Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:32, 17 kwi 2026

Magara napisał(a)
Popsutego światła nie zauważam
Zuza, jak u Ciebie z narcyzami? Kwitną co roku?

Aaaa, no i szachownic zazdroszczę Ze mną nie współpracują.

Magarku, te ostatnie zdjęcia to z wczoraj. Światło znowu sprzyjało, chociaż bardzo krótko

Z narcyzami to chyba będzie trochę dłuższa odpowiedź Cześć odmian kwitnie i przyrasta od lat niezawodnie (chociaż w tym roku zapowiada się mniej spektakularnie kwitnienie, ale o tym za chwilę). Mam też kilka odmian maruderów, których wtóruje Thalia. Po pierwszym roku przestały kwitnąć, lub kwitną pojedynczymi kwiatami. Dlaczego? Nie wiem... Wracając do ilości kwiecia, to podejrzewam, że brak nawożenia (zupełny ) przyczynił się do zmniejszenia spektakularnego efektu. Powodem może też być zbyt nachalne sąsiedztwo. Planuję lekkie roszady i nakarmienie towarzystwa (co z tego się uda, zobaczymy ).

Szachownice mnie zaskakują bardzo pozytywnie. Podejrzewałam, że po pierwszym sezonie ślad po nich zaginie
Magara 21:20, 17 kwi 2026

Hmmm.... Nigdy nie nawoziłam cebulowych....
Czym to się nawozi?

P.S. Mam na swojej trasie kilka takich starych domostw, gdzie otoczenie to chwastowisko. I w tych chwastowiskach co roku, wiosną, kwitną łany narcyzów...
vita 00:10, 19 kwi 2026

antracyt napisał(a)

Z narcyzami to chyba będzie trochę dłuższa odpowiedź Cześć odmian kwitnie i przyrasta od lat niezawodnie (chociaż w tym roku zapowiada się mniej spektakularnie kwitnienie, ale o tym za chwilę). Mam też kilka odmian maruderów, których wtóruje Thalia. Po pierwszym roku przestały kwitnąć, lub kwitną pojedynczymi kwiatami. Dlaczego? Nie wiem... Wracając do ilości kwiecia, to podejrzewam, że brak nawożenia (zupełny ) przyczynił się do zmniejszenia spektakularnego efektu. Powodem może też być zbyt nachalne sąsiedztwo. Planuję lekkie roszady i nakarmienie towarzystwa (co z tego się uda, zobaczymy ).

Szachownice mnie zaskakują bardzo pozytywnie. Podejrzewałam, że po pierwszym sezonie ślad po nich zaginie

Mam podobny problem z narcyzami i podobnie optuję, brak nawożenia. W zeszłym roku latem podlałam resztkami gnojówki z żywokostu, bo nie mogłam znaleźć nawozu do cebulowych. Teraz mam trzy pudełka i robię już z nich użytek
O szachownicę kostkowatą nie martw się, jeżeli tylko będzie miała wilgotne stanowisko to się utrzyma
antracyt 10:33, 19 kwi 2026

Magarku, są nawozy dedykowane
Rzeczywiście, też pamiętam stare ogrody, gdzie narcyzy kwitły w najlepsze. Tam im na pewno nikt towarzystwa nie dobierał, rosły w chwastach, no i nawożenia też nie ma. U mnie rozpanoszyła się lebiodka, a ona ma takie gęste kłącza "zaduszające" co wrażliwsze rośliny. 2 kępy narcyzów ledwo się przez nią przebijają.
To jest kępa rosnąca pod jabłonką ozdobną, która co roku dostaje porcję obornika. Ilość pąków podobną od lat.

Ten jegomości rośnie w okolicach świerku (nawożenia brak) i w tym roku to jego jedyny kwiat.

Vito, ja mam jeszcze jedną teorię. Niedostateczna ilość wilgoci (plus wiekszy półcień?). Po wczorajszym obchodzie stwierdzam, że najgorzej kwitną te odmiany, które rosną właśnie w takich warunkach.
O szachownice kostkowe bałam się właśnie ze względu na brak wilgoci. Niby rabata na której rosną jest najmniej sucha u mnie, co wcale nie znaczy że wilgotna. Na szczęście, na razie jest im dobrze.
antracyt 10:46, 19 kwi 2026

Piątkowe popołudnie i cała sobota upłynęła mi pod znakiem grabi Mężaty zorganizował wertykulator wcześniej niż planowaliśmy (zapowiadany deszcz przesunął nam grafik).
Pogoda dopisała, opaliłam się przy tym całkiem mocno
Przed

i po

Zostały jeszcze kanciki, ale to już po deszczu.
Bukszpany nadal nie przycięte... Ale ćma już się pojawiła. We wtorek planuję pierwszy oprysk.

Grujecznikowe listeczki - bardzo lubię ten kolor

antracyt 10:55, 19 kwi 2026

Na koniec zostawiłam sesję pomocnika ogrodowego. Nadzorował wertykulację bardzo uważnie, wypróbowywał co wygodniejsze poduszki z "filcu". Na pyszczku widać pełne zaangażowanie
GingerO 16:31, 19 kwi 2026

Uwielbiam tego psa!!!
Magara 22:32, 19 kwi 2026

Zuza, dzięki, doczytałam o tych nawozach
Zapisane na liście zakupowej, ale widok tych starych domostw otoczonych łączkami cebulowych (zapewne bez żadnych nawozów) mnie nie opuszcza

P.S. Pies jest cudnym modelem Po minie widać, że robotą bardzo przejęty
Bee 08:06, 20 kwi 2026

Ja też podglądam co rośnie przy starych domach bo zwykle są to niewymagające rośliny i warto się zainspirować.

Zuza masz już piękny wiosenny ogród.
April 08:15, 20 kwi 2026

antracyt napisał(a)

A z maluszków najbardziej teraz cieszą szachownice.

Świetne połączenie. A tak cały czas dumam nad zakupem szachownic i nie miałam pomysłu, a tu gotowy przepis

Twój pies widzę że podobnie zaangażowany jak mój kot Zwierzaki też długo czekały na lepszą pogodę