Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

TAR 09:05, 18 kwi 2026

Ja mam dwie suszarki i uwazam, ze to byl jeden z lepszych zakupow podobnie jak zmywarka. U nas z racji pracy i 3 zwierzakow pralka dziala czesto i suszarki tez, prania jest duzo. A ja nienawidze wieszac prania, to zmarnowany czas na przyjemnosci. Ubrania sie nie kurcza, bo uzywam wlasciwych programow. A sa dwie bo jedna sie zepsula i od razu kupilam druga a pierwsza za grosze udalo sie naprawic. To zostala.

Nie uwazam by pranie suszone na dworzu bylo lepsze i bardziej pachnace. Biale rzeczy zawsze mialam ufajdane przez robale. I zima, gdzie suszyc i rozwieszac? Ale wolnoć Tomku w swoim domku. Kazdy robi jak mu wygodnie

Co do nawozu, probowalismy wielu i zostalismy przy Florovit z zelazem. Moja trawa wyglada i rosnie najlepiej. Ten nawoz ma drobna frakcje przez co szybko sie wchlania i rozpuszcza nawet przy niewielkim podlaniu jak nie ma deszczu a nie leza te kulki w trawie nierozpuszczona jak np. Fruktovit.
Jest mocno kaloryczny, trawa jest po nim ciemnozielona.
JoanNa 08:52, 19 kwi 2026

Marcin u Ciebie gleba zawsze elegancko przygotowana jak spod żelazka
A ciąłeś już cisy? Zastanawiam się przez ile sezonów należy je ciąć tak gałązka po gałązce? I czy np nie zostawic tych przewodników nieciętych żeby szły też w górę? Jak będziesz postepować w tym roku z żywopłotem cisowym?
Marcin89 11:07, 19 kwi 2026

TAR napisał(a)
Ja mam dwie suszarki i uwazam, ze to byl jeden z lepszych zakupow podobnie jak zmywarka. U nas z racji pracy i 3 zwierzakow pralka dziala czesto i suszarki tez, prania jest duzo. A ja nienawidze wieszac prania, to zmarnowany czas na przyjemnosci. Ubrania sie nie kurcza, bo uzywam wlasciwych programow. A sa dwie bo jedna sie zepsula i od razu kupilam druga a pierwsza za grosze udalo sie naprawic. To zostala.

Nie uwazam by pranie suszone na dworzu bylo lepsze i bardziej pachnace. Biale rzeczy zawsze mialam ufajdane przez robale. I zima, gdzie suszyc i rozwieszac? Ale wolnoć Tomku w swoim domku. Kazdy robi jak mu wygodnie

Co do nawozu, probowalismy wielu i zostalismy przy Florovit z zelazem. Moja trawa wyglada i rosnie najlepiej. Ten nawoz ma drobna frakcje przez co szybko sie wchlania i rozpuszcza nawet przy niewielkim podlaniu jak nie ma deszczu a nie leza te kulki w trawie nierozpuszczona jak np. Fruktovit.
Jest mocno kaloryczny, trawa jest po nim ciemnozielona.
Może będzie okazja zmienić nawóz. Bo czasochłonne jest sypanie 2 różnych. Dziękuję za opinię
Marcin89 11:16, 19 kwi 2026

JoanNa napisał(a)
Marcin u Ciebie gleba zawsze elegancko przygotowana jak spod żelazka
A ciąłeś już cisy? Zastanawiam się przez ile sezonów należy je ciąć tak gałązka po gałązce? I czy np nie zostawic tych przewodników nieciętych żeby szły też w górę? Jak będziesz postepować w tym roku z żywopłotem cisowym?
Wiesz co może cisy to są nadal chore. Tylko parę sztuk wygląda całkiem ok i są obsypane młodymi pączkami. Ale ogólnie nie ma co ciąć i nie będę nic ruszał. Zresztą te inne (nie w żywopłocie) też cienko rosną. Oberwały dodatkowo mrozem w tym roku. Zaraz napiszę co robiłem właśnie wczoraj i dziś.
Marcin89 11:31, 19 kwi 2026

Wczoraj był męczący dzień i pogoda w sumie też, bo było gorąco.

