje bytności w lasach to tylko okolice Piaśnicy, znam wiele miejsc gdzie można koszami prawdziwki wynosić

No to masz szczęście Vita, nigdy w naturze nie widziałam storczyków,
Ja też uważam że Kaszuby to przepiękna kraina Za każdym razem jak wracam z jakiś wycieczek po świecie, dochodzę do takie wniosku, że nie chciałaby nigdzie indziej mieszkać

mirkaka 08:36, 19 kwi 2026

basia3012 napisał(a)
U mnie Mirko też ogrodówki dużo mniejsze. Ale ja bardziej na wschodzie. Bukietowe na razie nic nie puszczają. No może jakaś puszcza ale słabo.

U mnie Basiu część ogrodówek też jeszcze w fazie pąka, bukietówki pomalutku już wypuszczają maleńkie pypcie pąków