Udało się wykopać rośliny wzdłuż foliaka. Niektóre idą do oddania, a niektóre zostawiam (lawenda). Ocaliłem tylko 3 bordowe żurawki - ewidentnie zestarzały się i wybrałem najlepsze. Do doniczek trafiły też 2 mini budleje, które pójdą być może na taras

Potem było równanie ziemi pod trawnik i wybieranie zielska. Ma popadać to będzie widać, gdzie dołki.

Po południu wybieraliśmy z bratem ziemię z pod huśtawek, która trafiła w pas koło foliaka. Jak tam chodzę to mi teraz dziwnie wysoko

Na sam wieczór posadziłem 3 ciemierniki przy ambowcu.
Marcin89 11:44, 19 kwi 2026

Rabaty z cebulowymi - ogólnie sporo pomyłek.

Na platanowej fajnie skomponowały się fioletowe i kremowe kwiaty.

Na brzozowej miały być energetyczne kolory - jasno i ciemnoróżowe oraz czarne tulipany. Są czerwone i różowe, czarnych raczej nie będzie. Nie wyszedł zamierzony efekt

Tutaj widok od strony gospodarczego, w tle widać żywopłot grabowy.

Śś Lamarcka ratuje sytuację, wstawiam fotki, póki są kwiaty Na drugim zdjęciu widać jakie duże są już kępy kocimiętek.

Marcin89 11:56, 19 kwi 2026

Miałem pokazać nową śś. Udało mi ją trochę przywiązać i rozszerzyć na boki, by w przyszłości był fajny pokrój.
Tutaj widać na dole jak był wygięty pęd w taki brzuszek. Niechcący rozerwałem sadzonkę, bo jednak był to jeden krzew. Ostatecznie posadziłem tak jak mi lepiej pasowało, czyli brzuszkiem do wewnątrz, a pędy na zewnątrz.
Marcin89 12:04, 19 kwi 2026

No i w końcu zdjęcie magnolii. Efektu wow nie ma przez te lekko przemrożone kwiaty. Ale trzeba przyznać kwiaty ma ogromne.

Oglądałem pędy i już wiem, że będę je skracał dla lepszego pokroju.
Marcin89 12:35, 19 kwi 2026

No i temat żywopłotu cisowego. Po zimie jest poprawa koloru igieł u większości krzaczków. Ale kilka jest nadal bardzo brzydkich. A wśród nich sztuki ciemnozielone z młodymi pąkami.

Miałem jednego zapasowego cisa przy foliaku i posadziłem go w miejscu najgorzej rokującego. Ten zaś trafił do doniczki i będę obserwował. Przy okazji obejrzałem korzenie, były marne i sadzonka łatwo wyszła z ziemi. Ale było też trochę białych, zdrowych korzeni.

Jeszcze jednego próbowałem podnieść do góry i też łatwo poszło. Po wszystkim mocno podlałem. To wychodzi, że są słabo ukorzenione lub za mało podlewane rok temu. Choć wydawało mi się, że sporo podlewałem.

Kwestia głębokości sadzenia.
Zaglądałem sztuka po sztuce, niektóre faktycznie ciut głębiej, u niktórych prawie korzenie widoczne. Ponownie odgarnąłem korę od pni. Sztuki intensywnie zielone są tak samo głęboko posadzone, nie widzę różnicy z tymi zrudziałymi. Więc to chyba jednak nie to.

Kontrola pH gleby.
Dzisiaj sprawdziłem pH i wyszło koło 7, czyli obojętne. Zastosowany nawóz wapniowo-magnezowy powinien podnieść pH do lekko zasadowego.

Nawożenie dolomitem 19.04.2026 r.
Wszystkie cisy w ogrodzie i pas żywopłotu posypałem dolomitem wg wskazówek Judith. Całość podlałem i czekam na ten deszcz, który dokończy dzieła. A ma padać intensywnie.

Oglądałem niedawno rolkę o zrudziałych po zimie cisach. Sprzedawca podawał, że to normalne i one odzyskają kolor niedługo.